liberinteleorman.ro

Activitatea de Inspecție Fiscală din ANAF Teleorman este blocată de luni întregi! Floriana Mitroi face pe Cruella și nimeni nu-i clatină scaunul

Monica Vasilescu

Ne-am întrebat de mai multe ori în edițiile ziarului Liber în Teleorman cine este și ce vrea Floriana Mitroi, finanțista șefă de la Inspecția Fiscală Teleorman și, mai ales, cine o ține ”în brațe”. Un om puternic se pare că a luat-o pe Floriana sub aripa sa care acoperă mult și impermeabil. Nu demult vă spuneam că Dumnezeul Finanțelor Publice Teleorman”, numită și ”Cruella” în pauzele de cafea, se crede stăpână absolută peste lucrările Inspecției Fiscale de la Teleorman, mai ceva decât la prăvălia proprie, și şi-a dus existenţa de șefă între camuflarea fărădelegilor şi batjocorirea celor cărora le e frică să ia atitudine. Ambele manevre i-au ieșit de minune, dovadă că în ciuda grozăviilor care se aud despre ea în cadrul instituției, nimeni nu o mișcă de pe unul dintre cele mai importante scaune din ANAF Teleorman.

Activitate blocată de mai bine de șapte luni

De peste șapte luni, 11 inspectori de control stau cu mâinile în sân și cu nervii întinși la maximum din cauza divergențelor pe care le au cu actuala conducătoare. Angajații sunt revoltați de faptul că șefa lor le îngreunează treburile din fiecare zi, nu le valorifică actele de control în timp util și găsește tot felul de motive să nu-i trimită în teren. Divergențele dintre ”mama Finanțelor” și ”fiii vitregi” au ajuns până la comisia de disciplină și chiar la judecată. ”Colectivul A.I.F. din cadrul AJFP Teleorman este supus unor condiții de muncă stresante, unor presiuni și tensiuni nejustificate de către conducere, respectiv de Șeful Administrației Adjunct-Inspecție Fiscală – Mitroi Floriana. Faptele ce sunt cunoscute de întreaga instituție, de conducerea acesteia, precum și de organele de conducere superioare din cadrul DGRFP Ploiești. Ni se tot spune că se rezolvă problema, dar timpul trece și nu se întâmpă nimic. Ne-am gândit chiar să mergem personal la ANAF și la Ministerul Finanțelor, să ne asculte cineva și să se impună”, spun unii angajați.

Starea de încrâncenare este cunoscută și de actuala șefă a Finanțelor Publice Teleorman. Am dorit să aflăm ce crede despre aceste aspecte Florentina Muțuțună, cea care ocupă interimar funcția de director, până în luna martie, dar nu a vrut să comenteze atitudinea colegei sale, îndemnându-ne să ne adresăm instituției cu o cerere în baza Legii nr. 544/2001. Sursele noastre îngăduitoare ne-au spus că aceasta a pus-o la punct pe Floriana Mitroi la prima ședință în comun pe care au avut-o cu salariații, dar a fost și ultima încercare, nu am aflat de ce, dar intuim. Nici Floriana Mitroi nu a vrut să vorbească direct cu noi, considerând că nu este de interes pentru ziarul Liber în Teleorman dacă activitatea Inspecției Fiscale este blocată. Ne-a trimis, totuși, către purtătorul de cuvânt al instituției, Cătălin Pavel, pentru că domnia sa nu știe cum să stabilească relațiile cu presa, care vine la ușa sa fără să o anunțe în prealabil. Ca un element amuzant printre atât de multă seriozitate, la biroul doamnei Mitroi este angajat un secretar vizibil traumatizat. L-am găsit stând pe scaun precum un pacient care avea ore întregi de așteptare a unui rezultat care prevestea un diagnostic grav și întârzie să apară. Putem intra la doamna director, am întrebat?! Și răspunsul său a fost la fel de apăsător: ”încercați…”.

