Acuzații grave la Spitalul Municipal Turnu Măgurele: Instalația electrică a luat foc de două ori – Val de nereguli

în Dezvăluiri

Spitalele din Teleorman, precum și cele mai multe din țară, sunt departe de a fi în condiții normale de funcționare. La cel din Turnu Măgurele, însă, situația este gravă de ani buni, iar cei care au de-a face cu unitatea spitalicească acuză nereguli grave în gestionarea treburilor. Oamenii din interior acuză că instalația electrică a spitalului a generat două incendii care s-au mușamalizat. Ei mai vorbesc despre achiziții la prețuri enorme, despre angajări fictive și se plâng de condițiile de ev mediu în care sunt tratați pacienții.

„La Spitalul Municipal Turnu Măgurele, județul Teleorman, unde este manager un medic ortoped, dr. DELCEA FLORIN, numit de primarul orașului DĂNUT CUCLEA, în anul 2019, s-au făcut achiziții de aparatura de zeci de miliarde de lei prin Ministerul Dezvoltării. 90% din aparatura a fost cumpărată de la un singur furnizor. Următoarele achiziții pana în prezent au fost de la același furnizor. Aparatele sunt luate pentru:- ginecologie: ecograf achiziționat cu 65.000 euro, iar prețul real este mai mic – radiologie (2 aparate digitale care fac același lucru, unul este în cutie din 2019 pana în prezent, celălalt este scos din cutie, dar nu este funcțional). Fiecare aparat costa peste 4 miliarde lei vechi. Bineînțeles că prețurile sunt umflate de cel puțin 5 ori.

Aparate de ortopedie care depășesc competența spitalului, deci nenecesare (luate doar pentru ca sunt scumpe și se primesc comisioane). Nici acestea nu se folosesc, unele chiar sigilate de ANAF pentru ca depășesc competența spitalului. Aparate pentru laboratorul de anatomie patologica: care stau în cutii din 2019 și sunt depozitate când intr-o parte, când în alta… tot în cutii.- recent, în decembrie 2020, a fost cumpărat un cărucior mortuar pentru transport decedați la pret de 400 de milioane lei vechi (preț real 15 milioane lei vechi) Tot în decembrie 2020 se face un program pentru modernizarea morgilor din toate spitalele naționale. Se achiziționeaza camera frigorifică pentru decedați și elevator mortuar, se plătesc, dar până în prezent nu sunt aduse. In schimb exista un proces verbal de predare primire prin care reiese ca au fost aduse, dar se inventează lipsa locurilor de depozitare și rămân în custodie la furnizor. Prin surse am înțeles ca în spatele acestei firme care aduce aparatura, neoficial, ar fi asociați managerul și primarul. Jocul lor este următorul: spitalul plătește furnizorului, apoi apare un proces verbal de custodie, trec luni de zile, pana cumpără furnizorul si apoi tot în cutii rămân depozitate.

Tot aceeași firma a furnizat spitalului mașini de spălat rufe la preturi exagerate. În schimb nu s-a investit niciun ban în infrastructura spitalului. Instalația electrica a luat foc de două ori și a fost mușamalizat, nu a știut nimeni. Paturile sunt vechi și pacienții dorm pe scândură de lemn. Pana în prezent nu s-a schimbat nimic, chiar după ce a apărut la televizor.

Comportamentul managerului fata de personalul spitalului este total neadecvat, jignitor, de superioritate. Dacă vorbește sau comentează cineva este amenințat de manager ca rămâne fără serviciu. Astfel tot personalul spitalului este terorizat și nu are curaj sa spună nimic din toate neregulile și abuzurile acestui manager. Exista medici angajați fictiv, pe acte… De exemplu, secția de Ginecologie, unde sunt 3 medici (Munteanu Vlad, Richiteanu Natalia, Ileana Vladuca) care lucrează în același timp pe la spitale în București, dar pe acte sunt prezenți zilnic în Spitalul Turnu Măgurele și vin pe rând, nu se întâlnesc niciodată. Din salariu, dau procente managerului. Cardul de alimentare combustibil al Spitalului este folosit în scop personal pe mașinile managerului care sunt pe motorina, în timp ce spitalul are mașini pe benzina. Măștile date sunt făcute de manager și primar, pe undeva, măști total neconforme, cu elastic de „chiloți”. O sa va atașez poze. În timp ce măștile bune sunt oferite cadou Poliției, Parchetului și cunoștințelor lui. Directorul medical, dr. Vaduva Adina, este numit de manager ilegal, deoarece un director medical trebuie sa aibă vechime în specialitate de cel puțin 5 ani. Motiv pentru care este incalcata legea și primește salariu ilegal”, spun oameni din interior, nemulțumiți de modul în care este manageriat spitalul.

Drept la replică Dănuț Cuclea, primarul municipiului Turnu Măgurele

 Cuclea Dănuț, Primar al municipiului Turnu Măgurele,  am luat la cunoștință cu surprindere de conținutul articolului intitulat ,,Acuzații grave la Spitalul Municipal Turnu Măgurele: instalația electrică a luat foc de două ori – val de nereguli” apărut în ediția ziarului ,,Liber în Teleorman”, postat on-line, sub semnătura doamnei Monica Vasilescu.

