A crescut criminalitatea economică în Teleorman

în Actualitate/Politica altfel/Politie

Monica Vasilescu

danut toader si emil stanimirCu obiectiv prioritar înspre asigurarea şi menţinerea stării de legalitate în mediul de afaceri, Serviciul de Investigare a Criminalității Economice (SICE) din cadrul IPJ Teleorman a avut de gestionat situații dintre cele mai diverse în anul 2015, așa cum reiese din activitatea polițiștilor desfășurată anul trecut. În cadrul briefingului de astăzi, adjunctul IPJ Teleorman – Emil Stănimir și Dănuț Toader – șeful SICE au prezentat raportul anual al acestui serviciu. Conform documentului, în anul 2015, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au avut în lucru 2069 dosare penale, din care 802 existente la 1 ianuarie 2015 și 1189 înregistrate în cursul anului trecut. Pe genuri de soluții, situația se prezintă după cum urmează: 52 cazuri de trimitere în judecată, 64 renunțare la urmărirea penală şi 518 clasare. În ceea ce privește dosarele penale complexe, în perioada analizată s-au înregistrat 20 şi au fost soluţionate 19, dintre care: 6 cu RDC, 6 cu trimitere în judecată și 7 cu alte soluții, rămânând în lucru la sfârșitul perioadei un număr de 30 dosare penale complexe.

În perioada analizată au fost constatate, de către ofiterii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, un număr de 2741 infracţiuni economico-financiare cu urmărirea penală începută, din care s-a continuat urmărirea penală cu privire la persoană pentru 203 persoane.

Prejudicii recuperate însumate la 190.292.000 lei

Referitor la linia programului antifraudă, în anul 2015 au fost constatate un număr de 189 infracţiuni de evaziune fiscală în care s-a început urmărirea penală cu privire la faptă şi faţă de 70 s-a continuat urmărirea penală cu privire la persoană. În vederea recuperării prejudiciilor cauzate în dosarele penale, în timpul cercetărilor au fost instituite măsuri asiguratorii, valoarea bunurilor sechestrate fiind 3.742.000 lei. Cu privire la prejudiciul recuperat, conform prevederilor art. 10 din Legea nr. 241/2005, în perioada analizată au fost soluționate 23 dosare penale, valoarea totală a prejudiciului recuperat fiind de 190.292.000 lei. În anul 2015 a fost continuată urmărirea penală cu privire la persoanele suspecte de evaziune fiscală într-un număr de 67 dosare penale.

Aleși corupți                    

Totodată, în anul 2015, la nivelul IPJ Teleorman au fost înregistrate un număr de 33 de dosare penale pe linie de corupție (din care 25 prin denunț și 8 sesizări din oficiu). În perioada analizată au fost înaintate către parchete cu propunere de declinare a competenței un număr de 47 de dosare penale, dintre care 32 de dosare au fost declinate către DNA. Infracțiunile de corupție constatate în perioada analizată au fost comise de către 66 de persoane dintre care 46 de persoane au fost deferite la DNA, dintre acestea 38 de persoane au funcții de conducere, respectiv 9 sunt aleși în organele legislative centrale și locale, 16 alte categorii de funcționari publici, 1 conducător al unor organizații nonguvernamentale, nonprofit, patronale, sindicale, 9 conducători de societăți comerciale sau companii naționale și alte 3 categorii.

Potrivit șefului SICE, infracționalitatea a crescut pe aproape toate liniile, dar situația poate avea și o parte bună, dacă ținem cont de faptul că un procent destul de mare din prejudiciu se recuperează.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*