Acuze spre Liviu Dragnea: bănet scurs din buzunarele statului, via TelDrum

în Actualitate/Actualitatea politică/Administratie

Monica Vasilescu

dragnea-

A condus Teleormanul, unul dintre cele mai sărace județe ale țării, vreme de 13 ani, iar acum se ocupă de România. Din funcțiile de deputat, ministru și vicepremier, Liviu Dragnea face aranjamente guvernamentale prin care amicii săi încasează teancuri de bani pe lucrări de drumuri realizate de ”firma de curte”, care are ca deviză: ”Construim pentru viitor”. Sunt lucruri pe care toată lumea le-a auzit la colțul stăzii, dar numai Marian Vanghelie s-a hotărât să facă igienă administrativă și să le spună cu subiect și predicat, după ce pesediștii au avut încă un moment de neinspirație și l-au dat afară din partid.

Potul cel mare, în doar doi ani de guvernare

Cine n-a auzit în Teleorman de faimoasa firmă TelDrum ? Desigur, a auzit tot omul din zona de sud, chiar și cei de la Satu Mare, ale căror drumuri au fost bătătorite de celebra societate, care asfaltează notoriu. Între cei ce tresar la numele TelDrum se regăsește și Liviu Dragnea, cunoscut ca un om politic cu state vechi în „rele“. Băiat carismatic, cu zâmbet șăgalnic, adept al ideii că populația tăiește bine prin reprezentanți, adică prin el, preşedintele executiv al PSD a negat mereu orice legătură cu acţionariatul TelDrum, în ciuda faptului că toate drumurile firmei din Alexandria duc către el. Iar dacă ar fi să găsim unul dintre semnele de bază ale trecerii sale prin viața publică, acela este că a contribuit ca o firmă de apartament să ajungă regina licitaţiilor și, în același timp, o pușculiță cu milioane, într-un timp relativ scurt. Spunem asta pentru că, dacă în mandatul 2000-2004, atunci când Dragnea era președintele Consiliului Județean Teleorman, firma apropiată acestuia figura pe locul cinci în topul societăților care au făcut afaceri cu statul, în 2014, când e vicepremier și guvernează de zor țara, TelDrum a ajuns pe primul loc. Asta DA performață.

Contractele…

Centralizarea tuturor achiziţiilor publice locale, făcută de presa centrală pe baza informaţiilor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), arată că firma din Teleorman ţine, în 2014, capul de afiş în rândul clienţilor statului, câştigând contracte care însumează 40,7 milioane de euro, preponderent din partea administraţiilor publice locale.

Regăsim aici contractul semnat cu Consiliul Județean Teleorman în data de 22 octombrie 2013, care viza întreținerea curentă pe timp de iarnă a drumurilor județene din Teleorman, în perioada 2013-2017. La licitație a fost o singură ofertă, a celor de la TelDrum, care au câștigat un contract de peste 84 de milioane de lei. Tot Consiliul Județean Teleorman a mai făcut o licitație pentru întreținerea curentă pe timp de vară a drumurilor județene, pe aceeași perioadă. Contractul obținut de TelDrum a însumat 64 milioane de lei.

Foarte multe contracte au fost luate de TelDrum de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale. Astfel, 72.300 lei s-au dus pe achiziționarea de mixtură asfaltică tip BAR 16 – Lot 3 – SDN Alexandria. S-a făcut negociere fără anunț de participare, iar justificarea a fost aceea că produsele au fost cotate și achiziționate la o bursă de mărfuri. Alți 63.706 lei, tot prin negociere fără anunț de participare, s-au alocat pentru nisip trebuincios în campania de iarnă 2013-2014, Lot 3 – SDN Alexandria. De către aceeași Companie s-a semnat contractul pentru mixtură asfaltică BA 16 – SDN Alexandria – Lot 3, valoarea finală a acestuia, fără TVA, fiind de 110.800 lei. CNADNR a încredințat victorioasei firme lucrări de intervenție în vederea asigurării condițiilor de siguranță în exploatarea drumului național DN 52, între km 43+950- km 44+600, km 49+194-km 51+670 și km 52+350-52+649, pe raza SDN Alexandria, în valoare de 3.197.601 lei, dar și lucrări de întreținere periodică pe DN 73, km 1+285- km 7+000, km 11+100- km 13+800 – 2 loturi, însumate la 11.601.819 lei. Încă un contract semnat șmecherește a prevăzut execuție lucrări de reparații pe suprafețe întinse pe DN 51, DN 52 și DN 51A, valorificat la 5.666.854 lei.

Primăria Alexandria, principala vacă de muls

Foarte multe contracte ale societății-căpușă au fost atribuite de către primăria capitalei de județ. Aici regăsim reabilitare trotuare pe străzile Mihail Kogălniceanu, Agricultori, Libertății, Gheorghe Doja și Victor Antonescu- Lot V Reabilitare trotuare pe strada Victor Antonescu, la prețul de 699.072 lei. Tipul procedurii se știe: negociere fără anunț de participare.

