liberinteleorman.ro

Are 23 de ani și candidează la Primăria Alexandria! Dan Dobre: ”Bă, treziți-vă! Vă rog eu mult, treziți-vă!”

S-a săturat să vadă că nu se întâmpla nimic, că aceia care trebuie să fie în slujba noastră ne fură și își văd interesul. S-a săturat ca prietenii și membrii familiei să fie plecați printre străini, pentru că aici este greu. S-a săturat să vadă cum oamenii se vând pe nimic pentru că nu înțeleg și nu știu cât de valoroși sunt și ponțențialul pe care îl au și s-a hotărât să fie candidat la Primăria Alexandria. Dan Dobre este un tânăr de 23 de ani, din Alexandria, care a studiat la București și vrea să se întoarcă acasă, să schimbe sistemul bolnăvicios imprimat de actualii diriguitori ai locului și alte aspecte negative identificate în comunitate. Dan Dobre a vorbit într-un interviu acordat ziarului Liber în Teleorman despre intențiile sale pre și post electorale, dar și despre modul de a gândi al unui om neatins de flagelul grupurilor de interese.

Dan, întâi, aș vrea să spui câteva lucruri despre tine, să te cunoască oamenii mai bine…

Dan Dobre: Am terminat facultatea de Științe Politice. Am am plecat într-un experiment homeless și am realizat că oamenii nu fac ceea ce vor să facă din cauza fricii. Eram și eu în partea aia. Sunt mai multe frici. Frica de a-și pierde jobul, dar nu e chiar o frică, ci faptul că sunt confortabili unde sunt. Eu voiam atunci să plec în Taiwan și să-mi deschid acolo o agenție de marketing și am zis: stai un pic, de ce nu fac chestia pe care vreau să o fac? În momentul ăla lucram, eram cu facultatea și îmi doream să fiu parașutist. Long story short: parașutismul a picat, dar toate celelalte lucruri pe care nu voiam să le fac, de fapt, mi-au ieșit. Am realizat că îmi era frică de treaba asta. Am făcut bilețele cu toate țările din Europa și câteva orașe din State și am tras la nimereală și am zis că mă duc acolo fără bani, fără telefon, fără haine de schimb, fără nimic, doar să simulez că și cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla nu e atât de rău. Trebuia să ajung în Bratislava, dar am avut bilet București-Budapesta, Budapesta-Bratislava, dar în Budapesta am pierdut biletul. A fost foarte scary, dar mai fusesem în Slovacia de două ori și știam eu că undeva în nordul țării era cineva la care aș fi putut să ajung. Am vrut să documentez tot procesul și mă duceam la oameni să-i rog să mă lase să mă loghez pe telefonul lor să pot posta. Le povesteam ce fac… Prima fată pe care am găsit-o acolo s-a uitat foarte ciudat și m-a întrebat de unde sunt. I-am spus că din România, iar în momentul ăla s-a produs un gest de dezgust pe fața ei. A fost interesant că mi-am trecut peste multe bariere și am realizat că poți să face orice. După șase zile, experimentul s-a terminat, că îmi găsisem job și aveam îndeajuns de mulți bani încât să pot să trăiesc în următoarele două săptămâni.

Și dacă poți să faci orice, te-ai gândit să candidezi la Primăria Alexandria…

Dan Dobre: Nu neapărat. Știu că am șanse foarte mici să câștig la Alexandria, dar noi, în România, suntem un popor de lași și am fost spălați pe creier să credem că noi nu avem puterea, că doar ”ăia de acolo”… Nu e așa. Am o campanie structurată pe trei părți. Prima parte în care mă întâlnesc cu oamenii primari care au spus că se poate și au făcut ceva în localitatea în care sunt. Vreau să le dau curaj oamenilor să se implice. Eu încep la Alexandria. Da, mă iau cu toți, știu că o să fie greu, dar o fac. Sper să dau curaj măcar la o persoană. Dacă măcar unul prinde curaj și candidează și câștigă într-un sătuc și implementează ceva acolo, sunt fericit.

Ce te-a deranjat, de unde pornirea asta?

