S-au împlinit 35 de ani de la trecerea în neființă a lui Mircea Scarlat, istoric și critic literar născut la 10 aprilie 1951, în comuna Cervenia, județul Teleorman. Dispărut la doar 36 de ani, pe 18 decembrie 1987, în urma unei boli necruțătoare, Mircea Scarlat a fost fiul unor intelectuali de profesie biologi care s-au născut şi au trăit în Moldova, dar au ajuns în urma deportării în Câmpia Burnasului. Faptul că a crescut într-un mediu intelectual i-a permis să-şi dezvolte pasiunea de mai târziu.
A fost pasionat încă de mic de cărţi şi de lectură. De când a învăţat să citească nu s-a mai despărţit de lumea cărţilor. A absolvit liceul în Alexandria şi urmat cursurile Facultăţii de Filologie. S-a întors în urbea natală şi a fost profesor de franceză la un liceu din Alexandria, în perioada 1975-1980. Şi-a completat studiile la Viena, beneficiind de o bursă Herder, acordată la recomandarea academicianului Al. Rosetti.
Mircea Scarlat a debutat editorial la 25 de ani şi cariera lui s-a concentrat pe istorie şi critică literară în cei 11 ani de existență.
„Era meticulos, neobosit în a scociorî prin arhive şi când scria ceva îşi epuiza subiectul. Pe lângă capacitatea lui de efort, colegii de generaţie, dedaţi cronicii literare ori publicisticii, par nişte greieri pe lângă furnica din fabulă. Mircea Scarlat îşi cunoştea subiectele investigate în cele mai mici amănunte. Mapele lui de fişe şi dosare (nu existau computere) erau celebre. Îi plăcea, apoi, să frecventeze bibliotecile publice. Era un client statornic, de exemplu, al Bibliotecii Academiei. Colegii lui o ignorau până şi pe aceea din Facultate. Să adaug la aceste însuşiri un viu scrupul al exactităţii. Mircea Scarlat n-avea o mare imaginaţie critică, dar era neîntrecut în felul precis în care îşi decupa materia de studiu şi în felul precis în care o comenta”, a scris despre Mircea Scarlat, criticul Nicolae Manolescu.
Intrebati orice tânăr, chiar și vărstnic, din Alexandria dacă știe cine a fost Mircea Scarlat și va spune că nu a auzit de acesta (poate doar ca nume de liceu). În schimb dacă întrebați de Dani Mocanu, toți vor răspunde că-i știu tot repertoriu.
Mircea Scarlat este cea mai mare valoare culturală pe care a dat-o acest oraș și nici măcar o amărâtă de stradă nu-i poartă numele.