Alte percheziții la societăţi comerciale bănuite de evaziune fiscală şi spălarea banilor

în Actualitate

politiaÎn această dimineaţă, poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, desfăşoară la această oră 23 de percheziţii domiciliare în municipiul Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Teleorman şi Giurgiu, fiind vizate mai multe persoane şi societăţi comerciale bănuite de evaziune fiscală şi spălarea banilor.

Din probatoriul administrat a rezultat că, în perioada decembrie 2012 – iunie 2015, reprezentanţii a două societăţi comerciale au creat şi implementat un mecanism de fraudare a bugetului de stat, având la bază înregistrarea în documentele de evidenţă contabilă şi declararea fiscală a unor achiziţii fictive de valori semnificative de la mai multe societăţi comerciale cu un comportament de tip „fantomă”, cu scopul deducerii frauduloase a TVA-ului aferent acestor achiziţii şi diminuarea nelegală a bazei impozabile aferentă impozitului pe profit.

Aceştia ar fi încercat să ascundă provenienţa ilicită a sumelor de bani rezultate din activitatea evazionistă, prin transferuri repetate către conturile societăţilor de tip „fantomă” – având ca administratori persoane cu o situaţie materială precară, sume care sunt retrase integral în baza unor borderouri de achiziţie care atestă date necorespunzătoare realităţii.

Prejudiciul total adus bugetului de stat este în valoare de aproximativ 1.200.000 euro, iar suma totală rezultată din circuitul de spălare a banilor este de aproximativ 3.000.000 euro.

În cauză, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de 11 persoane, fiind puse în aplicare mai multe mandate de aducere, persoanele vizate urmând a fi aduse la sediul Poliţiei Capitalei – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Acţiunea s-a desfăşurat cu sprijinul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală şi a beneficiat de suportul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii şi Unităţii Teritoriale de Analiză a Informaţiilor Bucureşti, se arată într-un comunicat al Poliției Române.

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*