Dan Dobre: E un proces foarte lung. De exemplu, mie nu mi-a plăcut școala. Deloc. Încă din clasa întâi nu voiam să-mi scriu temele. Nu înțelegeam conceptul de scris tema. De ce trebuie să scriu chestia asta? Nu vreau. Nu îmi place. De ce trebuie să fac ceva ce nu vreau să fac?! În clasa a cincea, când am schimbat colectivul, am început să fiu foarte bullying și atunci chiar nu am mai vrut să mă duc la școală. Am început să mă prefac că sunt bolnav. A durat un an de zile. Am mers cu mama și cu tata pe la toți doctorii, până la urmă mi-au pus un diagnostic, dar nu aveam nimic. Doar că nu am avut deschidere față de ai mei să pot să le spun că mie nu îmi place la școală, știu că nu ar fi înțeles. Am ales să mă prefac un an de zile că mă doare capul. Și chestia asta trebuie schimbată. Copilul în sine nu e o găleată în care trebuie să torni informații. Știi cum e chestia aia: toți suntem născuți genii, dar când treci prin școală te strică…

Da, dar primarul nu poate schimba sistemul de educație.

Dan Dobre: Primarul nu poate schimba sistemul de educație și nici nu poate să facă nimic dacă cetățenii nu vor, însă primarul poate să dea o direcție, să încerce să deschidă un pic mintea, să ajute la dezvoltarea mentalității, la însănătoșirea mentalității.

În afară de sistemul educațional, ce ți-ai propus concret să faci? La educație, primăria doar alocă fonduri școlilor, nu se ocupă efectiv de asta…

Dan Dobre: Am văzut că se cheltuie foarte mulți bani. Mă uitam pe SEAP și am văzut că prin noiembrie s-au alocat foarte mulți bani pentru o masă pentru pensionari. Mă gândeam: ăsta e respectul pe care îl avem noi pentru pensionari? Spargi atât de mulți bani pentru o masă? Bineînțeles că a fost un pic electoral, dar ăsta e respectul pe care îl arăți oamenilor bătrâni? Nu dorești să aibă un rol în societate efectiv? Să ajute oamenii, să poți să îndrumi generația nouă? Noi nu mai avem respect pentru cei bătrâni pentru că ei nu se respectă pe ei, pentru că acceptă chestiile astea. Pe tine te cumpără o sarma?

Asta e metoda actuală de a atrage electoratul… tu cum te-ai gândit să-i faci pe oameni să te voteze?

Dan Dobre: În primă instanță, nu vreau să mă voteze. Pot să mă urască oamenii.

De ce candidezi atunci?

Dan Dobre: Pentru că vreau să creez în rândul oamenilor care vor să asculte schimbarea să facă și ei ceva. Pe mine nu mă interesează să ies neapărat, pe mine mă interesează ca oamenii din comunitatea actuală să se implice în binele comunității.

Ai o echipă? Oameni care te ajută?

Dan Dobre: Asta este foarte important. Am nevoie de oameni. Am nevoie de oameni! Sunt foarte multe lucruri de făcut. În a doua parte vreau să creez un ghid de bune practici pentru accesarea de fonduri europene. Atât pentru municipalități, pentru că mă voi vedea cu foarte mulți primari, dar și pentru individ. Pentru că în felul ăsta cetățeanul poate să se ducă la primar și să-l întrebe: tu de ce nu ai făcut ceva să accesezi? Că nu am știut… Uite, acum ai ghidul ăsta, acum știi. Atunci, dacă primarul este bine intenționat, dar pur și simplu nu știe, poate să treacă peste cinci pași, să nu piardă un an jumătate, să vadă anumite probleme acolo și astfel crește viteza. Și pentru indivizi, ghid pentru fondurile nerambursabile. 45% din populația țării stă la sat și toate satele sunt ca în evul mediu. De asta îmi doresc să pot să inspir cumva cu mișcarea asta, să candideze oameni și apoi să acceseze finanțare nerambursabilă. Sunt bani pe care îi iei gratis. Fă ceva cu ei. Dar, cum am văzut și la Irina, primăriță din Pietriș, oamenii nu vor și e greu să faci tu ceva fără oameni de asta este important să lucrezi la mentalitate.

