În ultimele 24 de ore, subunitățile operative ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman au gestionat un număr de 22 de situații de urgență, dintre care șase incendii de locuințe, 15 cazuri SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a cetățenilor cu probleme medicale grave și o misiune la un accident rutier produs pe raza municipiului Alexandria.
Pe linie preventivă, inspectorii unității noastre au efectuat 6 controale de specialitate în domeniul prevenirii și stingerii incendiilor la unitățile sanitare de pe raza municipiului Turnu Măgurele. Pe timpul acestor verificări, au fost constatate o serie de nereguli, motiv pentru care au fost aplicate 21 de sancțiuni contravenționale în cuantum de 17500 de lei.
Au fost avute în vedere măsurile privind prevenirea și stingerea incendiilor, constând în dotarea cu stingătoare a clădirilor, menținerea liberă a căilor de evacuare, exploatarea în condiții de siguranță a instalațiilor electrice, funcționarea la parametrii optimi a hidranților exteriori și interiori, precum și accesul autospecialelor de stingere în zona clădirilor. Totodată, pe timpul acțiunilor preventive au fost instruite persoanele responsabile în domeniul P.S.I., atât asupra modalităților de coordonare a evacuării în cazul producerii unor situații de urgență, dar și asupra utilizării mijloacelor de primă intervenție.
Personalul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A. D. Ghica” al județului Teleorman va continua în perioada următoare activitățile orientate spre siguranța cetățenilor, cu accent pe prevenirea situațiilor de urgență și gestionarea operativă a evenimentelor care pun în pericol viața semenilor sau bunurile materiale ale acestora.
Coșul de fum continuă să producă pagube
Ieri dimineață, la ora 07.57, proprietara unei case de locuit din localitatea Bujoreni a observat că de la nivelul acoperișului ieșea fum pe lângă coș, posibil din cauza izbucnirii unui incendiu în podul locuinței. Panicată, a sunat imediat pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112, solicitând ajutorul pompierilor militari. În doar câteva minute, la fața locului au ajuns salvatorii de la Punctul de lucru din localitatea Drăgănești Vlașca, cu o autospecială de lucru cu apă și spumă și o ambulanță SMURD. Aceștia au reușit să localizeze rapid incendiul, în limitele găsite, respectiv la o suprafață de circa 5 mp din acoperiș, salvând astfel întreaga locuință. Valoarea pagubelor a fost estimată la suma de 10000 de lei, iar cea a bunurilor salvate la peste 40000 de lei.
Cauza probabilă a acestui eveniment a fost coșul de fum deteriorat, care a permis scânteilor să ajungă pe materialele ușor combustibile din podul locuinței.
Cauza probabilă a incendiului – scurtcircuit electric
În cursul zilei de ieri, la ora 16.25, pompierii militari din cadrul Punctului de lucru Dobrotești, cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD, au intervenit în localitatea Tătărăștii de Jos pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la o casă de locuit. Ajunși la locul evenimentului, militarii au constatat faptul că flăcările se manifestau la nivelul unei camere, cu posibilitatea extinderii la întreaga construcție. Incendiul a fost stins în limitele găsite, după aproximativ o oră, fiind salvate bunuri materiale apreciate la peste 70000 de lei. Pagubele, reprezentând elementele de mobilier, tâmplăria, tavanul din lemn al camerei și mai multe produse electrocasnice, au fost estimate la suma de 10000 de lei.
Cauza probabilă a acestui eveniment a fost un scurtcircuit electric.
Incendiu cu victimă, în localitatea Lunca
Din păcate, aseară, în jurul orei 21.05, în localitatea Lunca, s-a manifestat un incendiu la o locuință, în urma căruia un bătrân, în vârstă de aproximativ 77 de ani, și-a pierdut viața. La sosirea pompierilor, cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și o ambulanță SMURD, focul se manifesta generalizat la casa de locuit, pe o suprafață de circa 200 mp, cu pericol de extindere la mai multe anexe gospodărești și la un rezervor GPL, aflat în curtea vecinului, la câțiva metri depărtare. În interiorul imobilului, într-un dormitor distrus în totalitate de flăcări, a fost găsită și victima.
Pompierii au reușit să localizeze și să stingă incendiul în limitele găsite, fiind salvate bunuri materiale estimate la peste 100 000 de lei. Pagubele, reprezentând locuința și bunurile din interior, pe o suprafață de circa 200 mp, au fost estimate la suma de 60000 de lei.
Din primele cercetări efectuate pentru stabilirea cauzei probabile de incendiu, a reieșit că evenimentul s-a produs de la o țigară nestinsă corespunzător, care a căzut pe materialele textile din apropiere.
Au salvat locuința unei persoane
Aseară, în jurul orei 21.31, proprietarul unei locuințe din localitatea Drăgănești Vlașca, înainte de a merge la culcare, a observat că de la nivelul podului ieșea fum, semn că a izbucnit un incendiu. Fără să stea pe gânduri, a sunat la numărul unic pentru apeluri de urgență 112, solicitând intervenția pompierilor. Aflați în aceeași localitate, respectiv la Punctul de lucru din Drăgănești Vlașca, salvatorii au ajuns în doar câteva minute, cu o autospecială de lucru cu apă și spumă. Incendiul, care se manifesta mocnit la astereala din lemn a acoperișului, cu risc de dezvoltare și distrugere a întregii construcții, a fost localizat și lichidat imediat, fiind salvate importante bunuri materiale, apreciate la peste 50000 de lei. Pagubele materiale au fost estimate la suma de 1000 de lei, reprezentând astereala din lemn și tabla acoperișului, pe circa 2 mp.
