liberinteleorman.ro

Dumitru Goldbach, candidat la Primăria Alexandria: ”Am intrat într-o luptă la care mă duc cu pieptul dezgolit și mă lupt cu unii care se bat cu tunurile”

Advertisement

Monica Vasilescu

dumitruEste civilizat, popular și a ales să se implice politic, remarcându-se relativ ușor într-un partid de care nu a auzit multă lume. Este vorba despre Dumitru Goldbach, candidat la primăria capitalei de județ, din partea Partidului România Unită, un moldoven care vrea să dea Alexandria ”pe brazdă”. Dumitru s-a născut în Botoșani, a studiat la București și la Târgoviște, iar profesia actuală, cea de profesor universitar, l-a adus în Alexandria. Sistemul bolnăvicios imprimat de actualii driguitori ai locului și alte lipsuri din comunitate l-au făcut să se implice activ și, astfel, a luat decizia de a se înscrie într-un partid politic pentru a-și testa norocul la alegerile locale din 5 iunie 2016. Despre intențiile sale postelectorale, dar și despre modul de a gândi al unui om neatins de flagelul grupurilor de interese politice, a vorbit Dumitru Goldbach în interviul acordat ziarului Liber în Teleorman.

Reporter: Dumitru, ești candidat la Primăria Alexandria. Care sunt calitățile care te definesc pentru a fi primar?

Dumitru Goldbach: În primul rând, sunt perseverent, ambițios și atunci când îmi pun ceva în minte nu renunț până nu realizez. Sunt trecut prin greu și am reușit să fac față tuturor obstacolelor pe care le-am avut. Las faptele să vorbească în locul meu.

În viață oamenii sunt ghidați după anumite valori. Spune-mi câteva dintre principiile tale.

Primul principiu al meu l-am învățat de la tata, care, atunci când am plecat de acasă, în clasa a V-a, mi-a spus: ”tată, din munca ta dreaptă, dracu’ îți ia jumate’, dar gândește-te din furat…” Tatăl meu a fost un om foarte drept. Pe el l-au rugat să fie primar. Era șofer. Se terminase cu comunismul, iar el a făcut o mică revoluție la el la întreprindere și în sat. A spart ușa bisericii și a tras clopotul. S-a dus la întreprindere, a strâns toate tablourile cu Ceaușescu și le-a dat foc. Era amenințat că se duce la pușcărie. A fost persecutat politic, are și dovezi în acest sens. Noi am suferit foarte mult. Bunicul meu a fost chiabur. Ne-au lăsat, practic, fără nimic, pe timpul acela. El a avut o ură foarte mare față de comunism. Al doilea principiu de viață este din popor: să nu faci altuia ceea ce ție nu-ți place. Am încercat să fac asta, cu toate că am avut foarte multe dezamăgiri.

Ce te-a determinat să candidezi la primărie?

Am considerat că prin această candidatură pot arăta că există alternativă. La modul general, din patru în patru ani, ne plângem de același lucru, votaăm aceiași oameni. Ca un exemplu, avem același stil de viață, nu ne convine cum trăim, dar, totuși, rămânem la fel. Așa e și în politică. Nu ne place cum arată serviciile, sistemul în ansamblu, și, totuși, votăm la fel. Am analizat votanții și am constatat că tineretul votează în măsură foarte mică. Cei cu studii superioare la fel. Prin candidatura mea, aș vrea să cred că și aceștia vor fi reprezentați.

Crezi că un candidat tânăr i-ar mobiliza la votare?

Eu asta încerc, prin candidatura mea. Vreau să atrag și alți tineri. Vreau să arăt că se poate. Dacă am venit eu de unde se agață harta în cui, aici, în Teleorman, să fac politică, să reușesc să fac politică și să reușesc să fac și o figură frumoasă prin această candidatură, de ce nu pot și alții?!

De ce nu ai candidat la tine acasă?

