liberinteleorman.ro

Au început vremurile grele și pentru medicii veterinari: „Cabinetele din mediul rural vor intra în faliment”

Medicii veterinari din întreaga țară atrag atenția forurilor competente cu privire la situația din ce în ce mai dificilă în care se află. Pe data de 16 martie a fost publicată în Monitorul Oficial legea 236/2019 care prevede anumite retribuiri financiare pentru medicii veterinari de liberă practică împuterniciți. Dar așa cum se întâmplă cu legile din România, nimic nu funcționează pe loc. Practic, normele de aplicare ale legii se stabilesc în termen de 90 de zile. Guvernul României a încredințat elaborarea normelor către ANSVSA, care avea obligația să le elaboreze și să le înainteze Guvernului în termenul stabilit de lege, adică în 90 de zile. Termenul a expirat încă din data de 17 martie și ANSVSA nu a întocmit normele în cauză, astfel că legea nu își poate face efectul.

Tot pe data de 16 martie, președintele ANSVSA a emis un ordin prin care a suspendat realizarea programului strategic al bolilor transmisibile de la animale la om până pe data de 31 martie. Astfel, medicii veterinari nu își mai pot câștiga existența din contractul cu ANSVSA, de vreme ce programul a fost suspendat, iar legea 236/2019 nu poate aplicată, pentru că nu are norme.

Ca atare, asistența sanitar-veterinară nu poate fi executată și, din cauza normelor din starea de urgență, toate cabinetele din mediul rural vor intra în faliment. Asta susține Colegiul Medicilor Veterinari, care solicită Guvernului să publice „cu maximă celeritate” normele de aplicare ale Legii 236/2019 și „să evite astfel închiderea unităților medicale veterinare din mediul rural, cu efecte greu de anticipat asupra securității și siguranței alimentare a populației.

Medicii veterinari se plâng și ei că nu au fonduri pentru achiziționarea de echipamente de protecție, în condițiile în care sunt foarte expuși contaminării cu COVID 19, ei luând contact frecvent cu proprietarii de animale. Potrivit medicului veterinar teleormănean, George Pîrjol, situația medicilor veterinari din mediul rural este dificilă și tinde să devină critică, în condițiile în care ei acum nu pot beneficia nici măcar de șomaj tehnic.

Având în vedere că în majoritatea covârșitoare a cabinetelor veterinare din mediul rural sunt angajate una, maxim două persoane de specialitate și medicii veterinari, conform contractelor cu ANSV, au obligația de a asigura statusul de idemnitate și supraveghere pentru bolile prevăzute în programul strategic pe teritoriul pe care are concesionate acțiunile, medicul veterinar de liberă practică împuternicit nu poate beneficia nici de OG cu șomajul tehnic.„, ne-a declarat cu îngrijorare medicul veterinar George Pîrjol.

Advertisement

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Banner

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Anunț de interes public

Următorul articol

OFICIAL: Teleormanul are 16 cazuri de coronavirus!

Cele mai recente articole de Actualitatea politică