Acțiune caritabilă pentru copiii romi, blocată de Primăria Blejești „ca să nu se facă politică în școală”

în Actualitatea politică

Carmen Dumitrescu

Implicarea copiilor romi în activități educaționale este, pe termen lung, o adevărată miză. Căci de la educație pleacă toate consecințele. Și cele care ne plac, și cele care ne deranjează. Și pentru a-i ține implicați pe copii în activități de tip educațional e absolut necesar să-i și recompensezi din când în când. Cam de la premisa asta a pornit președintele Partidei Romilor Teleorman, Mielu Lixandru, când a solicitat de la Guvern fonduri sprijinirea minorităților naționale. Și astfel s-a pus la cale o acțiune caritabilă, cu scopul de a recompensa copiii romi din localitatea Blejești, care frecventează cursurile școlii de acolo, cu niște ghiozdane în care se aflau rechizite și dulciuri. Totul face parte dintr-o acțiune mai amplă, care se va derula în perioada 22 – 26 octombrie în mai multe localități din mediul rural. S-a discutat cu directorul școlii din localitate, Petrică Trancan, care într-o primă fază a fost de acord cu acțiunea. Ba chiar i-a și sprijinit pe organizatori să identifice copiii de etnie romă din fiecare clasă, fiind de acord ca evenimentul să se petreacă în școală la o dată stabilită de comun acord.

Cu doar o zi înaintea acțiunii efective, mai precis joi, 18 octombrie, directorul școlii i-a anunțat telefonic pe reprezentanții Partidei Romilor că primarul localității, Narcis Cătălin Pietreanu i-a cerut să nu permită accesul copiilor romi și părinților acestora nici măcar în curtea școlii, motivul fiind că acțiunea în cauză ar fi însemnat să „se facă politică în școală”. Mai degrabă politica în școală pare s-o facă chiar primarul localității, un pesedist educat în spiritul celor trei trandafiri care cu siguranță a luat parte măcar la ceremoniile de deschidere ale anului școlar. Și-atunci sigur nu l-a dat nimeni afară din curtea școlii, pe motiv că face politică în instituție. Prin culise se aud altele. De pildă, se vorbește prin Blejești despre faptul că primarul s-ar fi consultat asupra problemei cu secretara școlii, care ar fi rudă chiar cu Viorica Dăncilă, premierul României. Și secretara ar fi considerat că regula dărniciei în școală e permisă doar PSD-ului. Restul e politică. PSD-ul e dat de Dumnezeu, probabil. Ca aerul…

În consecință, acțiunea nu a putut fi organizată în școala din Blejești, deși au fost premiați copii care învață acolo. În ciuda intervențiilor firești ale organizatorilor la toate instituțiile responsabile, nu s-a putut schimba nimic. Nici măcar inspectorul școlar general Valeria Gherghe nu a considerat relevantă o acțiune de recompensare a copiilor romi care chiar se duc la școală. Așa că Partida Romilor a fost obligată să găsească o altă soluție, pentru că darurile destinate celor mici erau deja achiziționate.

Prin bunăvoința unui lider local al Partidei Romilor din Blejești, Constantin Stanciu, copiii și părinții s-au bucurat de recompensele lor în cadrul unei festivități organizate rapid în curtea casei acestuia. Desigur, cumva e bine că se găsesc soluții atunci când e realmente cazul, dar în realitate, copiii romi din Blejești s-au simțit din nou excluși. Într-o lume care încurajează acceptarea diversității etnice și naționale, care promovează toleranța și respectul pentru ce nu ne seamănă, nu e deloc firesc ca niște elevi de etnie romă să fie premiați pentru implicarea școlară în curtea casei „unuia de-al lor”, și nu la ei în școală. Genul acesta de atitudine construiește premisele unor frustrări pentru care vor plăti generațiile viitoare. Toate. Și asta numai pentru că un primar pesedist și o secretară de școală înrudită cu Viorica Dăncilă decide că niște copii de etnie romă nu pot primi darurile în școală de la Partida Romilor, pentru că asta ar însemna angrenarea politicii în unitatea de învățământ… Probabil că PSD se teme de Partida Romilor. Cine știe ce știe secretara școlii din Blejești de la Viorica Dăncilă?

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*