Ce spune șeful șefei…

Am încercat și am reușit să aflăm punctul de vedere al directorului general de la Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Ploiești, Marinel Rizea, singurul care nu s-a sfiit să ne spună în scris, cu subiect și predicat, că Mitroi e cam nedisciplinată. Șeful de la Ploiești, despre care lumea vorbește că este profesionist în domeniu, ne-a comunicat că activitatea AIF Teleorman a făcut și face obiectul analizei de către DGRFP Ploiești, iar de la revenirea în funcție a doamnei Floriana Mitroi, din 24.07.2018, s-au identificat o serie de abateri, punctând: nefinalizarea în termenul prevăzut de lege a inspecțiilor fiscale de la nivelul serviciului inspecție fiscală persoane juridice 1 și, respectiv persoane juridice 3, din cauza nevalorificării în termen a actelor de control de către șeful de administrație adjunct inspecție fiscală în sensul analizării, depunerii măsurilor de remediere dacă se impun, completării constatărilor după caz și, respectiv, aprobării. În plus, Floriana Mitroi nu a valorificat întregul potențial uman, salariații serviciului inspecție fiscală persoane juridice 1 și, respectiv, persoane juridice 3 neprimind lucrări la nivelul celor de la persoane juridice 2. ”Asupra acestor deficiențe, lunar, conducerea DGRFP Ploiești – AIF a dispus măsuri șefului de administrație adjunct inspecție fiscală pentru valorificarea în termen a actelor de control și valorificarea întregului potențial uman, prin emiterea de ordine de serviciu. Cu toate acestea, șeful de administrație adjunct inspecție fiscală nu s-a conformat, neducând la îndeplinire măsurile dispuse. Despre deficiențele AIF Teleorman a fost informată și conducerea ANAF – cabinet vicepreședinte, iar Direcția Generală de Integritate a efectuat verificări și asupra acestor abateri, fiind sesizată comisa de disciplină din cadrul ANAF”, specifică directorul general, Marinel Rizea, la solicitarea ziarului nostru.

Și dacă tot am pomenit de susținerea Florianei, mult mai grav decât comportamentul inadecvat al acestei doamne este faptul că ea a acoperit sau a înfăptuit nereguli mari într-o instituție a statului, care lucrează cu și pe bani publici (de aici interesul nostru, pe care nu-l înțelege doamna Mitroi). Un exemplu concret este cel de la SC Hotel Turris SA, anchetat în 2013 pentru că ar fi eludat taxele şi că ar fi datorat statului 7,5 milioane euro. Ancheta Parchetului General, condus la acea vreme de Tiberiu Nițu (numele pus în plic de Ponta lui Dragnea, după cum a declarat cel din urmă) a vizat suspiciuni de evaziune fiscală. După cercetări, Parchetul General a constatat, în 2014, că nu există destule date care să confirme o infracţiune de evaziune fiscală şi a dispus clasarea dosarului. După decizia procurorilor (controversată la acea dată), ANAF trebuia să depună contestație, dar, surpriză de proporții, Floriana Mitroi a trimis o adresă prin care anunța că finanțele Publice din Teleorman ”abdică”. În sensul că lasă lucrurile așa, fără a mai fi interesată de banii statului, pe care îl reprezintă. Nu știm ce și cum a făcut doamna sau dacă Tunaru via Dragnea a avut vreo implicare concretă în această poziție, dar știm sigur că imediat după această ispravă, coincidență sau nu, Floriana a devenit, din șef la Inspecție Fiscală, director al ANAF Teleorman, în timp ce șeful de atunci a fost detașat la Piatra Neamț. Acum a revenit la șefia Inspecției Fiscale și continuă domnia în voie, dă afară din birou Curtea de Conturi și pe oricine încearcă să facă altceva decât să-i pupe inelul. Vom vedea până când…

Advertisement

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

1 Comment

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Publicitate


Articolul precedent

Anunț – spațiu de închiriat

Următorul articol

VIDEO „Eminențele cenușii” ale Teleormanului: primarul din Zimnicea nu știe să citească

Cele mai recente articole de Administratie