liberinteleorman.ro

Angajările pe linie de pile și de partid au fost decriptate. Mai mulți martori din dosarul lui Dragnea au recunoscut suflul tătucului în ceafa DGASPC

Monica Vasilescu

Oricât „orb al găinilor„ ar exista în ceea ce numim „justiția română”, ingineriile de la Protecția Copilului Teleorman, insuflate cu mare dragoste de către tătucul suprem, nu puteau trece neobservate, așa că angajările pe linie de pile și de partid au fost decriptate și fac obiectul unui dosar ”oficiat” de justiţia română. Instituția publică numită Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman, mai exact, pe unde a avut carte de muncă și Bombonica lui Dragnea, pe vremea când îi stătea alături în certificatul de căsătorie, se află de mai bine de un an în vizorul judecătorilor, fiindu-i analizată activitatea din ultimul deceniu, despre care am tot scris că ar fi fost periclitată grav de influență roșie. Fosta doamnă Dragnea și alți angajați ai instituției aflată sub oblăduirea Consiliului Județean Teleorman fac parte dintr-un dosar în care baronul este acuzat de abuz în serviciu și fals intelectual.

Un serviciu special dedicat membrilor devotați de partid

Ancheta vizează, în principal, faptul că două membre PSD – Anisa Stoica și Adriana Botorogeanu – aveau cartea de muncă la stat, dar ele lucrau pentru partid. Acest lucru a fost confirmat de mai mulți  angajați ai casei de copii de la Teleorman, care le-au spus procurorilor că toți factorii de decizie ai instituției fuseseră avertizați că nu trebuie să fie prea curioși în privința programului de lucru al membrilor de partid: “Niciun angajat, nici șefii de servicii în care figurau angajate cele două, nici colegii de serviciu nu aveau curaj să ceară explicații privitoare la absența de la serviciu a Adrianei Botorogeanu și a Anisei Niculina Stoica sau în legătură cu faptul că aceastea doar încasau salariul și lucrau, de fapt, la PSD”.

Cu subiect și predicat, și chiar cu o oarecare mândrie, în fața procurorilor DNA, Adriana Botorogeanu a susținut că este cea mai veche membră în partidul lui Dragnea: “Am fost, practic, cea mai longevivă persoană de la această organizație care și-a desfășurat activitatea la sediul PSD Teleorman. Chiar dacă sunt o persoană modestă și retrasă, sunt cunoscută de foarte mulți dintre membrii PSD, inclusiv de către persoanele care au deținut de-a lungul timpului funcțiile de conducere ale partidului. Am mers la DGASPC doar prima zi după angajare și doar ocazional, însă, am început să-mi continui activitatea la sediul organizației județene a PSD Teleorman”, a spus Adriana Botorogeanu, pentru care statul a plătit drepturi salariale însumate la 75.593 de lei.

Anisa Stoica a fost angajata instituției menite să protejeze copiii în perioada 22 mai 2006-27 decembrie 2010, vreme în care a lucrat doar la PSD, iar statul i-a plătit salarii de 33.019 lei lei. Și ea a recunoscut vina șefiei. „Nu cunosc cu exactitate motivul pentru care s-a recurs la aceasta soluție, însă, datorită faptului că nu am putut fi remunerată de la organizația politică la care mi-am desfășurat activitatea, președintele organizației județene Teleorman din acea perioadă, Liviu Nicolae Dragnea, care deținea și funcția de președinte al CJ Teleorman, a luat hotărârea ca pentru o perioadă temporară, până se va găsi o soluție de angajare efectivă a mea în cadrul organizației PSD Teleorman, să fiu angajată în funcția de referent în cadrul DGASPC Teleorman, instituție ce se afla în componența și subordinea CJ Teleorman. În ceea ce privește faptul că am lucrat la sediul organizației PSD Teleorman, la biroul de presă și am fost plătită de la DGASPC Teleorman în perioada 2006 – decembrie 2010, menționez că această situație era probabil cunoscută și de alte persoane din conducerea organizației PSD Teleorman, însă persoana care a luat această decizie și a găsit această formulă care nu a fost cea mai fericită, a fost presedintele organizației Liviu Dragnea, care era singurul care și-a asumat această decizie”, a declarat Anisa Stoica, unul dintre membrii de partid care nu era fan PSD, dar a înțeles la timp cum funcționează sistemul angajărilor în Teleorman.

