liberinteleorman.ro

1 iunie, ziua antibullying la Școala Gimnazială nr. 2 Videle

2 iunie 2016

13313906_1024079084295041_546426602_oIn fiecare an, milioane de copii si tineri experimenteaza umilinta si efectele devastatoare ale bullying-ului. Excluderea din grup, izolarea socială, ameninţarea cu violenţa fizică şi/sau umilirea, violenţa fizică şi distrugerea bunurilor personale, interdicţia de a vorbi/interacţiona cu un alt coleg, răspândirea de zvonuri cu caracter denigrator sunt comportamente specifice de bullying cu care copiii se întâlnesc frecvent în mediul şcolar.

Plecându-se de la constatarea ca fenomenul de bullying a crescut îngrijorător în rândul copiilor, precum şi de la faptul că mai puţin de 13 % dintre copii  au auzit de bullying şi conştientizează gravitatea sa,  cadrele didactice ale Scolii Gimnaziale Nr. 2 Videle au iniţiat şi derulat în acest an şcolar proiectul educaţional “ELIMINĂM BULLYING-UL ! ÎMPUTERNICIM COPIII !”.  Obiectivele acestui proiect au fost următoarele:  dezvoltarea cunoştinţelor practice şi teoretice ale personalului şcolar, ale elevilor şi ale părinţilor în vederea luării măsurilor necesare pentru prevenirea bullyingului şi crearea unui mediu de învăţare care să prezinte siguranţă; dezvoltarea capacităţii personalului şcolar, a elevilor şi a părinţilor de a gestiona cu succes  situaţiile de bullying, astfel  încât să se reducă impactul acestora asupra individului; dezvoltarea competenţelor sociale şi emoţionale ale elevilor, astfel încât aceştia să îşi gestioneze emoţiile, să îşi îmbunătăţească comportamentul şi relaţiile interpersonale.

Proiectul a prins viaţă prin organizarea şi desfăşurarea unor  activităţi educative  cu caracter nonformal, în cadrul orelor de consiliere  şi orientare, dar şi în cadrul unor activităţi extraşcolare. Astfel, în data de 1 Iunie, cu ocazia Zilei Internaţionale a copilului, s-a dorit să se promoveze mesajul că toţi copiii ar trebui sa se bucure de deplina respectare a drepturilor lor, să fie trataţi cu demnitate şi respect, să fie protejaţi împotriva oricărei forme de violenţă fizică sau emoţională. De aceea, această zi a fost declarată ZIUA ANTIBULLYING ÎN ŞCOALĂ, iar, cu această ocazie, s-au desfăşurat o serie de activităţi precum: vizionarea şi interepretarea unor mesaje, materiale video, elaborarea şi transmiterea de mesaje antibulllying pe baloane, tricouri  desenate, prezentarea unor  scenete care  prezentau  situaţii de bullying şi interepretarea  acestora de către elevi, identificarea prin  diferite metode  (joc de rol, studiu de caz, brainstorming ) a cauzelor, formelor de manifestare, consecinţelor  fenomenului de bullying, dar şi a  unor soluţii pentru prevenirea şi combaterea acestei  forme de violenţă în rândul tinerilor. Activităţile au fost organizate şi coordonate de profesorii  Iorga Monica, Ducan Dumitra, Căpăţână Cristina, Sîrbu Verginica, Petrişor Nicoleta.

Profesorul Iorga Monica, ambasador ENABLE ROMÂNIA, a prezentat elevilor şi cadrelor didactice programul educaţional european ENABLE (European Network Against Bullying in Learning and Leisure Environments), program complet de instruire şi resurse privind combaterea bullyingului în şcoli, iniţiat şi derulat de European Schoolnet Academy, Fundaţia Diana Award din Regatul Unit al Marii Britanii, cofinanţat prin Departamentul de Justiţie din cadrul Comisiei Europene. Programul, care poate fi accesat la adresa http://enable.eun.org/, pune la dispoziţie celor interesaţi  resurse  educaţionale gratuite   care pot fi utilizate pentru  a  contribui  la crearea unui mediu şcolar stimulator şi incluziv  care să permită  dezvoltarea   tuturor elevilor.

Activităţile educative pe această temă vor continua până la sfârşitul anului şcolar, precum şi în anul şcolar următor.

Advertisement

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Banner

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Spitalul de nebuni s-a mutat la Teleorman în campanie! Unii candidați la locale au ajuns divertismentul târgului

Următorul articol

Eugen Pîrvulescu: “N-am obligații la PNL și nici la colegi, așa că nu voi numi pe nimeni în funcții pe baze incorecte”

Cele mai recente articole de Actualitate