liberinteleorman.ro

Acasă la Viorica Dăncilă aflăm de ce teleormănenii îndrăznesc să creadă

18 ianuarie 2018

Carmen Dumitrescu

În orașul Videle e pustiu. Oamenii stau în case sau au plecat la locurile lor de muncă din București, așa că zona are aspectul general al unui Sud Sălbatic. Cei care mai trec sporadic cu treburi își țin capetele plecate. Dacă îi întrebi ceva despre Viorica Dăncilă sau despre Carmen Daniela Dan, mulți au tendința să fugă, motivând că se grăbesc sau că lucrează într-o instituție din care ar putea fi concediați, dacă cineva i-ar remarca vorbind liber în fața presei. Locuri de muncă nu prea sunt. Asta spun puținii curajoși, care s-au încumetat totuși să ne acorde câteva secunde din viața lor. De când a plecat Petromul, cei care mai au locuri de muncă sunt navetiști și merg zilnic la București. Blocul în care locuiește Viorica Dăncilă e unul extrem de modest. La scara alăturată aflăm că locuiește ministrul de Interne, Carmen Daniela Dan. Blocul ei e mai galben, dar la fel de simplu și de neo-comunist cum sunt toate blocurile din zona centrală a orașului. Am aflat cu greu care e locuința de la Videle a Vioricăi Dăncilă. O femeie de serviciu a unui bloc din apropiere a avut, însă, amabilitatea de a ne conduce acolo.

Pe drum, ne-a povestit că Viorica Dăncilă e un om minunat și că ea însăși a băut cafea făcută de dânsa. Femeia de serviciu credea în Viorica Dăncilă, zâmbind absent… Sau poate că era doar amabilă și încerca să ascundă o tristețe anume. Oricum, ne-a mărturisit că nu vrea să intre în detalii. În fața blocului celei care acum e premier, un pensionar ne privea curios: „Ce? Ați venit să vedeți casa premierului?” De la el am aflat că în Videle se moare de foame și că el însuși suferă din cauză că pensia îi e prea mică pentru a-și achita rețetele. El nu crede în Viorica Dăncilă, în Carmen Daniela Dan sau în alt videlean cu bune intenții. El crede doar că Dragnea e păpușar șef și că mâinile lui sunt obișnuite numai cu furtul. În timp ce ne povestea toate acestea, pensionarului i s-au umplut ochii de lacrimi… O vecină de-a Vioricăi Dăncilă se pregătea să intre în bloc. Am abordat-o. Ea ne-a spus numai cuvinte de laudă despre actualul premier, că e o femeie bună, în care are toată încrederea și că în Videle se trăiește foarte bine. La final, am întrebat-o dacă muncește. Ne-a spus că nu și a intrat în bloc. Așa că nu ne-a rămas altceva de făcut decât să ne plimbăm aiurea prin oraș, sperând că vom găsi un om care știe în ce situație e țara și care înțelege riscurile deciziei lui Iohannis.

Am găsit o piață parcă părăsită, deși tarabele păreau moderne. Puțini oameni o tranzitau. Iar cei care au făcut-o în intervalul în care noi ne-am aflat acolo ne-au spus că Viorica Dăncilă e o femeie frumoasă, la care se uită cu pasiune, că e un om de valoare și că „orice ați încerca voi, ăștia din presă, să aflați rău despre doamna, nu veți reuși. Tot orașul o iubește. Nu faceți altceva decât să stricați imaginea județului. Atât reușiți!”

Aproape convinși că doar de asta suntem în stare, să stricăm imaginea unui județ prosper, dar fără industrie, bogat, dar fără agricultură, dezvoltat, dar fără locuri de muncă, ne-am întors în centrul micuțului oraș. În parc, o pensionară ne-a abordat din proprie inițiativă. Ea ne-a povestit că statul paralel există și este întrupat de Iohannis, că PSD i-a mărit pensia la 500 de lei și că nimic din ce se întâmplă rău în țara asta nu vine de la statul legitim: ouăle sunt scumpite de comercianți, prețurile medicamentelor sunt umflate de mafia paralelă, iar euro crește pentru că așa vor „paralelii”.

La plecare, am privit din nou centrul orașului. De data asta cu alți ochi, parcă. Nu e vina lor. Deși toată lumea tinde să dea vina pe teleormăneni pentru dezastrul în care e acum această țară, puțini văd adevărul. Spălarea creierelor nu se practica doar la Pitești, în pușcării. Spălarea creierelor se face la televizor. Oamenii află de acolo că statul paralel există și spun și altora despre el, dar nu ca și cum ar povesti despre extratereștri, așa cum ar fi rațional, ci ca și cum adevărul e acesta, iar noi, ceilalți, nu-l vedem: statul paralel e sorgintea Răului. Din el derivă creșterea Euro, scumpirea carburanților, a medicamentelor, a alimentelor. Statul paralel e explicația absolută. Iar Viorica Dăncilă și Carmen Daniela Dan sunt niște femei minunate care se luptă cu acest stat paralel, ce nu are alt scop decât să le distrugă imaginea. Și, odată cu a lor, pe a întreg Teleormanului…

Acasă la Viorica Dăncilă am înțeles de ce e atât de importat să îndrăznești să crezi. E chiar mai mult decât suficient să crezi. Pentru că dacă tu crezi în statul paralel, atunci statul paralel există. Și el e rădăcina Răului, încă dinainte ca lumea să se fi dus direct în cap către fundul prăpastiei. Din fericire pentru teleormănenii care îndrăznesc să creadă, acolo, în fundul prăpastiei, nu vor exista jurnaliști care să le strice imaginea. Acolo vor fi, în sfârșit, singuri…

Advertisement

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Banner

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Ministerul Apărării Naţionale scoate la concurs locuri în învăţământul liceal, postliceal şi universitar

Următorul articol

Fosta casă a PCR din Turnu Măgurele – de la TelDrum, la ZOOVEG. De la Dragnea, la Dragnea

Cele mai recente articole de Din culisele politice