Adrian Florescu: „Trebuie să revenim la alegerea primarilor în două tururi. Primarul Alexandriei e ales de 26% din populația totală a orașului, deci are o reprezentativitate foarte mică…”

în Actualitatea politică

Carmen Dumitrescu

O altă campanie de strângere a semnăturilor populației a început la nivel național. De data aceasta, sub coordonarea Partidului Mișcarea Populară, care și-a propus să convingă românii să susțină revenirea la sistemul electoral, care presupunea alegerea primarilor în două tururi. Motivația? Nivelul scăzut de reprezentativitate reală a actualilor primari din țară. Pentru a anunța faptul că strângerea de semnături se pregătește și în Teleorman, președintele PMP la nivel județean, Adrian Florescu, a convocat presa la o conferință și a prezentat principalele argumente în favoarea revenirii la alegerea primarilor în două tururi:

E bine să ai, ca primar, o reprezentativitate cât mai mare. Sunt primari în țară, care sunt aleși de 7 sau 10 procente din numărul total de alegători înscriși în listă. Îl avem pe Primarul General al Capitalei, ales cu doar 13% din numărul total de alegători din liste. Ca să facem, totuși, o comparație, atunci când existau două tururi de scrutin, primarul capitalei era al doilea, ca număr de voturi, după președinte țării. Iată că am ajuns în această perioadă să avem un primar general ales cu doar 13% din numărul total de alegători. Este foarte puțin, iar această situație trebuie să se schimbe. În Teleorman, dacă vorbim de municipiile din județ, Alexandria are un primar ales cu doar 26% din numărul total de alegători, în timp ce primarul din Roșiorii de Vede a fost ales de doar 16% dintre alegători. E o reprezentativitate foarte mică. Actualii primari nu au reprezentativitatea necesară, astfel încât să poată să ia decizii pentru întreaga comunitate. Știm foarte bine că un primar cu experiență reușește să-și organizeze alegerile foarte bine. Și reușește, ca strategie, să scoată câțiva candidați-iepure care să rupă din voturile adversarilor. Pentru că în alegerile dintr-un singur tur, cel care are cel mai mare număr de voturi (oricât de puține ar fi acele voturi, de fapt), câștigă. Și aceasta este strategia celor de la PSD. Această inițiativă este susținută de cei doi primari ai PMP în Teleorman.”

Campania de strângere a semnăturilor pentru alegerea primarilor în două tururi se va derula pe parcursul a două luni și presupune acumularea unui milion de semnături la nivel național. PMP Teleorman și-a propus să ducă această campanie din ușă în ușă, să discute cu oameni în mod direct și să le explice importanța deosebit de mare a legitimității pe care trebuie să o aibă un politician, pentru a avea dreptul real de a lua decizii pentru comunități întregi.

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*