liberinteleorman.ro

Asociația MaiMultVerde a transformat Plaja Cheson din Zimnicea în spațiu comunitar de recreere

Asociația MaiMultVerde implementează începând cu anul 2008 proiecte de protecția mediului în acord cu misiunea sa de a construi o cultură a responsabilității și voluntariatului pentru mediu în România. Unul dintre domeniile prioritare de acțiune îl constituie combaterea poluării cu plastic, asociația implementând în acest sens, de-a lungul anilor, o serie de proiecte și campanii educative sub sloganuri precum “Există viață după colectare” sau “Deșeurile nu sunt gunoaie”. În cadrul acțiunilor organizate de MaiMultVerde, voluntarii au colectat peste 350 tone de plastic din zone naturale precum păduri, albii de râu sau trasee turistice. Proiectele au vizat și autoritățile publice centrale și locale, prin activități specifice de advocacy menite să contribuie la îmbunătățirea politicilor publice în domeniu.

Asociația MaiMultVerde, cu sprijinul Primăriei Orașului Zimnicea a finalizat procesul de amenajare a Plajei Cheson din Zimnicea, care a fost transformată într-un spațiu de petrecere a timpului liber. Amenajarea cuprinde zone de agrement, de colectare separată a deșeurilor și de informare cu privire la efectele poluării cu plastic a apelor Dunării.

Acțiunea face parte din proiectul „Cu Apele Curate”, o inițiativă Lidl România și MaiMultVerde, derulat în parteneriat cu Centrul de Resurse pentru Participare Publică (CeRe) și Bloc 0. ca. Proiectul este un apel la implicare în combaterea poluării cu plastic a apelor Dunării și se adresează atât membrilor comunităților, cât și autorităților publice din orașele riverane. Proiectul propune o serie de exemple de bună practică, soluții concrete de prevenire și de reducere a poluării cu plastic, cum ar fi: acțiuni de ecologizare, instalarea de bariere plutitoare pentru colectarea deșeurilor din apă, desfășurarea de campanii de conștientizare pe tema poluării cu plastic, realizarea de picturi murale și amenajarea spațiilor aflate în apropierea malurilor Dunării pentru a evita ca deșeurile abandonate să mai ajungă în ape.

În urma intervențiilor realizate, a fost marcată zona de intrare pe plajă, cu rolul de a oferi imaginea unui spațiu amenajat și nu abandonat. Totodată, au fost create spații speciale pentru colectarea separată a deșeurilor și pentru activități specifice petrecerii timpului liber – masă de picnic, șezlonguri, gradene, teren de volei, masă de ping-pong.

În plus, a fost amenajat un modul cu rolul de vestiar exterior pentru plajă. Iar pentru cei care ajung la plajă cu bicicleta, există o zonă pentru parcarea acestora, care poate fi folosită și ca loc de relaxare.

Proiectul este realizat de biroul Atelier Ad Hoc Arhitectura.

Pe lângă amenajarea propriu-zisă, acest tip de activitate își propune să coaguleze comunitatea locală în jurul problemei comune a poluării cu plastic, cultivând astfel responsabilitatea socială și respectul pentru natură. Panourile informative fac trimitere la soluțiile de reducere a deșeurilor din plastic, la modul corect de realizare a colectării separate, precum și la sancțiunile aplicate în cazul abandonării deșeurilor la întâmplare. Locul va fi folosit atât de locuitorii orașului Ziminicea, cât și de membrii grupului local de inițiativă din oraș.

Advertisement

1 Comment

  1. Există speranță. Bravo celor implicați. Să sperăm că se va găsi cineva și pentru salvarea gărilor de pe ruta Zimnicea Alexandria

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate


Articolul precedent

Ludovic Orban vizitează mâine județul Teleorman

Următorul articol

Mecanicul Liviu Dragnea a dat în judecată Penitenciarul Rahova

Cele mai recente articole de Actualitatea politică