12 copaci și 2 stâlpi de telegraf doborâți de vânt – Un arbore a căzut pe o casă

în Actualitate

În intervalul orar 01.50 – 06.40, pompierii militari teleormăneni și autoritățile locale au intervenit pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase în 12 localități din județ.

Vântul puternic a doborât nu mai puțin de 12 copaci și 2 stâlpi de telegraf, pe raza localităților Roșiorii de Vede, Vârtoape, Săceni, Lăceni, Drăgănești Vlașca, Vitănești, Drăcșănei, Beuca, Burdeni, Satul Vechi, Coșoteni și Copăceanca.

Dacă în majoritatea cazurilor a fost vorba de copaci căzuți pe carosabil, în localitatea Copăceanca un arbore a fost doborât de vânt pe o casă de locuit. Pompierii militari alexăndrineni au intervenit rapid la acest eveniment și au îndepărtat în siguranță trunchiul de copac.

Tot azi-noapte, salvatorii au mai intervenit pentru stingerea a două incendii, unul izbucnit la cablurile de pe un stâlp de electricitate din localitatea Plosca, iar celălalt la acoperișul unei case de locuit din Cervenia.
Intervențiile au fost foarte dificile din cauza vântului puternic, care favoriza propagarea rapidă a flăcărilor, dar și din cauza grindinei căzute. Acoperișul casei a fost distrus pe cca 300 mp, însă pompierii au reușit să salveze bunurile din interiorul camerelor de locuit. Cauza probabilă a celor două incendii a fost scurtcircuitul electric.

Reamintim faptul că pentru gestionarea fenomenelor prognozate de COD PORTOCALIU, peste 150 de pompieri militari teleormăneni au fost pregătiți să acționeze în sprijinul populației cu mijloacele tehnice de intervenție din dotare, constând în două motopompe de mare capacitate, 6 motopompe remorcabile, 28 de motopompe transportabile, 21 de autospeciale de lucru cu apă și spumă cu echipamente pentru evacuarea apei, 7 camioane, 11 ambarcațiuni de salvare, 21 de motofierăstraie cu lanț, un container suport logistic al intervenţiei tip IV-iluminat ( de 450 kVA şi accesorii) și două containere multirisc.

În continuare, situația operativă este monitorizată cu atenție din cadrul dispeceratului integrat al județului Teleorman, astfel încât orice eveniment să fie gestionat în cel mai eficient mod posibil, pentru siguranța cetățenilor, potrivit ISU Teleorman.

COD PORTOCALIU ⛈🌪⚡

Fenomene vizate: vijelii puternice, grindină, ploi abundente – Interval de valabilitate: 26 iunie, ora 12:00 – 26 iunie, ora 23:00

Sursa: http://www.meteoromania.ro

În intervalul menționat, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova și local în Transilvania și la munte, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată. Aceasta se va manifesta prin vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 80…100 km/h, frecvente descărcări electrice, grindină de medii și mari dimensiuni și averse torențiale. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși local 35…50 l/mp și izolat 70 l/mp.

RECOMANDĂRI: Deoarece pe perioada manifestării fenomenelor meteorologice există riscul producerii unor inundații locale, solicităm cetățenilor să respecte următoarele recomandări:

📌 curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;

📌 rugăm cetățenii să nu arunce la întâmplare gunoaiele menajere și resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile/canalele de colectare a apei;

📌 urmăriți cu atenție evoluția situației hidrometeorologice din zona dumneavoastră și avertizările autorităților;

📌 ascultați recomandările autorităților locale și județene privind modul de comportare premergător/pe timpul/după producerea fenomenelor meteorologice;

📌 construiţi bariere pentru a opri pătrunderea apei în casă în caz de inundaţie;

📌 pentru evitarea producerii unor situații de urgență care pot afecta viața și bunurile, recomandăm cetățenilor ca pe timpul căderilor de grindină și vijeliilor să se adăpostească în locuințe sau alte spații care le asigură protecția, iar pentru limitarea posibilelor pagube generate de vijelii, să parcheze autoturismele în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*