Alexăndrenii au îndurat frigul și ploaia la sărbătoarea Unirii românilor într-un singur stat

în Actualitate/Administratie

Monica Vasilescu

”1 Decembrie ne e unirea și strălucirea României Mari”, scria cu avânt Adrian Păunescu, iar cântecul pe care și-a pus amprenta marele poet spune că ”Fiecare munte știe, aici, să cânte Imnul „Deșteptați-vă români””. De ziua națională, la Alexandria, când se marchează făurirea Statului, oamenii nu doar că au semănat un strop de spirit patriotic, prin mobilizarea exemplară avută la sărbătoare, ci au arătat situația grea a multora, care nu se mai sfiesc să stea într-un frig cu multe grade minus pentru un pic de hrană.

România a împlinit, astăzi, 96 de ani de la făurirea statului național unitar. În 1918, Adunarea Naţională de la Alba Iulia a adoptat o „Rezoluţiune“ care a consfinţit unirea tuturor românilor din Transilvania şi întreg Banatul cu România. Autorităţile alexăndrene au marcat importantul eveniment, desfăşurat în faţa monumentului din fața Palatului Administrativ. Așa cum este obișnuința, Garda de Onoare a Garnizoanei Alexandria a întâmpinat oficialităţile judeţului cu marşul de onoare, după care s-a intonat Imnul Naţional al României.

Manifestările au continuat cu slujba de Tedeum, oficiată de un sobor de preoţi ai Episcopiei Alexandriei şi Teleormanului, urmată de alocuțiunile personalităților locale, printre cei enumerăm: prefectul județului Teleorman, Daniela Carmen Dan, președintele Consiliului Județean Teleorman, Adrian Gâdea, primarul Alexandriei, Victor Drăgușin, comandantul Garnizoanei Alexandria col. Ștefan Cordea. Printre participanți s-au regăsit: europarlamentarul Viorica Dăncilă, senatorul Florinel Dumitrescu, consilieri județeni și locali, directori de instituiții deconcentrate, politicieni și oameni de rând, care și-au arătat sentimentele față de patrie mai mult decât de obicei, mulți dintre aceștia purtând la gât fulare în culorile drapelului sau steaguri.

Au urmat depuneri de coroane şi jerbe din partea tuturor instituțiilor subordonate ministerelor, a partidelor politice (a se remarca originalitatea PMP Teleorman), a unităților de învățământ și defilarea Detaşamentului de onoare al cadrelor din MAI.

Patriotismul… trece prin stomac

Pentru mulți alexăndreni, mai mult decât sărbătoare, ziua de 1 Decembrie a constituit un prilej pentru a mânca. Într-o atmosferă cu multe grade minus, completată de ploaie, sute de oameni s-au strâns pe platoul din fața clădirii Finanțelor, acolo unde îi aștepta un pachet cu fasole și cârnați, dar și o bucată de pâine și un pahar de vin, așa cum municipalitatea i-a servit în fiecare an. Nu știm câți dintre acești participanți la manifestare cunosc faptul că Unirea Transilvaniei cu patria-mamă de la 1 Decembrie 1918 reprezintă cel mai important eveniment din istoria României, dar, cu siguranță, mulți dintre cei despre care vorbim simt însemnătatea unei farfurii pline cu mâncare caldă, pe care, din nefericire, o au rareori în față.

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*