liberinteleorman.ro

Accesibilizarea pentru persoanele cu handicap – o necesitate care nu prezintă interes pentru PSD și ALDE

10 aprilie 2019

Din păcate, senatorii majorității parlamentare, cei din coaliția PSD/ALDE, au decis ca persoanele cu handicap să nu beneficieze de demnitatea și incluziunea socială pe care le merită. Motiv pentru care au votat împotriva inițiativei pentru protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Este vorba despre modificarea şi completarea Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap pe două paliere: cu scopul de a îmbunătăţi viaţa indivizilor, precum şi de a aduce beneficii mai mari societăţii şi economiei fără a împovăra inutil industria şi administraţiile.

Persoanele cu handicap au nevoie de incluziune, însă înainte de toate, incluziunea trebuie să fie construită pe accesibilizare. Una reală, nu doar de dragul rapoartelor care să bifeze scriptic rampe imposibil de urcat sau elemente înţelese şi amplasate prost. Într-o comunitate locală presupune o serie de adaptări cum ar fi spre exemplu: disponibilitatea semnelor şi pictogramelor în limbaj Braille; disponibilitatea interpreţilor autorizaţi ai limbajului mimico-gestual; existenţa unor pagini de internet accesibile persoanelor cu handicap vizual; treceri de pietoni adaptate persoanelor cu handicap, inclusiv marcate prin pavaj tactil; locuri de parcare special amenajate pentru persoane cu handicap; staţii şi mijloace de transport în comun adaptate – existenţa mesajelor vizuale şi auditive.

Este uluitor cum acești oameni cu putere de decizie calcă tot în picioare, evident, dacă nu le aduce niciun beneficiu material și imediat. Este strigător la cer cum acești oameni nu înțeleg societatea în care trăiesc, dar și nevoile acesteia. Proiectul merge în Camera Deputaților, camera decizională și ne vom bate cu toate armele ca acesta să fie votat, tocmai pentru a reda demnitatea acestor oameni.

Deputat PNL în colegiul 36 Teleorman – Mara Calista

Advertisement

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Banner

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Aurel Fierăscu PLUSează. A chemat-o la bară pe judecătoarea șefă de la BEJ Teleorman

Următorul articol

EXCLUSIV. Evidențele contabile ale Centrului Cultural Teleorman s-au „evaporat”!

Cele mai recente articole de Actualitate