Știi că în Teleorman este o masă electorală atipică, în sensul că se votează cu metode frauduoase, am avut și un proces celebru, o condamnare pentru asta. Cum îți închipui tu că se vor desfășura lucrurile? Crezi într-un proces electoral corect?

Dan Dobre: De-asta și vreau să candidez ca independent. Pentru că oamenii vor vota omul, nu partidul și în același timp nu vreau nici să fiu contra PSD sau pro USR, pro PNL… Nu, sunt pro Alexandria.

Ce te deranjează concret în Alexandria?

Dan Dobre: Faptul că se cheltuie foarte mulți bani pe nimic. Uite, este planul ăla de dezvoltare, până în 2020, care sunt vreo 300 și ceva de pagini inutile. Sunt informații dintr-un manual de clasa a patra despre Alexandria și niște idei de dezvoltare care mi se par fără rost. Se vrea să se facă ANL pentru tineri. Stai un pic: care tineri? Toți tinerii pleacă din Alexandria pentru că nu au locuri de muncă. Și nu văd nicio dechidere să poți să creezi măcar la nivel de educație. Cu ăia 10.000 de euro dați pe garduri investește în educația copiilor, în spirit antreprenorial, să facă ceva. Că în casa aia vor trăi tot săraci. Asta e și faza cu oamenii, că suntem un popor de lași și pupincuriști. Adică, ăia mari iau toată plăcinta, pupincuriștii mai iau și ei niște firimituri, iar alegătorii, care iau și mai puțin. De ce să nu luăm noi toată plăcinta? Dacă mi se dă un ajutor social mă face mai puțin sărac? Tot sărac sunt, dar am 200 lei în plus. Hai să putem să schimbăm treaba asta, fiecare om să fie independent, să aibă posibilitatea de a lucra pentru el și în același timp să ajute comunitatea.

A crescut foarte mult incidența de cancer, dar nu cred că avem un studiu pe asta la Alexandria. Se întâmplă din cauza mâncării foarte proaste. Nu știu câți producători locali au desfacere în Kaufland… iar Alexandria a fost făcută pentru negoț. A fost contruit așa orașul. Cum ajutăm și noi comunitățile din jur? Toți țăranii din Teleorman care au pământ cât să hrănescă toată țara asta… Eu nu vreau să cred că este cineva rău intenționat, ci, pur și simplu, au trecut printr-un mecanism care i-a făcut să gândească într-un anumit fel acum zeci de ani, care nu le permite deschiderea mentală să vadă posibilitățile.

Tu când ai plecat din Alexandria și de ce?

Dan Dobre: Am plecat la facultate. Am plecat că nu ai ce să faci efectiv.

Intenționezi să te întorci?

Dan Dobre: Da.

Pe perioada campaniei vei fi acolo?

Dan Dobre: Nu voi fi acolo, că trebuie să am întâlniri. Acum sunt la București să mă văd cu tine să avem interviul ăsta. Va trebui să plec în Vrancea, pentru a vorbi cu primarii. Vreau să ofer curaj oamenilor, să mă văd cu cât mai mulți primari și oameni care au zis că se poate și fac ceva și trebuie să mă mișc. Și trebuie să fac rost de fonduri. O să încep să mă duc cu o pancartă mare, cu bilețele cu răvaș și o să îi rog pe oameni să scrie ceva frumos pe ăla, le spun ce fac și dacă vor să ia un răvaș și să doneze cât vor ei.

Fondurile le vei avea doar de la oameni?

Dan Dobre: Doar de la oameni. De asta vreau să creez toată mișcarea. Pentru că e proiect de lege acum, pentru municipalități reședință de județ, pentru a te înscrie în cursă trebuie să depui minim 40 de salarii minime pe economie. Acum, din câte știu, e nevoie de două salarii de primar. Cam 180 milioane. Enorm.

Și dacă nu vei obține fondurile?

Dan Dobre: Dacă nu vor obține fondurile… asta e. Nu am fost făcut să fac chestia asta. E o barieră, chiar vrei să faci chestia asta? Ok, dovedește.

