A înflorit un nou volum de versuri al Domniței Neaga: “Floarea de Lotus”, cartea care redefinește sensibilitatea poetică teleormăneană

în Cultură

neaga2Carmen Dumitrescu

Poemele Domniței Neaga sunt dovezile vii ale unei permanente introspecții. Ele vorbesc despre răsărit și apus, despre viață și descompunere, despre trecut și deșertăciunea oricărui viitor. Dar, mai mult decât orice altceva, poezia Domniței Neaga e o încercare de recompunere a sinelui din amintiri, frânturi de imaginație și sensibilitate personală, toate bine dozate în structuri poetice calde și bine conturate. Niciun cuvânt nu este aruncat la întâmplare și nicio virgulă nu stă la locul nepotrivit. Pentru că Domnița Neaga are instinctul poetului care-și înțelege menirea și nu lasă nimic la voia hazardului. Nici măcar o literă. Structurată pe cinci capitole, cartea cuprinde experiențe imaginative și, poate, personale ale autoarei, încercând să surprindă esența unor trăiri în structuri estetice ferme. În “Floarea de Lotus”, Domnița Neaga ne  vorbește despre Rădăcini, despre Zbaterea spre lumină, despre Pasărea de foc, despre Trepte în spirală și despre Sămânță între două imperii. Iubirea e liantul tuturor conceptelor și motivul principal al fiecărei strofe scrise de poeta teleormăneană: “Adorm la pieptul tău, fierbinte lut/ Ca un copil știut al nimănui/ Și nicio grijă a mă pierde nu-i/ Când trupul tău armură mi-e și scut… (…) Că-n viața asta fără nicio vină/ Iubirea noastră-i singura lumină.”

neagaNoul volum de versuri al poetei a fost lansat la Alexandria, în sediul pus la dispoziție de Asociația Catalactica și i-a adus împreună pe prietenii Domniței Neaga, dar și pe o parte dintre colegii de breaslă, pentru a se bucura împreună de apariția unei noi mostre de talent teleormănean. De altfel, Domnița Neaga și-a mărturisit atunci bucuria de a vedea acest proiect al său finalizat și și-a exprimat speranța ca viitorul să-i mai rezerve și alte astfel de mari bucurii. Aceasta a ținut să le mulțumească pentru apariția noului volum de poezie scriitorului și criticului literar spaniol Diego Vadillo Lopez, artistului plastic Tudor Șerbănescu, profesoarei de limba engleză și traducătoarea poemelor din română în spaniolă, Dana Vasile, precum și profesoarei de engleză și traducătoarei Daniela M. Popescu și, nu în ultimul rând prietenului autoarei Aurel Drăghici, precum și familiei care i-a susținut toate demersurile în plan literar. Așteptăm cu interes următorul proiect al Domniței Neaga, sperând că va excela în sensibilitate, măcar în aceeași măsură în care a excelat “Floarea de Lotus”.

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*