liberinteleorman.ro

Autorul Paul C. Șchiopu a scos de sub tipar cartea „Agricultura și industria alimentară la sfârșitul secolului XX și începutul secolului XXI, în județul Teleorman”

14 martie 2017

Monica Vasilescu

Agricultura este unul dintre domeniile de importanţă vitală pentru omenire, astfel încât avem sentimentul că i se dedică prea puțină atenție față de măsura valorii sale. Ca atare, o apariție editorială dedicată acestui domeniu merită semnalată și aprofundată având conștiința faptului că această ramură economică este pilonul resurselor planetei. Cu acest gând s-a apucat autorul Paul Șchiopu de adunat informații pentru a le transforma într-un volum alăturat celor în jur de 20 de cărți care îi poartă semnătura. Printre monografii și lucrări de specialitate, Paul Șchiopu și-a îndreptat interesul către ramura pe care se bazează economia, considerând că este nevoie de o agricultură durabilă în condiții eco depline. Așa a ieșit de sub tipar cartea „Agricultura și industria alimentară la sfârșitul secolului XX și începutul secolului XXI, în județul Teleorman”, pe care cunoscutul autor din Teleorman a dedicat-o truditorilor ogoarelor și făuritorilor produselor alimentare, trăitori pe meleaguri teleormănene.

Prefața cărții este realizată de profesorul Argentin Porumbeanu, care apreciază interesul și munca depusă de autor întru analiza a două perioade intense în agricultură. ”Lucrarea „Agricultura și industria alimentară la sfârșitul secolului XX și începutul secolului XXI, în județul Teleorman”, concepută îndrăzneț, ca o monografie tipică, structurată pe nouă capitole, analizează în amănunțime agricultura teleormăneană cu salturile și descreșterile ei firești pe care le-a avut, atât în secolul XX, dar mai ales acum, la început de secol XXI. Sunt capitole în care autorul probează o activitate meticuloasă de cercetare în arhive și biblioteci prin care a reușit să refacă o epocă semnificativă din economia locală. De asemenea, desprindem ușor că autorul a fost și este profund atașat acestui domeniu, destăinuindu-și, repetat, regretul că județul său nu mai este fruntea economiei agrare, îndeosebi a industriei alimentare. Cu detașarea cercetătorului care suferă de rigoare, cu emoția celui care a studiat zeci de documente economice referitoare la Teleorman, cu mândria celui care a trăit printre lucrătorii pământului, dar și a celor din industria alimentară, cu satisfacția omului angajat de a face ceva care să rămână, cercetătorul Paul C. Șchiopu, neuitând că este licențiat în studii economice, a scris un volum foarte bine conceput și elaborat”, a evidențiat Argentin Porumbeanu în deschiderea lucrării.

Autorul spune că ideea acestei cărți s-a născut din necesitatea unui blitz a stării tehnice și economice a agriculturii și industriei alimentare în județul Teleorman, la sfârșitul economiei de tip socialist – anii 1999-2000 și începutul economiei de tip capitalist – anii 2001-2015. Paul Șchiopu, pe lângă latura economică pe care și-a dezvoltat-o foarte mult în timp, are propria experiență profesională acumulată la CAP Ulmeni, Direcția Agricolă Teleorman, Banca Agricolă și Industria Cărnii, însumând peste 30 de ani de lucru în domeniu. Cartea începe cu baza materială a agriculturii teleormănene și continuă în conținut cu resursele umane, cercetarea și învățământul agricol, producția primară vegetală și animală, industrializarea producției agricole, sistemul de aprovizionare cu inputuri, depozitarea cerealelor, exportul produselor agrolaimentare, structurile agricole județene, rolul agriculturii în protecția mediului.

”Prin această lucrare, am încercat să ofer, prin modestele mele contribuții, celor interesați de studiul istoriei agrare și al economiei județului Teleorman, o documentare cât mai fidelă asupra unora dintre preocupările locuitorilor acestor meleaguri binecuvântate de Dumnezeu cu pământuri fertile și climă moderată”, aflăm de la autor în cuvântul către cititori. Publicistul Paul Șchiopu continuă cercetarea în domeniu și, imediat după lansarea volumului „Agricultura și industria alimentară la sfârșitul secolului XX și începutul secolului XXI, în județul Teleorman”, acesta ne promite o lucrare similară despre industria teleormăneană, materialul documentar fiind deja cules, așteptând sistematizarea și redactarea.

Advertisement

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Banner

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Doi tineri au murit în accident rutier pe E70

Următorul articol

Miercuri se închide drumul între localitățile Cernetu și Alexandria

Cele mai recente articole de Cultură