19, august, 2018
Breaking News:

Cultură

Trupa Arlechin din Alexandria, la Festivalul European al Spectacolului Timișoara

Monica Vasilescu În urma reprezentației de pe scena Ideo Ideis, trupa de teatru Arlechin din Alexandria merge la Festivalul European al Spectacolului Timișoara – Festival al Dramaturgiei Românești în 2019. Arlechin este a 9-a trupă participantă la Ideo Ideis, câștigătoarea festivalului local pauza_de_teatru. Micii actori  sunt liceeni la Colegiul ”A.I. Cuza” din Alexandria și au jucat piesa Bolnavul închipuit – de ... Read More »

Trupa Arlechin Alexandria, pe scena Festivalului de teatru Ideo Ideis

Monica Vasilescu Ideo Ideis este în plină desfășurare în capitala Teleormanului și, odată cu acesta, tinerii care își doresc să aibă o carieră în actorie își testează aptitudinile în fața unui public avizat, la unicul festival din țară dedicat teatrului tânăr, organizat la Alexandria. Dacă la început, micii actori priveau reprezentațiile ca pe întreceri, de la ediția nr. 9, Ideo ... Read More »

La Alexandria s-a jucat Cehov cu sala plină!

Carmen Dumitrescu În cadrul festivalului național de teatru tânăr „Ideo Ideis” se petrec momente spectaculoase. Și e firesc să fie așa, pentru că doar o dată pe an se joacă teatru (autentic) la Alexandria. Și de data aceasta, spectacolele invitate au fost de un nivel absolut fabulos pentru micuțul oraș din sudul țării, care are atât de puține ocazii de ... Read More »

Ediția a 13-a a festivalului Ideo Ideis începe cu speranțe mari: „Sper că peste 50 de ani să avem cazare decentă, nu corturi și sală de spectacole la Alexandria!”

Carmen Dumitrescu Ediția a 13-a a Festivalului Ideo Ideis a început oficial. Deschiderea a avut loc la Sala Polivalentă, unde chiar s-a muncit pentru trasformarea terenului de sport în sală de spectacole. Iar sala  fost plină până la refuz, demonstrând că dragostea pentru teatru și respectul pentru munca unor copii care au făcut un festival național din nimic sunt motive ... Read More »

Teleormanul pierde și amintirea valorilor lui: ultimele manuscrise ale lui Zaharia Stancu au fost înstrăinate

Carmen Dumitrescu Faptul că Zaharia Stancu este teleormănean poate fi privit ca noutate chiar și de către o parte a teleormănenilor. Pentru că, deși din Teleorman au plecat valori uriașe ale culturii naționale, în urma lor n-a mai rămas mare lucru. Nici case memoriale, nici manuscrise, nici obiecte vestimentare și nici statui nu s-au gândit autoritățile să le ridice. Singura ... Read More »

Singurul eveniment care realmente dezvoltă cultural comunitatea alexăndreană continuă: Program IDEO IDEIS 2018

Monica Vasilescu Prin grija a doi alexăndreni frumoși – Andreea Borțun si Alexandru Ion – dar și a unei întregi echipe de tineri implicați, de 13 ani, are loc, în capitala Teleormanului, singurul eveniment care realmente dezvoltă cultural comunitatea alexăndreană. IDEO IDEIS #13 stă sub sloganul „Tu cât ai dat cu fail?”, care îți propune o schimbare de perspectivă asupra ... Read More »

Al doilea film Moromeții va avea premiera în noiembrie

Monica Vasilescu La finalul anului 2017 s-a pus în scenă „Moromeții 2”. Același regizor din primul film, Stere Gulea, și-a format o echipă puternică de actori pentru a filma continuarea peliculei românești pe un text care porneşte de la romanul emblemă al literaturii române ”Moromeţii” – de Marin Preda. Ilie Moromete a fost jucat de Horațiu Mălăele, Catrina Moromete a fost ... Read More »

Au trecut 68 de ani de la nașterea lui Liviu Vasilică

Pe 2 iulie, teleormănenii își amintesc de cel care a fost Liviu Vasilică. Și, deși vorbim despre una dintre foarte puținele voci care au făcut Teleormanul cunoscut în țară și altfel decât în sens negativ, iată că nimeni nu se mai ocupă de comemorarea marelui artist în județul său natal. O vreme, familia, sprijinită întrucâtva de autorități, organiza pe data ... Read More »

Scriitorul Iulian Chivu: ”Țara moare de tătari și noi bem cu lăutari!”

Monica Vasilescu Iulian Chivu este unul dintre scriitorii reprezentativi ai județului Teleorman și nu numai. Are numeroase cercetări în filosofia spiritului tradițional, a publicat o serie de lucrări cu trimiteri la folcloristică și etnologie, amintind aici doar câteva titluri: Folclor din satele de pe Burdea, culegere (1994), Semioza și deictica semnului în credințele românești, studiu de semiotică folclorică (2006), Studii ... Read More »

Cercetașii au organizat, din nou, Festivalul luminii, la Alexandria

Monica Vasilescu De câțiva ani, în capitala Teleormanului, își desfășoară activitatea o organizație preocupată de civism și de implementarea unui sistem de valori bazat pe promisiune și lege. Această comunitate mică poartă numele de Centrul local FRIENDS Alexandria și este formată din peste 50 de cercetași care și-au înțeles bine menirea, aceea de a ajuta la construirea unei lumi mai ... Read More »