liberinteleorman.ro

Angajații APIA au ieșit, fără Coman, la protest

Monica Vasilescu

Aproape 100 de angajați ai Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Teleorman au întrerupt, joi și vineri, activitatea și au protestat față de impactul Legii salarizării, precizând că veniturile le-ar putea fi diminuate substanțial.

Câteva sute de lei li se iau din salariu lucrătorilor APIA, după noile reglementări salariale, spun angajații care au ieșit la protest. Ei cer să nu le fie afectate drepturile și să nu mai fie discrepanțe între salariații din București și cei din teritoriu.

”Din cauza transferului contribuțiilor de la angajator la asigurat ni se diminuează salariul în mod nejustificat. Noi am dorit să avem un dialog, au fost reprezentanți de aici la domnul ministru, dar spune să așteptăm, iar dacă aceste acte normative își vor produce efectul, degeaba mai protestăm”, ne-a spus unul dintre protestatari.

”Ne-am reunit majoritatea colegilor, atât din centrele locale, cât și din centrul județean Teleorman, într-un protest spontan al salariaților APIA, motivul fiind unul simplu, dar cu efecte dureroase: diminuarea salariilor, pe legea 155, de la 1 ianuarie 2018. Această dimininuare vine ca o ”mulțumire” pentru o muncă epuizantă în ceea ce privește absorbția de fonduri europene, APIA fiind instituția care a luat la ora actuală, prin efortul nostru, cele mai multe fonduri europene, se știe că am muncit peste program, am muncit sâmbăta, duminica, nopțile și oricând a fost nevoie pentru ca fermierii să-și primească subvențiile la timp, conform legii. Drept mulțumire, ne-am trezit cu grila de salarizare conform legii 155 că ni se diminuează salariul substanțial. Mai mult, după noua grilă, există o diferență la fel de mare între salariații APIA din centrele județene și salariații APIA central, în condițiile în care obiectul muncii este același. Ba, mai mult, ei centralizează datele noastre. Reprezentanții noștri s-au întâlnit zilele trecute cu domnul ministru Daea, s-au pus în discuție cele două aspecte, dar, din păcate, până la ora actuală nu s-au rezolvat. Am vrut să ne întâlnim, să gândim pasul următor, pentru că promisiunea este zero la ora actuală și nu avem nici perspectivă”, a declarat un alt nemulțumit.

Cei în jur de 100 de salariați care au protestat în cele două zile nu l-au avut alături pe directorul APIA Teleorman, Eugen Coman, și cei mai mulți nici nu știu unde a dispărut acesta. Unii știu că directorul este plecat într-o delegație, alții că și-a luat concediu de odihnă, dar cei mai mulți îl suspectează de neimplicare în această acțiune. La fel cum am putea crede și noi, știind că Eugen Coman stă bine cu salariul, ba chiar a avut într-un timp cele mai mari indemnizații pe țară, așa că nu ne-ar mira să se delimiteze de protestele colegilor săi. Noi l-am căutat, totuși, la birou pentru un punct de vedere, dar ușa era închisă…

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate


Articolul precedent

Lanțul slăbiciunilor în gestionarea gunoaielor! Consiliul Județean Teleorman a dat în judecată Polaris și vrea despăgubiri

Următorul articol

,,Violență în școli”, prin ochii copiilor

Cele mai recente articole de O poziție în Teleorman