Audieri în dosarul Belina: VIP-urile chemate la declarații. Ponta nu s-a prezentat la Tribunal

în Actualitate/Dezvăluiri

Victor Ponta și Robert Cazanciuc au fost citați la audieri în dosarul Belina. Cei doi au fost chemați în fața instanței pentru a da declarații în calitate de martori. La ultimul termen, a fost audiat fostul ministru de Finanțe, Daniel Chițoiu. Dosarul vizează trecerea ilegală a unor părți din insula Belina și Brațul Pavel în administrarea Consiliului Județean Teleorman, închiriate apoi firmei Teldrum. În 2018, Dragnea, lider PSD la acea vreme, l-a acuzat pe Ponta că, alături de Dan Şova şi Teodor Niţulescu, este denunţător în Dosarul „Tel Drum”. 

Fostul ministru al Justiției, Robert Cazanciuc, a fost audiat marți, în calitate de martor, în dosarul Belina. Deși era citat la audieri pentru 23 februarie, tot în calitate de martor, Victor Ponta nu s-a prezentat la Tribunalul București.

În anul 2013 ocupam funcția de ministru al Justiției și, în legătură cu adoptarea Hotărârilor de Guvern nr. 858 și 943, nu pot preciza exact din cauza nenumăratelor acte normative pe care le avizează Ministerul Justiției și le semnăm la vremea respectivă”, a declarat Robert Cazanciuc, în cadrul audierilor.

E firesc ca actele de HG să primească avize cu observații, întrucât Ministerul Justiției are rolul de a verifica acte, fiind ultimul avizator în acest proces și deține cea mai buna expertiză din aparatul Guvernamental în materia actelor normative. În principiu, Ministerul verifică dacă o HG este dată la aplicarea legii și dacă regulile de tehnică normative sunt respectate. Verifică, astfel, condiția de formă și de fond”, a adăugat fostul ministru al Justiției.

DNA acuză că părți din Insula Belina și brațul Pavel ar fi fost trecute ilegal din proprietatea statului în cea a Consiliului Județean Teleorman pentru ca, mai apoi, să ajungă sub controlul controversatei companii Tel Drum, controlată de Liviu Dragnea.

Instanța a amânat cauza pentru continuarea cercetării judecătorești. Un nou termen va fi pe 23 martie 2021.

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*