liberinteleorman.ro

Audieri în dosarul Teldrum: Ion Florian și-a ajutat soția cu bani să-și cumpere un buldoexcavator

Advertisement

La Tribunalul București a continuat astăzi procesul în care firma Tel Drum și trei dintre directorii acesteia – Petre Pitiș, Florea Nedea și Mircea Vișan, dar şi de o altă societate – SC WFA Impex SRL – şi reprezentantul ei, Florian Ion – sunt acuzați de fraudă cu fonduri europene, respectiv complicitate.

Compania Tel Drum, înființată în 1999, ca societate în subordinea Consiliului Județean Teleorman, pe care Liviu Dragnea a pus ochii un an mai târziu, când a devenit președinte al Consiliului Județean Teleorman, s-a aflat în prim-planul audierilor de la Tribunalul București, joi, în cel mai complex dosar de dregătorii al familiei Dragnea.

Inculpații Petre Pitiș, Nedea Florea, Mircea Vișan și Ion Florian au fost prezenți în sala de judecată la termenul de astăzi în care s-a pus accent pe perioada în care Tel Drum a achiziționat o staţie mobilă de mixturi asfaltice fără a respecta regulile privind derularea procedurii de atribuire a contractului de furnizare. Primul audiat a fost martorul Baicăr Adelin, nepotul celui care ar fi fost un interpus scriptic în procedura negociată, de fapt, de Tel Drum, după cum arată procurorii. Acesta a declarat: „În legătură cu procedura de licitație a unei stații nu cunosc absolut nimic. Îl cunosc pe inculpatul Ion Florian. Nu am fost în concediu împreună cu unchiul meu (Ion Florian) în 2015. Trebuia să plecăm, fusese planificată plecarea în concediu cu acesta, însă nu s-a mai întâmplat”.

Tot despre perioada în care se presupune că Ion Florian a renunțat la concediu pentru că firma sa WFA Impex SRL a câștigat contractul de furnizare a fost audiată și martora Baicăr Simona: „Îmi mențin declarația din faza de urmărire penală. Sunt soția lui Baicăr Adelin. Îl cunosc pe Ion Florian, care este unchiul soțului meu. Nu am fost în concediu cu Ion Florian în 2015. Acesta nu a mai putut să vină cu noi în concediu, fără să cunosc motivul. Nu îi cunosc pe Petre Pitiș și pe Nedea Florea”.

Cea mai interesantă declarație a fost a martorului Vîrdol Mihăița, soția lui Ion Florian: „Îmi mențin declarațiile. Ii cunosc pe inculpați de la televizor. Pe domnul Ion Florian îl cunosc pentru că sunt partenera sa de viață. Eu nu am acces la el la „servici”, el nu amestecă lucrurile. Am o întreprindere individuală. Am un buldoexcavator cu care prestez servicii și îl închiriam. Una dintre firmele beneficiare a fost WFA Impex SRL. La achiziționarea acestui buldoexcavator m-a ajutat domnul Florian, mi-a împrumutat niște bani pe care i-am restituit. Am avut și cu societatea Teldrum pentru deszăpezire, nu mai știu sigur. Nu mai știu în ce an. Din câte îmi amintesc, am lucrat 3 luni de zile. Eu personal am mers la societatea teldrum și am depus oferta de colaborare fără intervenția soțului. L-am auzit vorbind la telefon și menționând societatea teldrum, dar nu știu în ce au constat relațiile comerciale. În septembrie 2015 trebuia sa plecam în concediu în Turcia, la care am renunțat pentru că Ion Florian nu a putut să meargă din cauza programului de lucru foarte încărcat”.

Martor Lia Mirela Gabriela: „Îmi mențin declarația de la urmărirea penala. Lucrez din 2007 la societatea administrata de Ion Florian în calitate de contabil. Eu înregistrez facturile primite, verific legalitate acestora, stabilesc sumele datorate statului, le comunic angajatorului și cam atât. Nu cunosc nimic în legătură cu achiziționarea unei stații de mixturi asfaltice de către teldrum, în septembrie 2015. Din totalul relațiilor comerciale ale societății la care lucrez, teldrum are o pondere de 10, 15%. Nu cunosc termenul de „satelit fiscal” și nu știu sa aiba vreo semnificație din punct de vedere fiscal”.Martor Trifu Florea: „Îmi mențin declarația din faza de urmărire penală. Îi cunosc pe inculpații din prezenta cauza din 2017, de când am fost angajat la teldrum. Pana atunci am fost angajat la grand siloz, era a lui Barac, care între timp a decedat. Nu știu dacă societatea grand siloz avea relații cu teldrum. Nu am fost întrebat la momentul audierii de catre DNA de achiziționarea unei stații de mixturi asfaltice. Doar de presupusele legături ale acestor societăți între ele. Mai mult de legătură între Rimcip și Teldrum”.Termen 20 ianuarie, 12:30. Sala 243.

