Ca la noi… niciunde! Ar trebui să începem prin a vă spune că sunt suspiciuni serioase legate de faptul că în Teleorman a apărut meningita de tip West Nile. Ea se transmite prin înțepătura de țânțar. Dar nu credem că are vreo importanță această informație, căci dacă ar fi avut, probabil că la momentul acesta, Alexandria nu era plină de țânțari. Sunt, până în prezent, două cazuri de meningită West-Nile, încă neconfirmate oficial, dar pacienții prezintă toate simptomele bolii și sunt internați la București. Da, menționăm și faptul că cei doi nu sunt alexăndreni. Dar dacă virusul se confirmă, nici nu contează asta. Căci el circulă. Și în Alexandria, dacă ieși seara în parcuri sau în pădure, vei pleca acasă ciuruit de tânțari. Dar asta nu a determinat pe cineva să ia măsuri. Dimpotrivă, până acum nu s-a efectuat acest demers, pentru că, zice Drăgușin într-un mesaj privat, „procedurile de licitație au fost schimbate. Dezinsecția se poate face doar de către o firmă care câștigă delegarea de serviciu public.” Tot Drăgușin spune că nu e posibil în aceste condiții să se facă dezinsecția în oraș mai devreme de două luni… Să sperăm că meningita West Nile are răbdare cu noi. În schimb, același primar al Alexandriei pare a se teme mai rău decât de meningită de faptul că oamenii îl vor taxa pentru neimplicare: „Știu că voi fi sancționat de către cetățeni, dar nu am soluții legale.”
Ca să ne lămurim asupra pericolelor reale ridicate de prezența în număr mare a țânțarilor prin oraș, am întrebat și noi pe directorul DSP Teleorman, Mioara Comana, dacă se transmit și alte boli decât meningita prin intermediul țânțarilor, iar răspunsul a fost clar: „Da, marea majoritate a virușilor se transmit astfel. Tocmai de aceea, noi am avertizat toate primăriile din județ să ia măsuri în sensul dezinsecției încă din luna mai a acestui an, pentru că știam că în actualele condiții climatologice, tânțarii ar putea deveni problematici.”
Ca să punem totul cap la cap, astfel încât să nu ne mai acuze nimeni de subiectivism, avem următoarele date: din mai, DSP a atras atenția primăriilor, inclusiv Primăriei Alexandria, să ia măsuri pentru realizarea întocmai a planului de dezinsecție, primarul Alexandriei a luat la cunoștință, dar s-a încurcat în proceduri. Și după apariția primelor cazuri de infectare cu West Nile în Teleorman, alexăndrenii mai au de așteptat minim două luni până se va trece la fapte. De ce s-a așteptat până acum, dacă procedurile durează? De ce nu se aplică o măsură de urgență, dacă avem deja suspiciuni ca lucrurile se pot agrava? De ce e mai important să avem muzică în parcuri și în pădure decât să nu avem țânțari? De ce licitația pentru muzică durează mai puțin decât cea pentru dezinsecție? Și am mai avea multe întrebări, dar credem că se pot trage concluzii și fără răspunsurile lui Drăgușin. Nu de alta, dar un bun administrator se judecă după fapte, nu după declarații. În orice caz, dacă o fi să ne ucidă meningita West Nile, măcar o va face pe muzică veselă.