Au trecut 68 de ani de la nașterea lui Liviu Vasilică

în Cultură

Pe 2 iulie, teleormănenii își amintesc de cel care a fost Liviu Vasilică. Și, deși vorbim despre una dintre foarte puținele voci care au făcut Teleormanul cunoscut în țară și altfel decât în sens negativ, iată că nimeni nu se mai ocupă de comemorarea marelui artist în județul său natal.

O vreme, familia, sprijinită întrucâtva de autorități, organiza pe data de 2 iulie un eveniment menit să-l readucă pe artist în memoria publică, însă de o vreme, nici măcar asta nu se mai întâmplă. Totuși, cei care doresc să-i aducă un omagiu astăzi pot merge cu o lumânare și o floare la statuia artistului din Alexandria, situată în fața Palatului Administrativ.

Liviu Vasilică este cel mai mare rapsod român, care a salvat de uitare sute de cântece populare din zona Teleormanului. Puțină lume știe că artistul a făcut și mai mult de atât: a protejat mii de piese vestimentare din portul tradițional teleormănean. Că ipingeaua specifică zonei Teleormanului ar mai existat doar la muzeu, dacă Liviu Vasilică nu și-ar fi dedicat sute de ore din viața lui coaserii și înfrumusețării acestor obiecte tradiționale, astfel încât ele să nu se piardă, ci să amintească în continuare celor care au rădăcini, că au strămoși care știau să se îmbrace frumos, cu haine împodobite de ei, în funcție de o simbolistică pe care bătrânii noștri au înțeles-o aproape instinctiv. În casa lui Liviu Vasilică, oamenii care l-au iubit mai mult decât orice pe lume păstrează cămășile recondiționate de el, dar și amintirea momentelor în care acesta împodobea cămăși populare deteriorate, în timp ce-și punea la punct repertoriul. Și astfel, muzica și dragostea pentru portul tradițional, puse laolaltă, au dat lumii întregi adevărata valoare a culturii tradiționale teleormănene, protejată cu sfințenie de un om cu un suflet cât toată armonia lumii. Liviu Vasilică rămâne alături de noi, atât prin muzica pe care ne-o cântă în toate împrejurările importante ale vieții noastre, cât și prin obiectele vestimentare tradiționale pe care le-a salvat de uitare

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*