             Textul articolului prezintă o abordare superficială în ceea ce mă privește, cuprinde informații false, neverificate din cel puțin două surse independente. Pentru corecta informare a opiniei publice, solicit redacţiei ziarului ,,Liber în Teleorman” publicarea prezentului :

Drept la replică:

– În calitate de Primar al municipiului Turnu Măgurele nu l-am numit pur și simplu manager al Spitalului Municipal Turnu Măgurele pe domnul Delcea Florin – medic oroped, așa cum greșit se afirmă în cuprinsul articolului mai sus menționat.

             Procedura de ocupare a funcției de manager la o unitate medicală este prevăzută de dispozițiile Legii numărul 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, a Ordinului numărul 1520/2016 privind aprobarea Regulamentului de organizare și desfășurare a concursului pentru ocuparea funcției de manager persoană fizică din spitalele publice din rețeaua proprie a Ministerului Sănătății, precum și a Ordinului numărul 1113/2010 privind stabilirea cursurilor de management sanitar agreate de Ministerul Sănătății, pentru ocuparea funcției de manager persoană fizică al spitalului public.

             Față de dispozițiile cuprinse în aceste acte normative, am aprobat, prin Dispoziția numărul 66 din data de 11 ianuarie 2018, Regulamentul de organizare și desfășurare a concursului pentru ocuparea funcției de manager persoană fizică la Spitalul Municipal din Turnu Măgurele.

             Orice persoană fizică, care îndeplinea condițiile prevăzute de regulament, avea posibilitatea, neîngrădită, de a se înscrie și participa la concursul pentru ocuparea funcției de manager al spitalului din Turnu Măgurele.

             La data de 14 mai 2018 s-a desfășurat concursul pentru ocuparea funcției de manager, în prezența comisiei de concurs a cărei componență a fost de patru membrii, doi reprezentanți ai D.S.P. și doi reprezentanți ai Consiliului local. Menționez faptul că, nu am făcut parte din comisia de concurs.

            Singura persoană care s-a înscris și a susținut examenul pentru ocuparea funcției a fost domnul Delcea Florin – medic ortoped la spital, care a fost declarat admis de către comisa mai sus aminită.

            Ca urmare a acestei proceduri, parcursă de domnul Delcea Florin, conform  dispozițiilor legale cuprinse în actele normative mai sus menționate, am emis actul administrativ de numire a acestuia în funcția de manager la Spitalul Municipal Turnu Măgurele, pentru o perioadă de 4 ani.

             Așadar, procedura de ocupare a funcției de manager la Spitalul Municipal Turnu Măgurele de către domnul Delcea Florin a fost una transparentă, publică și conformă cu dispozițiile legale.

 – Se afirmă în cuprinsul articolului că „prin surse am înțeles că în spatele ascestei firme care aduce aparatură (în spital) neoficial ar fi asociați managerul și primarul. Jocul lor este următorul: spitalul plătește furnizorul, apoi apare un proces verbal de custodie, trec luni de zile, până cumpără furnizorul și apoi tot în cutii rămân depozitate”:

             Dincolo de ambiguitatea prezentării informației, asocierea mea, oficială sau neoficială, cu o firmă care furnizează aparatură medicală Spitalului Municipal Turnu Măgurele, ceea ce presupune în accepțiunea autorului articolului obținerea unui avantaj material de către mine, este o afirmație mincinoasă, calomnioasă și făcută cu rea voință.

            Nu am nici o legătură de afaceri sau de orice altă natură cu nici o firmă ce furnizează aparatură medicală Spitalului municipal Turnu Măgurele, nu cunosc nici o asemenea firmă sau persoane care se ocupă de administrare, ceea ce face ca informația în cauză să fie una falsă.

– Referitor la afirmația din articolul de presă potrivit căreia „măștile (de protecție) date sunt făcute de manager și primar, pe undeva, măști total neconforme, cu elastic de chiloți”:

            Nu numai că nu am îndemânarea necesară să confecționez măști de protecție, pe undeva,  dar prin simpla lecturare a  acestei informații, prezentate de autorul articolului, se poate observa cu ușurință lipsa sa de documentare în vederea editării acestui articol de presă, ceea ce a făcut să prezinte fapte neconforme cu adevărul.  

             În consecinţă, apreciez ca fiind neconforme cu realitatea informațiile referitoare la persoana mea, Cuclea Dănuț, Primar al muncipiului Turnu Măgurele, situație generată de lipsa totală a documentării  în elaborarea articolului.

Cuclea Dănuț, primar al muncipiului Turnu Măgurele

Nota redacției: Dreptul la replică al primarului Dănuț Cuclea a fost publicat fără mențiunile absolut inutile legate de autor având în vedere faptul că este menționat în corpul textului proveniența informațiilor, opinii ale oamenilor din interior pe care presa poate publica întocmai chiar și în lipsa unei reacții a persoanelor implicate, mai cu seamă când acestea nu pot fi contactate.

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*