Bâlci la Roșiorii de Vede

în Actualitate

balci-tiribombeÎn perioada 1- 8 septembrie 2016, Primăria Municipiului Roșiorii de Vede organizează Bâlciul anual. Acesta va fi amplasat în perimetrul tradiţional din incinta Târgului săptămânal situat în zona estică a localităţii. 

Agenții economici care doresc să ocupe teren în incinta Târgului săptămânal pe timpul desfăşurării Bâlciului anual vor depune actele necesare la Oficiul de Informații Publice al Primăriei. Informații suplimentare se pot obține pe web site-ul oficial www.primariarosioriidevede.ro, pe pagina oficială social media www.facebook.com/primariarosioridevede sau la telefon 0247/460101.

Scurt istoric al Bâlciului din Roșiorii de Vede

Bâlciul anual de la Roșiorii de Vede își are originea la începutul orânduirii feudale. În a doua jumătate a secolului al XVII-lea el era apreciat de domnitorul Țării Românești ca fiind la fel de frecventat ca și cel din București. În anul 1833 se țineau bâlciurile de la sărbătorile Adormirii Maicii Domnului și Nașterea Fecioarei.

Prin Decizia nr. 9/5 august 1904, administrația publică locală a aprobat Regulamentul pentru întreținerea bâlciului din Roșiorii de Vede în care erau prevăzute și datele la care se țin (23 martie și 8 septembrie), când încep și se termină târgurile de vite, taxele care trebuiau plătite, atribuțiile edililor, circulația carelor prin oraș ș.a.m.d.

În anul 1927 se obține avizul favorabil al Ministerului Industriei și Comerțului ca bâlciul de la 23 martie să fie ținut de Sf. Gheorghe, motivându-se că „în martie e sezonul ploilor și mai sunt și alte bâlciuri”. Se stabilea astfel ca bâlciul să înceapă în ziua de 10 aprilie și să țină până pe 23 aprilie, primele cinci zile fiind rezervate oborului de vite.

Începând cu anul 1934 frecvența bianuală de organizare a bâlciului se reduce doar la cel organizat de Sfânta Măria Mică.

Din 1902 și până în anii ′60 din secolul trecut, bâlciul se ținea pe locul unde astăzi se află Stadionul Municipal, fiind apoi strămutat în actuala locație din Târgul săptămânal.

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*