Fiindcă m-am despărțit din clasa a V-a de locul meu natal. Viața m-a adus aici. Nu mi-am dorit eu să vin fiindcă am auzit de Dragnea și de Teleorman. Mulți întreabă ce e cu mine pe aici și le pare suspectă apariția mea, dar eu consider că dacă ai un vis în viață, te duci după el, că visul nu vine după tine. La un moment în viață, am hotărât că vreau să fiu profesor universitar. Am analizat posibilitățile și am ales Alexandria, ca fiind cea mai bună variantă.

Câștig sau nu câștig alegerile, eu mi-am realizat scopul.  Am alături oameni de valoare și tineri cu perspectivă. Mă implic atât cât pot, fac tot ceea ce ține de mine, dar dacă voi vedea că nu am nicio șansă să schimb ceva, prefer să dispar. Eu nu stau cocoțat doar să zică lumea că fac politică. Eu nu am combinații în Teleorman. Nu am rude pe care să le pun în funcții, nu am verișori, nu am frați, nu am surori aici. A venit fratele meu în Teleorman, dar cu alt scop. A ținut un concert de muzică simfonică. El a făcut o filarmonică în Târgoviște, pe care aș vrea să o avem și aici, dar partidul cel mai mare din România l-a dat la o parte după ce a înființat filarmonica. Ei au nevoie de oameni capabili și nu au nevoie. Dacă s-ar putea să le faci jucăria și să pleci. În toate partidele mari sunt jocuri de interese.

Cum ai descrie municipiul Alexandria, atât cât l-ai cunoscut?

Aici, viață socială, culturală și socială nu există. Botoșaniul ăla de care râd unii și spun moldovean la modul peiorativ are filarmonică, cinematograf, stadion, echipă de fotbal în prima ligă, un mare parc de agrement. În Alexandria, avem flori, muzică, care sunt bune, să nu înțeleagă cineva că mie nu-mi plac florile sau că aud muzică pe stradă. Da, sunt lucruri excelente, deși am putea asculta și starea vremii sau alte informații de interes public.

Care ar fi principalele schimbări pe care le-ai face?

Primul lucru pe care nu aș mai vrea să-l văd în Alexandria, un oraș mic, este acela că nu au toți cetățenii canalizare, gaze, asfalt. Localități apropiate, de la țară, au gaze, canalizare și asfalt. Nu cunosc foarte bine orașul, dar știu că sunt vile în orașul Alexandria care nu au gaze și canalizare. Mie mi-ar fi rușine să vorbesc despre ștrand, de flori, de muzică, dacă știu că unii oameni pun lemne în sobă în Alexandria anului 2016. Mai lipsește veceul în fundul curții și e treaba rezolvată. Nu am mers pe asta în programul meu electoral fiindcă merg toți ceilalți contracandidați și ar fi repetitiv.

Alexandria tinde către a fi un oraș universitar. Un oraș universitar stimulează economia, în primul rând. Ca să-l poți dezvolta ca oraș universitar, trebuie să ai viață culturală și sportivă. Nu poți avea viață sportivă și să alerge lumea pe câmp. Când spun viață sportivă nu înseamnă că merg eu sau tu la sală. Înseamnă că lumea știe că duminică echipa noastră joacă acasă.

Și în Alexandria cine joacă?

Trebuie implicare. Botoșani nu s-a născut în Divizia A. Eu am jucat la Botoșani și eram în Divizia C. A urcat în B și apoi în A. Dar asta necesită investiție. Nu neapărat de la primărie. Sunt oameni de afaceri care pot face asta. Dar pe aceștia trebuie să-i stimulezi, trebuie să știi cum să pui problema. Aici e tragic. Eu nu pot să cred că un oraș capitală de județ are echipă în Liga a patra. Lângă București sunt comune care au echipe în Divizia A. Concordia Chiajna e o comună a cărei echipe de fotbal eu am arbitrat-o atunci când era în Divizia D. Și Voluntari, de asemenea. Dar acolo există implicare.

Am ajuns la viață culturală. La acest capitol, în afară de câteva evenimente răzlețe, care nu sunt realizate de primărie, este tragedie. Eu m-am gândit la înființarea unei filarmonici. Poate fi și un teatru.

