A ieşit Justiţiarul din Carmen Dumitrescu. Micul tratat anti-trădare a fost lansat la Alexandria

în Cultură

Monica Vasilescu

justitiarul

După romanul Secretul, lansat la sfârşitul lunii aprilie 2014, Carmen Dumitrescu a scos de sub tipar Justiţiarul, o carte care s-a născut, aşa cum spune autoarea, din ideea de a face dreptate prin intermediul primei arme avute la îndemână: cuvântul scris.

Duminică, într-o atmosferă cu spirit de originalitate şi intimitate, la “Berăria lui Nae” din Alexandria, a avut loc lansarea celei de-a doua cărţi a jurnalistului şi scriitorului Carmen Dumitrescu, locaţia fiind aleasă în funcţie de specificul acţiunii din roman, care se petrece mai mult prin baruri.

La pupitru, alături de Carmen Dumitrescu, s-a aflat poetul Nicoleta Milea, care a vorbit cu priceperea profesionistului despre carte şi despre autor, dar şi directorul Centrului pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale Teleorman, Elena Popa, moderatorul evenimentului. Alături de autor au fost, ca şi la prima lansare, prieteni dragi, oameni politici autohtoni, dar şi persoane care nu o cunosc îndeaproape pe Carmen, dar au citit scrierile sale.

Ideea cărţii, a povestit autorul Justiţiarului, a pornit de la profesia de jurnalist, repercusiunile căreia se lasă ca o remuşcare grea asupra conştiinţei celei care îşi pune în condei informaţiile, dar şi credinţele. “Îndată ce plec acasă, după ce am scris o judecată despre un politician, constat că îmi pare rău. Dar atât de rău, încât, dacă l-aş vedea în faţa mea, aş plânge şi l-aş ruga să mă ierte. Pentru că stau şi mă întreb dacă eu sunt instanţa cea mai bună, dacă am eu dreptul să judec pe cineva. Pentru că nu ai dreptul să judeci pe nimeni atât timp cât nu ai trăit lângă el, nu ai plâns pe umărul lui şi nu ştii cum a devenit aşa cum a devenit. Trăind în mod repetat sentimenntul acesta, am considerat că trebuie să mă pun într-o situaţie ipotetică, să fac un exerciţiu literar şi să mă pun în pielea unui om care face dreptate”, a deconspirat Carmen din facerile cărţii ce poate fi caracterizată ca o îmbinarea între sadism, iubire şi ură.

Şirul evenimentelor prezente în paginile romanului ţine mai mult de mister şi de alte laturi ale existenţei, după cum afirmă cea care a făcut analiza cărţii prin ochii cititorului şi ai profesionistului deopotrivă. “Carmen Dumitrescu este renaşterea cuvântului, căci ea aduce astăzi lumii cea de-a doua carte: Justiţiarul – Mic tratat anti-trădare. Cartea Justiţiarul este un roman în toată puterea cuvântului. Un roman problemă şi problematic, un roman de actualitate, un roman al sensibilelor relaţii interumane, un roman care nu teoretizează, ci expune din punctul de vedere al bărbatului şi al femeii ideea de bine şi de rău, de adevăr şi de dreptate. Carmen Dumitrescu nu este stăpână doar pe capacitatea de a propune titluri, caractere şi dialoguri, ea este şi un bun psiholog, punând în faţa cititorului trăiri şi stări complexe pe care omul le trăieşte în situaţii limită. Nu ştiu dacă s-a gândit sau nu, dar ea propune tema de psihostazie, fapt care simbolizează judecata lui Dumnezeu după moarte. Cei care veţi citi cu atenţie cartea veţi avea impresia că ea nu este scrisă de o tânără de 29 de ani, ci de un înţelept care a trecut prin viaţă, pentru că dialogurile extrem de bine structurate sunt completate cu propoziţii concentrate, toate constituite într-o carte de maxime şi cugetări”, a sintetizat poetul Nicoleta Milea.

Scriitorul Sorin Preda s-a preocupat de prefaţa cărţii, în care a consemnat că are multe motive să-i fie drag de Carmen Dumitrescu.”De la jurnalismul ei războinic şi avântat, până la ciudata viitură existenţială ce a purtat-o din munţii Neamţului până spre tipsia netedă şi monotonă a Burnasului, Carmen Dumitrescu este un om dintr-o bucată şi tot aşa scrie. O dovedesc textele ei care strigă, cer, obligă să iei atitudine. Orice tânăr are dreptul la aripi tipografice. Are dreptul să viseze, să zburde în voie printre eşecuri, nostalgii, intense trăiri emoţionale. Ce va face după debut nu ne mai priveşte. E pariul, e tăria şi destinul cu care l-a hărăzit sau nu Dumnezeu. Datoria noastră este să-l încurajăm, să-i dăm o şansă, un motiv serios să continuie. Carmen Dumitrescu nu numai că şi-a căpătat aceste aripi editoriale, dar ea deja planează, insistă, caută şi dă ocol la porţile înalte ale consacrării. Nu va trece mult şi aceste porţi se vor deschide. Nu va mai trece mult şi numele lui Carmen Dumitrescu va fi rostit cu deferenţa şi preţuirea pe care le merită deplin”, a scris Sorin Preda, care a lipsit de la eveniment din pricina unor probleme legate de starea sa de sănătate.

După prezentarea romanului în măsura în care să suscite interesul, cei prezenţi au asistat la un program artistic. Dialoguri din carte au fost redate cu stil actoricesc de către elevii Silvia Ureche și Alin Gabriel Stoian, moment urmat de un spectacol susţinut de muzicienii profesionişti ai Trupei Terra Nova, Gia Doncea şi Cătălin Filip, dar de gazda acţiunii culturale, Nicuşor Lina. Cu chitara şi talentul alături, aceştia au încântat participanții, fiecare prin trăsături distinctive, încununând astfel evenimentul.

Incertitudinile şi contrarierile cu referire la carte pot fi stinse cumpărând Justiţiarul – Mic tratat anti-trădare, apărut la Editura Neverland, parte a Grupului Editorial Universul Juridic. Romanul poate fi găsit la chioşcurile Franco Rom, împreună cu Ziarul Liber în Teleorman, începând de săptămâna viitoare, la preţul de 15 lei.lansare Justitiarul (1)lansare Justitiarul (2)lansare Justitiarul (5)lansare Justitiarul (9)lansare Justitiarul (7)lansare Justitiarul (8)lansare Justitiarul (11)

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

1 Comment

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*