liberinteleorman.ro

10 teleormăneni au dat o lecție de curaj celor care încă tac: „Îmi asum un mare risc protestând la Alexandria, dar m-am săturat să îmi fie frică!”

Carmen Dumitrescu

Astăzi s-a protestat și la Alexandria. N-au fost mulți oameni și, în niciun caz, ei nu s-au manifestat vocal. Dar simplul fapt că zece oameni s-au întâlnit, în plină zi, în centrul reședinței județului Teleorman, cu însemne specifice protestului la vedere este un fapt care merită cel puțin semnalat, dacă nu apreciat pe deplin. Căci vorbim despre oameni care au mult de pierdut, afișându-se astfel în județul lui Dragnea. Ideea protestului a început pe o rețea de socializare, căci un ONG a organizat un astfel de eveniment virtual pentru mai multe orașe din țară, printre care și Alexandria. Evident, ideea unui nou protest în Teleorman a atras atenția mai multor oameni din județ, însă doar o mică parte a lor s-a și prezentat la locul de întâlnire, din fața Casei de Cultură a Sindicatelor din Alexandria. Vorbim despre 10 persoane, care nu s-au mai temut… Sau care au decis că s-au temut destul. N-a contat nici camera de supraveghere montată special pentru monitorizarea activităților de protest din fața Casei de Cultură, nici faptul că la mică distanță de ei s-au aflat, vreme de multe zeci de minute, niște angajați ai Primăriei Alexandria.

Iulian a venit să protesteze din solidaritate. Pur și simplu, s-a săturat să-i lase numai pe unii să țipe singuri pe străzile Teleormanului, dar crede că Bucureștiul va salva situația: „Eu am venit din solidaritate. Cred că lucrurile se vor schimba, în principiu, din capitală. A se vedea exemplul Erevan, Armenia, unde s-a răsturnat guvernul pe fondul unor proteste care au trecut în faza violentă. Eu nu-i judec pe oamenii din Teleorman. E un oraș mic și cam astea sunt mentalitățile în orașele mici. Ce să zic? E tentația asta să-i judeci pe teleormăneni că sunt lași. Dar, după mine, bătălia nici nu se dă aici, se dă la București. De aceea, voi și participa la București la următoarele ieșiri în stradă. Eu nu lucrez la stat și nu mi-e greu să mă manifest public, dar mi-e jenă să îi judec pe bugetarii din Alexandria, pentru că într-un sat mai mare, unde totul se știe și totul se contabilizează, e riscant să ieși în stradă. Dar uneori se sare prea mult limita și trebuie să ieși să strigi chiar și aici…”

Dragoș este unul dintre tinerii reclamați la CNCD de către fina primarului Alexandriei pentru că și-a spus părerea pe Facebook în privința felului în care unii se îngrașă din bani publici. Episodul acela a fost un semnal pentru Dragoș că trebuie să se manifeste și în stradă, așa că, în ciuda faptului că mereu a avut spirit civic, el a decis să se implice și la Alexandria alături de cei care au curaj să se arate în văzul camerelor de luat vederi care împânzesc orașul, în plină zi: „Am ieșit azi pentru libertatea justiției, pentru libertatea de exprimare, pentru viitorul copiilor, pentru o Românie liberă. Și, în primul rând, îmi doresc ca această țară să fie condusă de oameni integri, nu de condamnați penal. Activ civic am fost și înainte de a fi fost reclamat la CNCD. Acțiunea făcută la CNCD mi s-a părut una de intimidare, consider că încă îmi pot exprima liber opiniile și vreau să schimb ceva în România. În țara noastră, nu a lor!”

Florentina a venit să protesteze  din motive foarte bine întemeiate. Și ea are multe de pierdut afișându-se în centrul orașului, cu însemne evidente de protest asupra ei, alături de oameni pe care sistemul nu-i mai poate tolera. Dar apropierea dictaturii o sperie mult mai mult decât riscul de a fi văzută într-un astfel de context: „Sunt aici, pentru că România involuează vizibil. La o sută de ani de la nașterea ei! Vă dați seama? Nu se mai poate sta de pomană. Nu se mai poate sta în casă. Să asculți doar la televizor ce se întâmplă… Nu se mai poate. Deși, dacă mă uit în jur, constat că încă unii mai pot. Îmi amintesc cum în 1996, acest președinte al Camerei Deputaților (n.r. Liviu Dragnea) se voia democrat și îl înjura chiar aici pe Ion Iliescu. Exact aici, în locul ăsta, Dragnea îl înjura pe Iliescu! Vă dați seama? Îmi asum un risc mare fiind astăzi aici. Dar m-am săturat să îmi fie frică. Și mă tem de reinstituirea dictaturii. Roșul ăsta pesedist mă scârbește profund. Mă sperie dictatura și de asta sunt aici. Îi încurajez pe toți teleormănenii să participe la proteste și să se comporte demn. Să nu mai tolereze furtul și minciuna. „

Advertisement

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Banner

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Dezastru la Evaluarea Națională în Teleorman: aproape jumătate dintre elevii înscriși au obținut medii sub 5

Următorul articol

S-a terminat! Liviu Dragnea, condamnat!

Cele mai recente articole de Actualitatea politică