Cu ce te ocupă în momentul de față?

Dan Dobre: Am o agenție de marketing și ofer consultanță pe marketing în București.

Te-ai întoarce în Alexandria dacă ar fi locuri de muncă și ar fi create condițiile pe care tu le vrei?

Dan Dobre: Da. Am și un mesaj pentru oamenii plecați. Cei din Diaspora, dacă vedeți asta, haideți, mă, acasă. Noi nu realizăm cât potențial are țara. Să o promovăm. Când am fost la Timișoara, m-am întâlnit cu o tipă pe peron. Era cu cineva și persoana respectivă i-a spus: ai grijă la portofel. Mă uit la el: bă, frate, tu asta poți să îi zici despre România? Ai grijă la portofel?

Ai pleca definitiv din țară?

Dan Dobre: Știi că vița de vie are rădăcini care se duc foarte adânc și iau toată seva pământului și totul se transpune în gustul vinului. Avem vin de Bărăgan, vin din diferite zone, au gust diferit, în funcție de proprietăți. Omul de la munte mănâncă slană, diferit de omul de la câmpie, noi mâncăm mai multe grâne. Dacă e diferență de relief pe zone de câțiva kilometri, cum ai putea să pleci în altă țară? Efectiv, îți tai rădăcinile. Ești făcut din pământ și te întorci în pământ, dar aia e zona ta, aia îți dă ție viață. Acolo te-ai născut, resursele alea te hrănesc cel mai bine. Dar îmi place Taipei foarte mult, m-aș duce câteva luni acolo.

Ce îți place la Alexandria? Bănuiesc că e ceva care te atrage…

Dan Dobre: E hidos. Este hidos. Am ieșit să filmez intro pentru un clip, în centrul orașului. Și după ce am filmat mă uitam și am realizat cât de urât de backgroundul la filmare. Zici că a venit după război, așa arată. Absolut nimic, dar am crescut acolo. Când trec pe lângă fântâna arteziană, îmi amintesc de perioada când am pus săpun în fântână. Când intru în cartierul ăla vaide mama lui, îmi amintesc când era fata de care îmi plăcea foarte tare și lucrurile pe care le simțeam… acolo am crescut, am toate amintirile. Nu ai cum să te rupi de asta, că te rupi de tine.

Ai o părere despre politica din Alexandria?

Dan Dobre: Se face politică în Alexandria, asta e problema. Nu se vrea binele omului.

Despre politicieni?

Dan Dobre: Deținătorii de putere nu sunt lideri.

Părinții tăi ce spun despre asta?

Dan Dobre: Le e frică. Asta e altă chestie. Vezi tatuajul ăsta? L-am făcut să nu uit, să nu las să ucidă flacăra. Că e greu să găsești oameni care să fie ca tine, când toată lumea spune că ”nu se poate”, că ”e greu”. Da, știu și eu că e greu. Mama de când sunt mic m-a învățat: capul plecat sabia nu-l taie. Cea mai proastă chestie.

Ai un mesaj pentru alexăndreni?

Dan Dobre: Bă, treziți-vă! Vă rog eu mult, treziți-vă! Mai ales generația alor mei că am discutat asta cu mama. Ați ieșit la revoluție, dar după de ce i-ați lăsat, mă? De ce i-ați lăsat, mă, să fure tot? Să se producă o schimbare, generația asta trebui să își asume că au avut curaj până într-un punct și după au devenit lași. Să ne iertăm, generația mea să îi ierte, ei să ne înțeleagă și pe noi, apoi să facem împreună ceva, să fie bine.

Am nevoie de oameni. Scrieți-mi, dați-mi mesaj, ceva, haideți să creăm o mișcare la nivel național. Mă găsiți pe Facebook: Dobre Dan  George, Instagram: Dan Dobre, e-mail: [email protected]. Haideți să-i dăm drumul!

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

1 Comment

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Judecătorii din Teleorman își suspendă activitatea de dragul pensiilor speciale

Următorul articol

Vicepreședintele ANPC, Vera Mitran, va susține la Alexandria o dezbatere cu populația despre echilibrul alimentar

Cele mai recente articole de Actualitate