Asistații social din B-uri mușcă mâna care i-a hrănit: “O să-i dăm păduchi lui Drăgușin!”

în Actualitatea politică

  romi1Carmen Dumitrescu

Zona B-urilor din Alexandria e o problemă în sine. Acolo, dacă nu ar exista Poliția Municipală, s-ar lăsa în fiecare zi cu infracțiuni contra vieții. Promiscuitatea, mizeria, infecția morală și indolența sunt principalele motive pentru care zona respectivă a ajuns să fie evitată de către toți alexăndrenii. O plimbare prin blocurile respective echivalează cu un risc serios de a te împovăra cu o boală gravă, locatarii așteptând în permanență ca altcineva să vină și să facă pentru ei ceea ce oricare dintre noi face la el acasă: curățenie. Mai mult, ei se așteaptă în permanență ca municipiul să le asigure subvenții, ajutoare și scutiri de plăți, de care oamenii muncii nu vor beneficia niciodată. Pe de o parte, faptul că municipalitatea le-a permis acestor oameni să trăiască gratuit într-un oraș relativ scump, fără să-i stimuleze în niciun fel să muncească, a fost în beneficiul electoral al multora. Așa că, într-un fel, acum cei care i-au hrănit pe asistații social din B-uri ar trebui să-și poată asuma consecințele. Dar, pe de altă parte, evacuarea celor care nu și-au mai plătit chiriile modice de ani întregi e o măsură corectă, dispusă nu de Consiliul local Alexandria, ci de instanță iar noi toți trebuie să înțelegem necesitatea respectării ei. Inclusiv consilierul local Florin Titirișcă….
Circ în B-uri…
romi3Dimineața zilei de 29 aprilie a fost una interesantă. După ce instanța s-a pronunțat cu privire la necesitatea evacuării din B-uri a peste 20 de familii care nu și-au mai plătit chiriile de ani buni, executorul judecătoresc s-a prezentat în zona rău famată a orașului, pentru a-și face datoria. Scandalul n-a întârziat să apară. Locatarii, plini de tupeu și drepturi, au decis că dacă nu merge cu vorba bună, merge cu poalele-n cap… După sosirea forțelor de ordine, situația s-a calmat, dar numai temporar, pentru că, între timp, în birourile lui Titirișcă se pregătea o mutare politică de proporții. Dar vom reveni la ea ulterior. Adunați în fața blocurilor, locuitorii B-urilor nu s-au ferit să vorbească cu toți cei care îi întrebau despre șpăgile luate de “doamna Nina”, despre meschinul “domn primar” și despre dreptul lor de a-și crește copii în blocuri curate. E drept, un bloc devine curat dacă locatarii lui se ocupă de asta. Dornici să ducă fenomenul pe culmi naționale, temperamentalii locatari cereau oricui numere de contact ale presei centrale, cea locală nefiindu-le de ajuns…
Episod isteric în Consiliul local
romi2Florin Titirișcă a avut grijă între timp să pregătească o manevră politică. I-a convocat, deci, pe locatarii B-urilor la ședința Consiliului Local Alexandria, pentru a-l pune pe primarul Victor Drăgușin într-o situație grea. Și ce e drept, situația a fost grea, pentru că nu e la îndemâna oricui să țină în frâu un grup de romi, înarmați cu lacrimi și copii, dar și un consilier al Opoziției, cu isteria premeditată la purtător. Partea tristă pentru Titirișcă a fost aceea că s-a rănit cu propriile arme, pentru că Drăgușin a făcut față distracției, ba chiar i-a și pus la punct pe asistații social care pretindeau primarului să nu pună în executare o sentință judecătorească: “Cum v-ați permis să nu plătiți chiria atâta vreme? Ați primit ajutoare, prin bunăvoința Consiliului local. Le-am dat bani să plătească lumina. Stimați cetățeni, spuneți-le și celorlalți că vine CEZ-ul peste dumneavoastră. Nu aveți decât 12 dintre dumneavoastră contracte, restul furați curent. Să vedeți procese penale ce vă pune CEZ-ul pe cap! Dacă nici municipalitatea nu v-a ajutat, atunci chiar nu știu cine a făcut-o. Păi ce vreți să le facem, stimate domnule consilier Titirișcă? I-ați chemat aici pe oamenii ăștia. Să vă jucați cu speranța unui om este cea mai mare crimă! Vă bateți joc de ei chemându-i aici! E vina mea că n-au mers în instanță și nu au spus cât de greu o duc?”
Răspunsul lui Titirișcă a venit, ca de obicei, sub forma unui episod isteric: “Văd că continuați să vă dați auto-goluri, dar, în regulă, primiți-le! Păi îmi spuneți mie de acești cetățeni? Cât au de plătit? 50 de milioane… Ia spuneți! Păi eu când vă spun că din societățile din subordinea primăriei – hai să nu spunem că furați – aveți miliarde lipsă. Cum veniți să le spuneți acestor cetățeni că-i aruncați în stradă? Cum puteți să veniți aici și să le spuneți că pentru câțiva lei îi aruncați în stradă? Îmi spuneți și mie unde este dreptatea? Am văzut vreun director care a răspuns pentru managementul defectuos și veniți la niște amărâți să-i dați afară pentru câțiva lei? Îi dați pe străzi? Îi spuneți executorului judecătoresc să se oprească și găsim apoi soluții. Mie mi-ar fi rușine să vorbesc oamenilor despre sumele astea. Supendați executarea și atât! Ce v-am cerut mai mult? Atât! Incredibil! Câte campanii electorale v-au slujit oamenii ăștia și v-au votat? Chiar mă enervați! Chiar mă enervați!”
Printre țipetele lui Titirișcă se auzeau plânsete de copii, aduși de locatarii B-urilor în sala de ședințe a Consiliului Local pentru a impresiona. Realmente semnificativ a impresionat, însă, mirosul de transpirație, urină și mucegai. La fel de mult au impresionat și chipurile revoltaților din B-uri, care au uitat că municipalitatea i-a hrănit ani întregi fără ca ei să fi prestat în schimb, considerând că dacă nu merge cu lamentațiile, se poate recurge la amenințări. Astfel, am aflat, pe holurile primăriei, că romii din B-uri vor demonstra că Nina Costache ia bani și aur în schimbul unor favoruri, că toți consilierii locali sunt oameni fără suflet, care nu fac nimic dacă nu e în interes personal și că îi vor da păduchi lui Drăgușin. De aici înainte, comentarii noastre ar fi de prisos…