Cauza probabilă a incendiului a fost coșul de fum deteriorat, care a permis jarului/scânteilor să ajungă pe materialele combustibile din apropiere.
Cauza probabilă a incendiului – jarul căzut dintr-o sobă
Azi-noapte, la ora 23.19, pompierii militari din cadrul Detașamentului Roșiorii de Vede au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă de locuit din localitatea Rădoiești, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD. Focul, care se manifesta la acoperișul locuinței, pe circa 80 mp, la elementele de mobilier și aparatura electrocasnică dintr-o bucătărie și un hol, precum și la mai multe materiale textile, cu posibilitate de extindere la întregul imobil, a fost localizat și lichidat în limitele găsite după aproape două ore. Valoarea pagubelor a fost estimată la suma de 30000 de lei, iar cea a bunurilor salvate la peste 40000 de lei.
Cauza probabilă a acestui eveniment a fost jarul căzut dintr-o sobă pe metrialele textile din apropiere.
Pagube de aproape 100 000 de lei
Azi-noapte, în jurul orei 02.31, pompierii militari din cadrul Detașamentului Alexandria au fost alertați de izbucnirea unui incendiu la clădirea unui operator economic din domeniul distribuției, din localitatea Poroschia. Pentru gestionarea acestei situații de urgență, la fața locului s-au deplasat trei echipaje de pompieri, cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă de capacitate mare și o ambulanță SMURD.
Incendiul, care se manifesta generalizat în interiorul clădirii, la elementele de mobilier, la un perete realizat din panouri tip sandwich, pe circa 30 mp, la tavanul construcției, pe aproape 55 mp, la mai multe produse electronice și electrocasnice, precum și la tâmplăria din PVC, a fost localizat și lichidat în limitele găsite după aproximativ două ore. Valoarea pagubelor a fost estimată la suma de 100 000 de lei, iar cea a bunurilor salvate la peste 20 000 de lei.
Din primele cercetări efectuate pentru stabilirea cauzei probabile de izbucnire a incendiului, a reieșit că evenimentul s-a produs de la un scurtcircuit la instalația electrică a unui frigider, lăsat sub tensiune.
POMPIERII VĂ RECOMANDĂ …
Pentru evitarea unor situații asemănătoare, precum incendiile din ultimele 24 de ore, pompierii militari teleormăneni vă reomandă:
– evitați supraîncălzirea sobelor, deoarece prin căldura radiată acestea pot aprinde obiectele din jur;
– depozitați jarul și cenușa numai în gropi special amenajate;
– amplasați lemnele și hainele la o distanță de minim un metru față de sobele metalice, respectiv 50 cm față de cele din teracotă;
– supravegheați permanent focul;
– nu aprindeți focul în sobe cu ajutorul lichidelor inflamabile;
– izolați coșurile de fum față de elementele combustibile ale planșeelor prin îngroșarea zidăriei de cărămidă a acestuia cu 25 cm; în spațiul dintre coș și planșeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;
– evitați introducerea, în coșuri și burlane, a elementelor combustibile ale acoperișului sau planșeului;
– curățați coșurile de evacuare a fumului de funingine;
– nu utilizați aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrerupătoarele, dispozitivele de protecție cu defecțiuni sau cu improvizații;
– nu folosiți siguranțe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liță a fuzibilului calibrat;
– nu suprasolicitați instalația electrică folosind mai multe aparate simultan;
– nu lăsați nesupravegheate aparatele electrice sub tensiune, cum ar fi: fierul de călcat, reșourile, radiatoarele și altele asemenea;
– instalați și utilizați aparatura electrocasnică respectând cu strictețe indicațiile producătorului ce sunt menționate în prospectul produsului;
– verificați periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice și luați măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate;
– respectați regulile și măsurile de prevenire a incendiilor privind folosirea aparatelor de utilizat gazele naturale și a mijloacelor de încălzire de tip centrală;
– nu folosiți instalații de gaz improvizate;
– nu lăsați aparatele de utilizat gaze naturale, în funcțiune, nesupravegheate;
– dacă simțiți miros de gaz, nu utilizați surse de aprindere cu flacără (chibrituri, brichete, etc.), nu aprindeți lumina și deschideți ferestrele pentru aerisire.
Foarte important! Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „A.D. Ghica” al județului Teleorman solicită cetățenilor anunțarea oricăror situații care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112.
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.
Mai multe date cu privire la evenimentele gestionate de unitatea noastră regăsiți pe site-ul www.isuteleorman.ro, la rubrica Știri și informații/Buletine și comunicate de presă, sau accesând linkul https://www.isuteleorman.ro/index.php/stiri-si-informatii/buletine-informative-si-comunicate-de-presa.