Asociaţia Forumul Judecătorilor din România: “Modificările aduse legilor justiţiei şi codurilor penale au ignorat drepturile victimelor infracţiunilor”

în Actualitatea politică

Cazul crimelor de la Caracal aduce în prim planul dezbaterilor modificările aduse justiției și codurilor penale, gândite în interesul infractorilor și în detrimentul victimelor. Mai mult, prin decizia Curții Constituționale de a scoate SRI din orice colaborare cu organele de cercetare penală are acum primele efecte dezastruoase, Serviciul Român de Informații fiind singurul organism care deţine mijloace tehnice apte să intercepteze şi să localizeze rapid comunicaţiile telefonice. În acest context, Asociația Forumul Judecătorilor din România cere Parlamentului să abroge fără întârziere toate modificările legislative pe care le-a adus în ultimii doi ani legilor justiţiei şi Codului Penal/Codului de Procedură, de natură să afecteze independenţa justiţiei şi combaterea eficientă şi rapidă a infracţionalităţii, iar guvernului să asigure organelor de urmărire penală finanţarea necesară şi mijloacele tehnice fără de care descoperirea şi anchetarea faptelor grave de violenţă sau de corupţie nu sunt posibile.

Potrivit unui comunicat al Forumului, aceste probleme sunt cele care au determinat tragedia de la Caracal, astfel că e cazul să se ia măsuri urgente. În plus, judecătorii se referă la manipularea lansată de ani întregi în spațiul public cu privire la “Statul Paralel”, un concept artificial care acum a ajuns să ucidă.

Constatăm, cu regret, că, după tragedia de la Caracal, unii factori de influenţare a opiniei publice continuă să emită simple judecăţi de valoare  („statul paralel şi fostul procuror general DNA au distrus justiţia”, sau „magistratul X a semnat memorii de protest”), ce nu pot justifica în niciun fel  efectele grave ale deficienţelor sistemice provocate de cadrul legislativ modificat în ultimii ani.

Am atras atenţia şi asupra lipsei de reacţie a legiuitorului, care, după ce Curtea Constituţională, prin Decizia nr. 51/2016, a exclus Serviciul Român de Informaţii, care este singurul organism care deţine mijloace tehnice apte să intercepteze şi să localizeze rapid comunicaţiile telefonice, de la colaborarea cu organele de urmărire penală, nu a pus la dispoziţia acestora din urmă mijloace tehnice suficiente pentru a realiza anchete rapide şi eficiente.

În fine, am atras atenţia şi asupra subfinanţării grave a sistemului judiciar, care are drept efect, între altele, privarea organelor de urmărire penală de fondurile necesare întocmirii expertizelor tehnice, esenţiale atât în anchetarea cazurilor de corupţie, cât şi a celor privind infracţiunile de violenţă.    

Toate aceste amendamente la legile justiţiei şi la Codul Penal/Codul de Procedură Penală, ce au fost adoptate sub pretextul corectării unor închipuite abuzuri în justiţie create de „statul paralel”, de „binom” sau de „protocoale”, au avut ca efect favorizarea unor persoane condamnate pentru fapte corupţie şi au slăbit în acelaşi timp fundamentele statului de drept prin lăsarea organelor de urmărire penală fără instrumentele tehnice şi legislative esenţiale în activitatea lor, punând astfel în pericol a viaţa şi siguranţa tuturor cetăţenilor români.

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*