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

7 Comments

 1. daca voturile la alegeri se cumpara cu <50-100lei si astia asteapta sa traiasca moca ani de zile?
  niste panarame ordinare, lipitori si altele nu mai zic sa nu par rasist. astia nici nu muncesc k le e rusine. pacat ca oamenii ceva mai rasariti la minte trebuie sa asiste la circul asta infect cu duhoare de politica dar ce te faci cu restul care iau de buna suferinta lor

  • E ”veche” știrea. Același scenariu, aceleași poze, se-ntâmplă la câțiva ani. Unii ar zice că e déjà vu de prost gust, alții, că e ceva normal. 🙂

 2. Ca om, spun eu sincer, cu frica fata de Dumnezeu pentru ceea ce gândesc si fac, trăiesc o mare amărăciune pentru ce a fost astazi in Consiliul Local!
  In primul rând pentru oricine trece prin efectele negative imediate, ale unei hotărâri judecătorești, chiar dacă sunt vinovați de ceva!
  In aceasi măsura sunt oripilat de demersurile unui cetățean, consilier local, care încearcă sa adune voturi folosindu-se de necazul altora.
  Pe fond, in perioada următoare, va avea loc o cercetare sociologica, care are ca scop desemnarea unui candidat PNL pentru alegerile locale.
  Dacă el a gândit, măcar o secunda, ca poate influența sondajul cu ceva prin asemenea demersuri, ar fi inimaginabil ce ar putea face dacă ar deține o putere publica. Plecând de la instigarea de astazi de eluda hotărârile judecătorești, pana la alte nebunii asemănătoare.
  Păcat ca se joaca cu speranța unor oameni!

  • Ca om, ar fi trebuit sa nu faceti demersuri care sa duca la o asemenea situatie. Ca primar, aveati la indemana parghiile necesare prin care sa puneti acesti oameni la treaba si sa le retineti acele chirii modice atunci cand veneau sa isi ridice banii cuveniti.
   Este foarte simplu sa introduceti actiuni in instanta contra unor analfabeti care nu sunt in stare sa se apere. I-ati intrebat in sedinta cum si-au permis sa nu plateasca chiria ? Simplu. De foame. Faptul ca primesc ajutoare cand si cand nu suplineste in nici un fel calitatea hranei de la cantina sociala si lipsa veniturilor.
   Poate ca se putea compensa chiria neplatita cu activitati de genul ridicarii gunoaielor de pe terenurile virane din spatele Kaufland sau din alte parti. Evident ca exista si altele de facut prin oras. Iar daca ar fi refuzat, atunci nimeni nu ar mai fi avut nimic de zis.
   Asa ca incetati sa acuzati un om caruia ii pasa de oameni, in general, si sa catalogati gafa dvs ca fiind o manevra politica pentru un oarecare sondaj. In ceea ce priveste modalitatea de influentare a masei si modul de utilizare al puterii publice, nu uitati ca multi dintre noi au citit transcrierea interceptarilor telefonice din rechizitoriul referendumului.
   Pacat ca va jucati cu viata unor oameni!

 3. Acestui om chiar nu ii este rusine sa mai comenteze aici dupa ce are de gand sa lasa niste suflete in strada. sa-i dea in judecata sa le ia amaratele alea de case care oricum cad pe ei. citesc si nu imi vine sa cred. el zice de politica, ii e teama ca ii ia titirisca scaunul!!!!

 4. Pai daca domnului Titirisca ii pasa asa de mult de oameni , de ce nu a platit dansul chiriile acelor oameni? Din ce se vede in declaratia de avere a dansului (CARE ESTE PUBLICA) : http://www.alexandria.ro/wp-content/uploads/Declaratie-de-avere-si-interese_Titirisca-Florin-Nicusor.pdf isi permite. Apropos , acum unde e statul de drept pt un domn consilier local care incearca sa influenteze o decizie judecatoareasca ? 🙂 Cat despre domnul liberal , nu am uitat domne cand un alt liberal de-al dumneavoastra arunca cu ordine sa spele mai repede asfaltul la buzescu dupa un accident si nici cand i-au fost facute perchezitii , si nici macar atunci cand ordona gardianului prefecturii sa dea afara din prefectura jurnalistii aflati intr-o institutie publica 🙂 De asemenea , nu am uitat perioada in care erati sub aceeasi umbrela in formatiunea numita USL si ati mancati cu totii o paine.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*