Angajatul Primăriei Alexandria, Cristian Faluvegi, merge în excursii cu școala. Și-și ia și familia cu el…

în Actualitatea politică/Dezvăluiri

Nu e rău deloc să fii angajat la Primăria Alexandria. Mai ales după ce ai grijă să te situezi într-o poziție care să-ți permită să te poți îndulci din toate pachetele și beneficiile plătite din bani publici. În felul ăsta, ajungi să reprezinți maghiarii în BEJ pe bani grei, să-ți angajezi copiii în primărie și, mai nou, să pleci în excursii cu școala, alături de familie și cei dragi. Vorbim despre referentul Faluvegi Ianoș Cristian (după cum este consemnat numele său în declarația de avere), un personaj foarte pitoresc, plin de tatuaje și neconvențional, care numai a funcționar public nu aduce. Dar noi nu ne vom referi la aparențe, ci la ce se vede cu ochiul liber. Pe scurt, omul reprezintă în BEJ mulțimile de maghiari care votează în Teleorman, și-a angajat fiul cel mare în primărie, are o avere frumușică și, în ciuda acestor beneficii, Faluvegi pleacă în excursiile pe care elevii la câștigă drept premiu de la Primăria Alexandria. Și n-o face singur, ci își ia și familia cu el.

Ce s-a întâmplat, mai exact? În luna august a acestui an, mai mulți elevi de la școlile 2 și 3 din Alexandria, alături de niște copii de la Liceul “Alexandru Ioan Cuza”, au câștigat un premiu de la Primăria Alexandria, în urma unui concurs. De pe data de 11 până pe 15 august, cei mici au fost într-o plimbare prin țară, ajungând la Târgu Neamț, Iași, Suceava, Bicaz și Brașov, într-o încercare de a cunoaște mai bine țara în care s-au născut. Alături de ei s-a aflat și Ianoș Faluvegi, referentul Primăriei Alexandria (despre care ne e greu să spunem ce rol a avut în poveste, altul decât acela de a-i speria pe copii cu tatuajele lui), împreună cu fiul său mai mic. Copiii care au fost în excursie se plâng de faptul că Faluvegi nu i-a dus pe cei mai mici să vadă obiectivele turistice din zonele parcurse, pentru că sunt gălăgioși și “vomită”. Nu înțelegem exact ce s-a întâmplat acolo, dar ne este clar că Faluvegi nu este pedagog și nu avea nicio calificare să supervizeze copii.

Am încercat, totuși, să înțelegem dacă Faluvegi e sărac, lucru care ar fi justificat parțial prezența lui într-o excursie cu școala, dorința de a cunoaște țara pe care n-ai bani s-o vezi nefiind neapărat blamabilă. Dar ce să vezi? În declarația de avere a angajatului primăriei, completată pe la mijlocul anului 2017 (una mai nouă nu era pe site), găsim două autoturisme și un moto scuter, două apartamente în Alexandria și un teren intravilan de 1000 mp în comuna Poroschia, primit drept donație. În plus, Faluvegi câștiga în 2017 suma de 12.200 lei pe an de la primărie, iar soția lui declara, la rândul ei, un venit de puțin peste 10.000 lei. Între timp, salariile au mai crescut, iar venitul familiei a mai crescut și prin contribuția fiului cel mare, angajat și el al instituției publice. În concluzie, văzând nivelul de trai al referentului, ne întrebăm de ce era nevoie ca Faluvegi să plece cu copilul după el într-o excursie câștigată drept premiu de niște copii care chiar au muncit pentru rezultatele bune obținute în competiția cu pricina?

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*