liberinteleorman.ro

Bani europeni, investiți într-un laborator de imagistică pe care Spitalul “Caritas” nu are unde să-l amplaseze și nici profesioniști care să-l folosească

Spitalul Caritas din Roșiorii de Vede, actualmente spital support COVID, se pregătește să funcționeze la standarde înalte. Teoretic. Practic, s-au accesat fonduri europene însemnate pentru achiziția de aparatură medicală pe care nu are cine s-o folosească, de vreme ce spitalul nu are specialiști. Mai mult, unitatea spitalicească nu are nici măcar unde să amplaseze și să monteze echipamentele de imagistică pe care le va cumpăra din bani europeni. Potrivit celor care cunosc situația spitalului, numai pregătirea unor spații pentru amplasarea aparatelor de imagistică ar costa spitalul 80.000 de euro. Bani care nu sunt prevăzuți în proiect și pe care spitalul nu îi are.

Proiectul “Dotarea ambulatoriului de specialitate din municipiul Roșiorii de Vede” este finanțat prin P.O.R/2018/8/8.1/8.1.A/1/7 regiuni –Ambulatorii, Axa Prioritară Dezvoltarea infrastructurii de sănătate și sociale, Operațiunea 8.1.A : Ambulatorii.

Teoretic, demersul are ca scop creșterea calității infrastructurii de sănătate, prin dotarea Ambulatoriului din componența Spitalului Municipal Caritas cu echipamente performante, necesare pentru acordarea de asistență medicală în regim nespitalicesc. Astfel, vor fi dotate cabinete precum cel de oncologie medicală, chirurgie generală, obstetrică-ginecologie, psihiatrie pediatrică, balneo-fizioterapie, medicina internă, cardiologie, ortopedie și traumatologie, ORL, neurologie, oftalmologie, reumatologie, ortodonție și ortopedie buco-facială.

Aparatura imagistică, însă, presupune existența unui spațiu care să corespundă unor anumite criterii foarte stricte, așa că amenajarea spațiului în care aceasta va fi depusă presupune un efort consistent. Potrivit cadrelor medicale care lucrează acolo, spitalul nu are în acest moment spații adecvate pentru funcționarea aparaturii imagistice, iar în lipsa unei amenajări rapide a spațiului, banii europeni ar putea să fie pierduți sau cheltuiți degeaba. Mai există cazul mamografului de la Spitalul Județean din Alexandria care a stat ani la rândul într-un cabinet, unde cadrele medicale doar îl mai ștergeau de praf din când în când, pentru că nu știau să-l folosească.

Aceeași situație este valabilă și pentru personalul de la Spitalul Municipal Caritas din Roșiorii de Vede. Spitalul nu are în acest moment cadre medicale specializate în utilizarea unui RMN, de exemplu.

Ca să poți da rezultate la RMN, îți trebuie o competență specială.  Se face un curs de câteva luni și se dă un examen. Examenul de competență RM se face cam odată pe an. Niciun medic radiolog de la Roșiori NU are competența RM.”, ne-a mărturisit o sursă din spitalul Caritas.

Elementul lipsei de profesioniști este confirmat inclusiv de primarul orașului Roșiorii de Vede, Valerică Cîrciumaru, care speră, în mod ciudat, că aparatura va atrage specialiștii, deși logica firească ar impune ca specialiștii să solicite aparatura

Amintim, cu această ocazie, și faptul că spitalul Caritas se subordonează Primăriei Roșiorii de Vede, care este și autoritatea contractantă în proiectul descris anterior.

Ca personal medical, el poate să fie sau poate să apară pe parcurs, pentru că e unul din elementele care atrage personalul medical. Adică sper să  vină medici din altă parte. La ora actuală sunt niște goluri în schema de personal și s-au tot scos la concurs posturi, n-au venit, dar cred eu că atunci când o să vadă că aici sunt dotări de nivel înalt, atunci un meseriaș își va dori să vină să lucreze cu aparatură performantă.”, ne-a spus Valerică Cîrciumaru.

Fostul director al spitalului, Adrian Miulescu, își amintește că a propus amenjarea unui spațiu pentru un laborator de imagistică, dar propunerea lui nu a fost acceptată la momentul acela. Acum, el spune că simpla amplasare a echipamentelor medicale, precum RMN-ul sau mamograful, va costa unitatea spitalicească în jur de 80.000 de euro, bani care nu se regăsesc în proiectul menționat.

Când eram eu director acolo, eu am propus să amenajăm niște spații speciale chiar în scopul aducerii de aparatură la Caritas. Însă am rămas cu propunerea. Acum ei au cumpărat tot s-a putut, dar nu s-au gândit, cine lucrează, cine le amenajează, cum fac aia sau alta. Deci un studiu privitor la felul în care echipamentele vor fi folosite n-au făcut. În opinia mea, amenjarea spațiului pentru montarea echipamentelor s-ar ridica, din punct de vedere al prețului, la 80.000 de euro. 30.000 e numai branșamentul electric.”, susține Adrian Miulescu.

Primăria Roșiorii de Vede nu găsește motive de îngrijorare în această situație. Dar nu pentru că situația este destul de gravă, de vreme ce utilizarea fondurilor europene e o chestiune de maximă importanță, ci pentru că proiectul mai durează ceva timp și prioritățile sunt altele. Presupunem noi, campania electorală. Tot speranța e, și aici, cheia. Valerică Cîrciumaru spune că “trebuie să se găsească o soluție”.

Proiectul de care mă întrebați se referă la dotarea ambulatoriului de specialitate cu aparatură de specialitate, care înseamnă achiziția de 115 repere și costă peste 110 miliarde lei. Proiectul este într-o fază de început, sunt înscriși foarte mulți ofertanți și cer clarificări, așa că aici mai durează. Că la comercializarea de aparatură medicală sunt mulți ofertanți. Strict ce mă întrebați, dacă au personal și spațiu, noi, când am purces la acest proiect, am plecat de la solicitările spitalului. Acum, în ce privește spațiul, am mai avut discuții, e vorba de aparatura imagistică, care necesită condiții speciale de montare și funcționare. Trebuie să se găsească o soluție.”, a declarat Cîrciumaru.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Scoruri live

About Me

Articolul precedent

PNL Teleorman anunță, cu mândrie, cooptarea unui alt primar pesedist

Următorul articol

Mara Calista: Materializarea a două proiecte de lege cu multe greutăţi, dar cu satisfacţia reîntoarcerii la normalitate

Cele mai recente articole de Actualitatea politică