Declarații reluate și reconfirmate

Noul complet de judecată care îi analizează vinovăția lui Dragnea și a celor care au fost în slujba sa cândva a audiat, ieri, alți martori care ar putea construi povestea care stă la baza angajărilor infracționale de la Protecția Copilului Teleorman. Procesul s-a desfășurat sub ochii aprigi ai forțelor Jandarmeriei, trimise în număr mare să-l păzească pe Dragnea la Curtea Supremă, dar acesta nu s-a mai prezentat, spunând, la termenul anterior că va face declarații la final. Până atunci, la această întrevedere în instanță, patru funcţionari de la Direcţia pentru Protecţia Copilului Teleorman au confirmat că două dintre colegele lor lucrau pentru organizaţia judeţeană a PSD, deşi erau plătite din bugetul public. Martorul Ana Maria Anghel a declarat că ”se ştia la nivelul colectivului că cele două persoane nu desfăşoară activitate la sediul instituţiei, ci la sediul PSD”, iar Sanda Busuioc a fost mai explicită și a spus clar că ”cele două se bucurau de protecția președintelui Consiliului Judeţean Liviu Dragnea, adică lucrau la sediul partidului, dar erau plătite de DGASPC”. Cel mai asumat dintre toți martorii din proces a fost Remus Boboc, spunând fără să-i tremure vocea, precum în cazul altora, că ”toată lumea știa faptul că, deși sunt plătite pe funcție în cadrul Direcției, în realitate nu lucrau, ci își desfășurau activitatea la sediul PSD. Era de notorietate că sunt protejate”.

La proces a fost audiat și fostul director executiv al DASPC Teleorman, Ionel Marineci, care și-a schimbat modul de a fi judecat, preferând, de data asta, să-și apere cauza, după ce inițial voia să fie judecat în procedură simplificată, adică recunoașterea vinovăției și scăderea cu o treime a pedepselor. Ionel Marineci, la data faptei șef serviciu în cadrul Complexului de servicii destinat copilului și familiei, a declarat că are relații reci cu Dragnea, dar nu dușmănoase, iar cu referire la cele două angajate a spus că a prezentat-o personal pe Adriana Botorogeanu șefului care făcea pontajul, cu rugămintea să nu îl facă de râs, asta după ce a afirmat că doamna respectivă a câștigat postul prin concurs.

Cu declarații certe, în cel de-al doilea dosar în care este judecat Liviu al Teleormanului, lucrurile sunt mai clare decât în cazul Referendumului, aici contând mai mult faptul că ambele membre ale PSD pe care Dragnea le-a angajat fictiv în cadrul Direcției de Protecție a Copilului au dat declarații care îl incriminează pe liderul PSD. Baronul unic a creat în cadrul unității pentru protecția copilului un serviciu special pentru membrii loiali, iar aceștia erau plătiți din bani publici pentru munca de la partid și doar anchetatorii sunt surprinși să afle sistemul inventat de Dragnea pentru recompensarea militanților PSD, mulți dintre noi știam înainte de procesul ”angajatorului de pesediști” că, în județul nostru, partidul roșu este pepiniera de cadre a tuturor instituțiilor de stat din Teleorman.

Procesul a fost amânat, următoarea întrevedere la bară fiind programată pentru 28 noiembrie, ora 13.00.

Advertisement

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Banner

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

ANUNT PRIVIND VANZAREA PENTRU BUNURI IMOBILE

Următorul articol

Nicușor Lină: „Sunt două variante optime pentru USR: ori o împăcare, ori o scindare amiabilă!”

Cele mai recente articole de Actualitatea politică