Azi se împlinesc 15 ani de când ne-a părăsit Liviu Vasilică

în Administratie/Cultură

Au trecut 15 ani de când Liviu Vasilică a plecat dintre noi. S-a dus nu să moară, ci să se transforme în cântec, potrivit cuvintelor gravate pe piatra sa de mormânt: “Eu nu mai sunt… Un cântec e tot ce sunt…” Marele rapsod popular Liviu Vasilică a simțit mereu o afinitate deosebită cu sufletul teleormănean, dar și cu vibrația neamului românesc. Și astfel, această afinitate îl face, de fapt, nemuritor.

Liviu Vasilică a iubit frumusețea din ceilalți, și-a crescut familia, și-a închinat timpul celorlalți și a lăsat în urma lui amintirea unui gigant. Unii și-l amintesc în calitate de medic, alții în calitate de prieten, puțini în calitate de fii și fiice și cei mai mulți tresar la auzul glasului care a dus numele Teleormanului în întreaga lume. Într-un sens pozitiv, spre deosebire de cei care i-au urmat în privința notorietății.

Și astăzi, la 15 ani de la transformarea sa în cântec, în Teleorman e liniște. Niciun eveniment menit să păstreze vie flacăra cântecului care a fost Liviu Vasilică nu a fost anunțat , iar autoritățile publice sunt preocupate cu campania electorală. Pentru a da, totuși, zilei ce e al ei, n-am face rău dacă astăzi, în ziua aceasta importantă pentru cântecul românesc, am asculta, la noi acasă, între patru pereți, Liviu Vasilică. Lui i-ar plăcea asta, cu siguranță, mai mult decât dacă i-am aprinde o lumânare în biserică. Desigur, poate ar fi fost mai nimerit ca în fiecare an, pe data pe 19 octombrie, să ascultăm muzică populară românească în cadrul unui festival care să-i poarte numele. Poate că asta era, de fapt, dovada respectului pe care un județ întreg ar trebui să i-l poarte marelui rapsod, dar e clar că limitele noastre sunt cu totul și cu totul altele…

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*