Arhaicii le-au reamintit prietenilor că nu mor caii când vor câinii

în Cultură

naeCarmen Dumitrescu

Cea mai recentă seară muzicală din  Berăria lui Nae a avut loc vineri, 4 septembrie, fiind seara caracterizată de cea mai mare încărcătură emoțională de până acum. Asta pentru că, pe de o parte, Nicușor Lină a ținut să-i dedice seara prietenului său recent plecat dintre noi, pictorul George Moise, și, de pe altă parte, pentru că în aceeași seară și-a celebrat ziua de naștere jurnalista Monica Vasilescu.

În acest sens, concertul Arhaicilor, construit inițial pe o atitudine de revoltă, în jurul ideii că “Nu mor caii când vor câinii”, s-a desfășurat pe un tipar de sărbătoare, membrii trupei dorind să surprindă și să bucure publicul prezent, dar și să facă o mare bucurie sărbătoritei, dedicându-i câteva piese.

nae4Cu toate acestea, deși a îndulcit tonul evenimentului, solistul Nicolae Doboș n-a putut să nu-și exprime în fața prietenilor, adunați în număr din ce în ce mai mare, niște nemulțumiri cât se poate de autentice și, de ce nu, dureroase: “Pentru mine, edilul unui oraș este ca și părintele meu. Eu știu că primarul orașului meu este ca și tatăl meu. De aceea, eu sunt foarte trist că primarul Alexandriei nu știe cine e Trupa Arhaic, nu știe cine suntem noi. Am tot cântat la zilele altor orașe, dar la Alexandria n-am fost invitați, pentru că, foarte probabil, primarul Alexandriei nu știe cine suntem. E adevărat că nu avem silicoane, dar cred că de la anul facem și asta. Dar trecând peste orice fel de glumă, cred că important e faptul că noi nu putem face ceea ce facem flămânzi. Și îmi pare rău că Alexandria nu ne sprijină în niciun fel, dar până la urmă, Alexandria are de pierdut!”

nae3Mesajul Trupei Arhaic a mișcat publicul prezent, mai ales că în rândurile sale s-a aflat și consilierul local Stelică Tălpigă, care a înțeles că arta nu se poate face pe stomacul gol și că autoritățile nu pot sprijini arta doar pe criterii politice, deci sperăm, la rândul nostru, că el va duce mesajul artiștilor acolo unde trebuie, astfel încât să fie înțeles corect și poate chiar să se ia niște măsuri.

Remarcabil e faptul că de la prima ediție a evenimentului și până la cea mai recentă, numărul celor care și-au rezervat un loc în Berăria lui Nae este într-o creștere continuă și în curând pare a se împlini și profeția lui Nicolae Doboș, care credea că va veni o vreme când la concertele de acest fel se va sta și pe jos în berărie, de dragul muzicii bune și a momentelor artistice deosebite pregătite de organizatori. Din păcate, se pare că de următoarea seară muzicală din berărie ne despart mai mult de două săptămâni, Nicolae Doboș, Sorin Preda și Alex Antonescu fiind invitați să cânte la diverse evenimente prin țară, unde sunt cu adevărat apreciați și iubiți, tocmai pentru că genul muzical pe care ei îl abordează nu e unul comun. Dar din păcate, autoritățile locale rămân dezinteresate de valorile autentice și continuă să sprijine numai artiștii cu pilă de la partid. Asta este o problemă adevărată, dar noi am aflat de la Trupa Arhaic că nu mor caii când vor câinii, așa că povestea culturală care se scrie acum în Berăria lui Nae merge mai departe. Cu bucurie și în ropot de aplauze!

 

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*