Ce șanse de izbândă crezi că ai având în spate un partid foarte mic?

Cineva mi-a spus că ori candidam ca independent, ori candidez de la PRU… nu e mare diferență. În viață, este necesar să fii și idealist uneori. Sentimentul pe care îl trăiesc este ca al unui ostaș, care se duce la război, știe că armata lui bate în retragere, dar el se duce încrezător, zâmbind, cu dragoste. Eu am trecut de o perioadă. Am arătat că se poate. Eu am luat pulsul. Am remarcat că în această mare de oameni pe care am întâlnit-o, există oameni care gândesc ca mine, iar dacă, în timp, ne-am aduna toți, poate ar arăta altfel această zonă.

Să vorbim despre modul în care se votează aici. Recent, am văzut o condamnare pentru fraude electorale, cea a lui Dragnea. După asta, crezi că structurile lui își vor mai permite să facă măgării?

Ți se pare că mai au scrupule oamenii aceștia? Crezi că un om care a trăit într-un fel o viață întreagă, la apusul vieții devine un om bun și începe să creadă în Dumnezeu? Greșeli toți facem. Mai mici, mai mari. Dar când la unii oameni asta a fost un mod de viață, un mod de a respira… au fost atâtea condamnări. Găsesc ei variante. Îți dau un exemplu: niciun om de afaceri nu a investit în campania mea și cu greu mă chinui să-mi fac niște pliante, iar la paridele mari astea sunt jucării. Au trecut la reviste. Și ce om de afaceri bagă 100 lei într-o afacere să nu vrea să scoată 101 lei… eu spus asta cu bun simț, dar oamenii de afaceri de la noi vor să bage 100 lei și să scoată 10.000 lei. Și cu asta am spus tot.

E ca și cum spui că ai intrat într-o luptă deja pierdută…

Nu am intrat într-o luptă pierdută. Am intrat într-o luptă la care mă duc cu pieptul dezgolit și mă lupt cu unii care se bat cu tunurile. Sunt convins că peste câțiva ani acest partid va arăta altfel, fiindcă tinerii aceștia cresc, grupul se încheagă, evoluează și… sper să nu plece.

Să încheiem cu un mesaj pentru alexăndreni

Dacă o să stați pe băncuță și o să comentați, nu o să trăiți mai bine mâine. Dacă o să vă implicați, s-ar putea să aveți o șansă.

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

3 Comments

  1. „Când spun viață sportivă nu înseamnă că merg eu sau tu la sală. Înseamnă că lumea știe că duminică echipa noastră joacă acasă.”
    Adică… să caşti gura şi să spargi seminţe în tribună înseamnă VIAŢA SPORTIVĂ a unui municipiu sau a oricărei comunităţi?!?!?!?!?!
    Pînă şi o oră pe săptămînă la sală e mult mai mult dar a încuraja o VIAŢA SPORTIVĂ presupune, pt primărie, să asigure condiţiile pt ca LOCUITORII=votanţii să poată practica ce sport doresc: înot, ciclism, alergare, jocuri de echipă etc.
    SĂ PRACTICE, nu să privească!!!!!!!!!!!!!!!

  2. Oportunist tras la indigo.Nu am inteles niciodata de ce candideaza unii oameni stiind ca nu au nici o sansa.Probabil spera sa iasa consilier si sa negocieze alegerea viceprimarului apoi sa ceara apartament Anl sau vreo functie? Ciudata rau politica asta.Are si nume ciudat de masina de taiat gazaon.

  3. Individul este mai ceva ca CretiNutzu-Gibonul, Fierarescu Ciorditorul si Berchechet Faliment la Rosiori de Vede, toti la un loc!!!!Ce judet trist, ce oferta penibila, suntem ca la zoo, nu?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Lemnul în cultura populară teleormăneană

Următorul articol

Tiberiu Neamu nu s-a luminat neam

Cele mai recente articole de Actualitatea politică