liberinteleorman.ro

Aveti un proces in Romania.Iata ce trebuie sa stiti!

2 mai 2017

Justițiabilii din România pot folosi, în momentul de față, câteva servicii online de mare ajutor în cadrul unui (viitor) proces în justiție. Mai exact, ne referim, în esență, la urmărirea dosarelor în instanță, căutarea specialiștilor și legislația gratuită.

1. Urmărește online dosarele aflate la instanțe

Orice persoană interesată să urmărească desfășurarea unui proces, de la un termen de judecată la altul, se poate folosi de Portalul Instanțelor de Judecată, pe care îl gestionează Ministerul Justiției (MJ).

„Informațiile despre dosare și ședinţe sunt actualizate automat, zilnic, la nivelul central (baza de date a portalului) de la nivelul instanțelor de judecată. Apoi, informațiile actualizate sunt indexate de motorul de căutare aferent portalului pentru a fi rapid găsite în momentul căutării. Informațiile cele mai actuale despre dosare sunt cele disponibile în aplicația ECRIS Infokiosk ce poate fi accesată de pe terminalele infokiosk prezente în fiecare instanță”, scrie pe site-ul portalului, ce este accesibil aici.

Astfel, justițiabilii pot găsi pe site-ul MJ toate datele de contact ale instanțelor din România și, folosind motorul de căutare al portalului, pot accesa toate dosarele publice (acolo unde se găsesc, în principal, informații despre înregistrare, secție, materie, obiect, stadiu procesual, părți implicate, ședințe și soluții date).

Pe deasupra, cei interesați pot cere chiar să primească pe e-mail, în format electronic, încheierile de ședințe sau hotărârile judecătorești din procesele civile. În acest sens, așa cum ne-au explicat reprezentanții ministerului, este necesară depunerea unei cereri la instanța care instrumentează dosarul.

2. Găsește rapid specialiștii de care ai nevoie

Orice persoană implicată (sau care urmează să fie implicată) într-un proces poate avea nevoie de ajutorul unor specialiști autorizați, motiv pentru care justițiabilii au online la dispoziție liste oficiale cu aceștia.

În principal, ne referim la avocați, care pot fi găsiți în Tabloul avocaților din România. În afară de faptul că tabloul poate fi folosit pentru a găsi avocații activi, tot cu ajutorul lui se poate verifica dacă o persoană care susține că este avocat este, într-adevăr, avocat cu drept de practică. Totodată, pe internet se găsesc liste cu notarii, executorii judecătorești și mediatorii din România, printre alții, iar aici este o centralizare a acestora.

3. Legislația gratuită e la doar un click distanță

O altă resursă gratuită pe care o poate folosi online orice justițiabil este legislația României, în forma publicată în Monitorul Oficial sau în forma actualizată la zi cu toate modificările survenite ulterior publicării în Monitor. Concret, actele normative apărute în Monitorul Oficial pot fi accesate cu ajutorul Portalului legislativ al MJ, disponibil la această adresă. Singurul inconvenient este publicarea cu o întârziere de câteva zile față de apariția numerelor Monitorului Oficial.

Totuși, această problemă este rezolvată chiar de site-ul Monitorului Oficial, care pune la dispoziție, în varianta electronică, toate actele normative, însă doar timp de zece zile de la publicare. Cu toate acestea, începând cu data de 1 iunie 2017 va dispărea această limitare, astfel că legile, ordonanțele și celelalte acte apărute în Partea I vor fi disponibile permanent și pe site-ul Monitorului Oficial.

În altă ordine de idei, justițiabilii mai pot găsi online și un site cu jurisprudența instanțelor românești, ce este disponibil aici. De asemenea, jurisprudența Curții Constituționale a României este aici (deciziile prin care s-au admis excepții de neconstituționalitate), iar a Înaltei Curți de Casație și Justiție – aici și aici (decizii de admitere și de respingere).

Avocat Marius Coltuc

Advertisement

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Banner

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Dumnezeu nu doarme!

Următorul articol

Sportivii clubului Miyamoto Musashi Dojo au obținut 2 medalii aur, 2 medalii argint și 3 medalii bronz, în Bulgaria

Cele mai recente articole de Actualitate