Monica Vasilescu
Într-o lume normală, niciun om nu trebuie să sufere, pentru că nicio suferință nu construiește. Violența este una dintre cele mai crude forme de suferință. Pentru că statisticile arată niște cifre ale durerii care înspăimântă, Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați a considerat că este momentul să facă mai mult pentru a strivi violența și umilința și a dat startul întoarcerii la normalitate. Ideea s-a concretizat în cadrul unui proiect realizat din fonduri europene, care a prevăzut mai multe dezbateri pe tema violenței domestice și a traficului de personae. După ce a cutreierat țara, acesta a ajuns și la Alexandria, vineri, 4 decembrie, în sala mare a primăriei, acolo unde s-a aflat, printre alții, Andreea Marin, în calitate de moderator, Ioana Cazacu – secretar de stat, Viorica Dăncilă – europarlamentar, Daniela Carmen Dan – prefect de Teleorman, Victor Drăgușin – primarul Alexandriei, Florin Durcă – ofițer la Compartimentul de Analiza şi Prevenirea Criminalităţii.
Proiectul „Start – o viață de calitate în siguranță!”, ce se va finaliza la București, și-a propus să schimbe cât mai repede situația României, care se confruntă cu lipsa egalității de șanse între femei și bărbați, cu traficul de persoane, dar mai ales cu violența în familie. ”Suntem la finalul unui an care a rescris povestea multor destine, prin programul „Start – o viață de calitate în siguranță!”. Foarte multe dintre victime au sub 18 ani. Sunt copii agresați de părinți sau de către alți membri ai familiei, care au toate șansele sau, mai bine zis, neșansa de a dezvolta aceleași experiențe mai târziu, în viețile lor de familie. Dacă ești amenințat, șantajat, manipulat, jignit zi de zi de către partenerul de viață, atât ca femeie, cât și ca bărbat, dacă ți se interzice să te întâlnești cu cei dragi și ești izolat, dacă nu ți se acceptă dreptul de a munci, iar viața ta atârnă astfel de deciziile financiare ale altor oameni, dacă ești la voia celuilalt, alături de copii, bruscat sau bruscată fizic, sexual, toate acestea sunt forme ale violenței. Nu doar o lovitură înseamnă abuz. Uneori, corpul e curat, nu are nicio formă de violență, dar mintea, sufletul suferă mai mult decât orice. Trebuie să învățăm că nu suntem stăpânul celuilalt și nici celălalt nu este stăpânul nostru. Firesc este să trăim cu respectul față de ceilalți, firesc este să trăim în armonie, cu dragoste”, a spus Andreea Marin, la Teleorman, județ care ocupă locul 39 la nivel național în ceea ce privește numărul de victime ale violenței în familie.
În această campanie națională, cu un puternic focus pe comunitățile locale, se organizează și niște concerte menite să inoculeze, la fel de bine precum discuțiile, mesajul proiectului, de a ne bucura de o normalitate europeană. Serbările Normalității îi vor aduce în fața publicului pe Dorian Popa, cunoscutul artist din seriale românești, care va urca pe scena instalată în fața clădirii Finanțelor din Alexandria în postură de solist, și pe Anna Lesko, la Turnu Măgurele. Spectacolele vor avea loc sâmbătă, începând cu ora 18.00, zi dedicată eradicării violenței domestice, a lipsei egalității de șanse și a traficului de persoane, zi în care se va serba normalitatea.
Domnul Victor Dragusin ca organizator al acestei intalniri putea
asigura o masa pe care se puteau pune sticlele cu apa.