Autorizațiile de funcționare a școlilor se acordă politic? Prefectul Teleormanului are ”orbul găinilor” în ograda primarilor PSD

în Politica altfel

Monica Vasilescu

carmen daniela danÎn Teleorman, precum și în țară, mereu au existat unităţi şcolare care nu au reuşit să se încadreze în normele impuse de autorităţi privind bunul mers al lucrurilor din punct de vedere sanitar. Atât de dorita autorizație de funcționare le este refuzată și anul acesta unor școli pe motiv că organele de control au constatat mai multe deficienţe. Nu surprinde pe nimeni că într-un județ aflat la limita sărăciei în privința multor aspecte ne confruntăm cu lipsa apei potabile, acoperişuri parţial degradate, garduri împrejmuitoare rupte, săli de clasă neigienizate, tâmplărie veche, geamuri sparte sau iluminat necorespunzător. În ”normalitatea” noastră, ne-am mira să nu fie așa.

De bine, de rău, unii cârmuitori de administrații și-au văzut de treaba lor și au făcut tot ce a ținut de primărie să le ofere elevilor un început de an școlar în condiții civilizate de învățare, alții s-au lăsat pe tânjală și anul acesta. Nu am primit, încă, situația unităților de învățământ din Teleorman care sunt conforme din punct de vedere sanitar. Însă, am citit pe contul de Facebook al prefectului județului Teleorman, Carmen Daniela Dan, că Botoroaga este comuna în care unităţile de învăţământ nu deţin autorizaţii sanitare de funcţionare şi nu întrunesc condiţiile necesare deschiderii noului an şcolar. Doamna prefect a găsit un primar care, din fericire sau nu, are adeziune la un alt partid politic decât cel pe care îl are în suflet reprezentantul Guvernului în teritoriu de la Teleorman și l-a pus ”la colț”. ”Am promis public că voi verifica dacă unităţile de învăţământ din comuna Botoroaga sunt pregătite să înceapă noul an şcolar, cu atât mai mult cu cât, în urmă cu o săptămână, primarul localităţii nu s-a arătat dispus să colaboreze cu o echipă venită în control. Am fost profund dezamăgită să constat că într-o localitate în care există liceu, şcoli generale şi grădiniţe, nicio unitate de învăţământ nu corespunde cerinţelor actuale”, a scris doamna prefect pe principalul său canal de comunicare cu electoratul, dedicăndu-i primarului ”răzvrătit” rânduri întregi de critici, iar lui Liviu Dragnea postări dese cu osanale.

În aceste condiții, și noi, la rândul nostru, avem aceeași profundă dezamăgire față de un șef de instituție care și-a făcut un scop din a examina lucrurile și prin prisma politicului, deși domnia sa, chipurile, ar trebui să fie ”decolorată”. Nu luăm apărarea nimănui, că niciun conducător nu ar trebui să aibă scuză atunci când își ia responsabilitatea coordonării unei comunități, dar, dacă nu știe și nu și-a făcut timp să treacă și prin comunele conduse de primari PSD, o rugăm să ne urmărească ziarul tipărit și săptămâna viitoare, atunci când îi vom prezenta dovada clară a aceleiași lipse de implicări precum a edilului arătat cu degetul.

 

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*