Martor Roman Marius Traian: „Îmi mențin declarația. Îl cunosc pe Ion Florian. Este unchiul nașului meu. Nu am fost în concediu în 2015, deși plănuisem să mergem. Acesta nu a mai putut să ne însoțească și nu știu motivul pentru care s-a întâmplat acest lucru”. Martor Simion Niculae: „Am dat declarații la DNA, îmi mențin declarațiile. Îl cunosc pe domnul Ion Florian la care am lucrat o perioada. Pana în 2016, am lucrat ca inginer în construcții. În perioada aia lucram la canalizare și alimentari cu apă potabilă. Nu cunosc nimic în legătură cu procedura de licitație în care a fost implicata societatea”.

Martor: ”În 2015 am lucrat la Grand Siloz. Îl cunosc pe Petre Pitis, Neda Florea și Mircea Vișan cu care am lucrat în 2009 la Teldrum. Am lucrat până în 2014, 2015, nu mai știu exact. La Grand siloz am lucrat inițial part-time, doua ore, apoi opt ore. Societatea Grand siloz i-a avut ca acționari pe Petre Pitis și Barac Dănel și apoi a fost preluată de Dragnea Valentin Ștefan, fiul domnului Dragnea. Societatea avea ca obiect de activitate cultivarea cerealelor. Societatea Grand siloz a avut relații comerciale cu PFA impex SRL. Silozul societății grand siloz a fost construit de această societate. Nu am cunoștință de achiziția unei stații de mixturi asfaltice de către societatea teldrum”.

Martor Pitiș Teodora (fiica lui Pitis Petre): „Am mai dat declarații la DNA. Îmi mențin declarațiile. Nu îl cunosc pe domnul Ion Florian. La momentul audierii de către DNA nu am fost întrebată de achiziția unei stații de mixturi asfaltice la teldrum. Am fost întrebată dacă am cunoscut anumite persoane”.

Acuzațiile DNA

Potrivit DNA, în anul 2015, Ministerul Fondurilor Europene a admis la contractare un proiect propus de firma Tel Druma SA în cadrul programului „Creşterea Competitivităţii Economice”, finanţat din fonduri europene, urmând a achiziţiona o „staţie mobilă de mixturi asfaltice pentru creşterea competitivităţii economice a SC Tel Drum SA”. Proiectul trebuia implementat până la data de 31 decembrie 2015. Pe 2 septembrie 2015, Tel Drum SA a publicat pe site-ul www.fonduri-ue.ro anunţul de achiziţie de bunuri (staţia mobilă), iar în urma derulării etapelor din procedura de atribuire a contractului de furnizare bunuri a fost declarată câştigătoare firma WFA Impex SRL, arată anchetatorii.
Sursa citatată precizează că după depunerea cererii de rambursare în luna februarie 2016, Tel Drum a primit, în cadrul proiectului, suma nerambursabilă de 4.849.375 lei, apropiată de valoarea maximă eligibilă, din care majoritatea, respectiv suma de 4.170.462,5 lei provenind din fonduri europene.
„În rechizitoriu se arată că, în cadrul proiectului finanţat din bani europeni, reprezentanţii Tel Drum SA, inculpaţii Vişan Mircea, Petre Pitiş şi Neda Florea şi reprezentantul WFA Impex SRL, inculpatul Ion Florian, au încălcat, pe de-o parte, regulile privind derularea procedurii de atribuire a contractului de furnizare şi, pe de altă parte, au întocmit documente care atestau fapte şi împrejurări nereale (documente utilizate ulterior în obţinerea fondurilor nerambursabile)”, spune DNA.
Procurorii au pus sechestru pe bunurile persoanelor fizice cercetate, dar şi pe cele ale societăţilor, inclusiv Tel Drum, până la concurenţa sumei de 4.849.375 lei. Dosarul are la bază o sesizare a Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor înregistrată la data de 16 mai 2017 şi va fi judecat de Tribunalul Bucureşti.
Tot în dosarul Tel Drum, în 13 noiembrie, procurorii DNA au anunţat, oficial, că Liviu Dragnea este urmărit penal pentru constituirea unui grup infracţional, abuz în serviciu şi infracţiuni privind deturnarea de fonduri europene, în legătură cu favorizarea companiei în privinţa acordării de contracte. Faptele ar fi fost comise în perioada în care era preşedinte al Consiliului Judeţean.

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

“Era Dragnea” s-a încheiat! PNL are mai mulți parlamentari decât PSD în TELEORMAN

Următorul articol

Biroul lui Dragnea din CJ Teleorman a fost desigilat! Adrian Gâdea s-a mutat, în sfârșit, la locul președintelui

Cele mai recente articole de Actualitate