Tot Primăria Alexandria a reabilitat trotuare pe străzile Mihail Kogălniceanu, Agricultori, Libertății, Gheorghe Doja și Victor Antonescu+Lot II Reabilitare trotuare pe strada Agricultori, cu suma de 646.922 lei +Lot IV – reabilitare trotuare pe strada Gheorghe Doja, în valoare de 311.517 lei. La acestea se adaugă lotul III – reabilitare trotuare pe strada Libertății, lucrare ce a costat 983.954 lei.

Din peisaj nu lipsește nici Primăria Videle, acolo unde TelDrum a realizat lucrări de reparații curente, întreținere străzi și amenajare parcări, totul cu prețul de 517.069 lei. La loc de cinste stă Primăria Zimnicea, cu care ”firma ideală” a semnat un contract referitor la beton B200 gata de turnare – 2149 mc, în orașul de la malul Dunării, contra valorii de 414.757 lei.
Pe lista contractărilor regăsim și Primăria Saelele, comună unde Liviu Dragnea și-a petrecut copilăria. Cine și-ar fi închipuit că, peste ani și ani, adultul Liviu își va întoarce fața spre locul adolescenței și va atribui acestuia un contract de canalizare și stație de epurare în schimbul a numai 3.928.961 lei?!

Crește cota, se extinde aria
Datele din SEAP spun că, în intervalul 2012-2014, perioada de guvernământ, coincidență sau nu, TelDrum a semnat contracte și cu alte autorități din afara județului Teleorman, după cum urmează: Consiliul Județean Satu Mare – 1.360.672 lei, Consiliul Judeţean Dâmboviţa – 8.685.920 lei, Primăria Craiova – 39.890.200 lei, Consiliul Judeţean Satu Mare – 38.974210 lei, Primăria Caracal – Acord cadru – Lucrări de reparații și întreținere străzi, alei, trotuare și parcări în municipiul Caracal – 40.088.174 lei, Primăria Slatina – 104.839.000 lei, Comuna Movileni, județul Olt – 6.940.603 lei, Comuna Brastavatu, județul Olt – 1.169.269 lei, Comuna Urzica, județul Olt-2.438.749 lei, Primăria Comunei Giuvărăști, județul Olt (localitatea de proveniență a soției lui Dragnea, Bombonica) – 4.560.415 lei, Consiliul Județean Olt- 7.222.985 lei.

Istoria TelDrum

Demarat în primii ani ai lui 2000, în plină dominație roșie, businessul a avut un succes total până în zilele noastre. Totul a pornit de la setea de parvenire a mustăciosului devenit astăzi unul dintre capii PSD, spun oamenii din zona Turnu Măgurele, acolo unde a existat cândva Ferma Dona. Am aflat că, prin diverse tertipuri, această fermă ajungea, prin anul 2002, în proprietatea SC TelDrum SA, care a cumpărat mai multe parcele de teren de la câteva persoane puse în posesie ”peste noapte”.

Extinderea societății, aflată la începuturi în subordinea Consiliului Județean Teleorman, a continuat succesiv, fără opreliști. Ne amintim de, poate, cea mai impotantă manevră a regimului Dragnea: privatizarea TelDrum. Începând de atunci, clanurile aflate în sfera de influență a liderului PSD au trecut de la comerțul naiv, la tunuri de milioane. Soarta firmei a fost decisă în anul 2001, în cadrul unei ședințe a Consiliului Județean Teleorman, acolo unde s-a hotărât că societatea trebuie să fie retehnologizată. Consilierii de atunci au aprobat contactarea unui credit în valoare de 15 miliarde de lei, pentru achiziționarea unui tren reciclator, care să fie folosit la repararea drumurilor pline de gropi. Șmecheria a mers mai departe și, în aceeași întrunire, ”majoritarii” lui Dragnea au aprobat scoaterea la vânzare a acțiunilor TelDrum. Ca pachetul să fie complet, consilierii au mai pompat în conturile firmei pe care tocmai o înstrăinau încă 10 milioane de dolari, împrumut pentru care se cereau garanții guvernamentale. Că, deh, când îți pleacă pruncul de acasă, nu-l lași în lume cu mâna goală.

Câteva luni mai târziu, la licitația organizată de Consiliul Județean Teleorman nu a câștigat nea’ Ion din deal, așa cum, probabil, vă închipuiați, ci nimeni altul decât Marian Fișcuci, pe persoană fizică destul de cunoscută. De la presa vremii aflăm că toată afacerea a făcut doar 4 miliarde de lei, iar amicul lui Liviu a strâns în hambar sume cu nemiluita venite atunci din fondurile Sapard.

Tunurile date cu ajutorul trenului reciclator, laitmotivul caietelor de sarcini participante la licitații deja dedicate, continuă și în prezent, fiindcă, de la an la an, cifra de afaceri a companiei crește cum crește și profitul rezultat exclusiv din lucrări pe bani publici. La mai mare…

P.S.: Nu știm de ce Liviu Dragnea se dezice de faimoasa TelDrum, pentru că TelDrum nu se leapădă de el, din contră, îi asfaltează toate drumurile, să revină acasă și să trăiască alături de conjudețenii lui, în Teleormanul prosper pe care l-a înflorit în toții anii de guvernare locală și națională.

1 Comment

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*