14, decembrie, 2017
Breaking News:

Scriitorul Elisei Virgil invită cititorii să așeze în biblioteca lor cartea ”Moderatorul”

Monica Vasilescu

moderatorul - elisei virgilÎn puținătatea culturii teleormănene își face loc scriitorul Elisei Virgil, autor al mai multor scrieri apreciate de către cititori. Cea mai recentă carte a sa, ”Moderatorul”, a apărut la sfârșitul anului 2014, la editura EVD și are o grafică de excepție, semnată Oana Grămadă, și o tehnoredactare precisă, a lui Mihai Dencu.

Total diferită de celelalte titluri ale sale (”Ceasul din gară”, ”Karry Poker” sau ”Triunghiul fericirii”), prezenta carte scoate în evidență fapte cunoscute în societatea zilelor noastre, pe care mulți dintre noi le blamăm, dar le și acceptăm. În fapt, miniromanul ”Moderatorul” este inspirat din realitate, iar personajele principale și cele din anecdotele poziționate între capitole sunt reale, dar au nume fictive.

moderatorulAutorul a redat formele parvenitismului, considerându-l a fi trăsătura tipologică a personajului central, Mishu Gândac. Acesta a dezvăluit ambiţia şi orgoliul unui om care ajunge într-un moment favorabil afirmării grosolane, admițând o lume în care evlavia este mimată, sentimentul religios nu mai pătrunde în suflet, iar respectul față de ceilalți este de fațadă. Toate aceste semne specifice parvenirii sunt ilustrate prin oameni, situaţii şi limbaj și sunt mecanisme greu de înțeles pentru scriitor, care remarcă faptul că ele se pun în mișcare atunci când omul își schimbă statutul socio-profesional. Elisei Virgil pune accent pe imoralitatea principalului om din carte, care are idei fixe şi certitudini exagerate de sine și calcă în picioare toate principiile sociale pentru a-și atinge scopul. După cum spune, în introducerea cărții, scriitoarea Angela Tocilă, „moderatorul este o detronare a zeilor mioritici, o alungare din Olimp a împopoțonaților zilei, o carte despre caractere mărunte, bicisnice și prefăcute, care, întâmplător sau nu, „moderează” realități paralele, cu totul imaginare, născute din dorința și nemăsurata sete de putere a unui fost turnător la Securitate. Pe lângă «moderare », personajul principal al acestei cărți modelează conștiințe și n-o face neapărat din convingere, ci pentru un motiv cât se poate de comun: banii”.

Într-un fragment din carte în care este reliefată misiunea ”moderatorului”, scriitorul a punctat și jocul actoricesc la care se dedă personajul pentru a reuși: „Mishu Gândac coborî dezamăgit dintr-o mașină luxoasă în mijlocul a câtorva sute de oameni. Totuși, pervers cum era, știu să-și mascheze nemulțumirea. Dădu mâna cu câțiva pensionari și se lăsă dinadins atins de ei. Gest ce voia să însemne că „sunt și eu la fel ca voi. Avem o cauză comună: lupta împotriva lui Titan Vlăsescu”.

Rezumând, opera lui Elisei Virgil isprăvește prin faptul că tratează situații din culise expuse înadins de autor, care are un orizont larg al realității zilei, mai ales că ele pot fi trecute prin registrul profesional al ziaristului din el… iar scriitorul nostru știe foarte bine că prăpastia se remarcă de sus, iar muntele de jos.

5 comments

 1. elisei este unul dintre cei mai mari escroci din judet, este o nulitate absoluta si nu mi pare om normal. va implor nu mai scrieti de el

 2. Subscriu! prin asocierea cu acest tip va pierdeti credibilitatea! Sper sa nu mai scrieti niciodata despre el si nici despre pseudooperele sale!

 3. omul asta nu are coloana vertebrala si nici caracter, iar voii ii promovati toate elucubratiile.

  pana sa scrieti voi de el deja uitasem ca exista.,va rog sa stergeti articolul si uitati de existenta acestui gandac

 4. Este un frustrat santajist si penal, care cerseste “sponsorizari” pentru

  idioteniile lui pe unde apuca, si daca nu ii dai, te face cu laturi peste

  tot.toata lumea care il stie ce poama e se fereste de el.
  Mai mult, cand reuseste sa scoata cate vreo mizerie o baga pe gat primariilor sau scolilor casa le bage in biblioteca.altfel, nui cumpara nimeni porcariile de om pshiopat. jecmaneste pe unde poate si nare pic de caracter, si il copiaza pe rebreanu la greu,desi nare talemt.
  asa ca grandomania lui nare pic de baza in lumea reala, a oamenilor fara fantezii de om nebuni la cap

 5. Mi-a bagat coineva cartea asta a lui pe gat si am citit prin ea.

  am regasit acelasi frustrari, exprimate sub aceeasi forma, cai si mesajele pe care in urma cu 2 ani au fpost trimise de pe contul de facebook al unui individ despre care se povesteste in aceasta carte sub pseudonimul calpisat tuturor celor din presa locala din judetul de unde e si acest specimen.

  intamplator sau nu, acel individ a lucrat la fituica de ziar a acestui mare artist, si avea obiceiul sa ramana logat pe fb pe calculatorul redactiei, nepricepandu-se la calculatoare. Mai mult, acest elisei, la 2 zile dupa ce absolut toata lumea din presa a primit jigniri prin mesaje private de pe contul lui negiba, a chemat pe cineva sa ii formateze calculatorul la redactie.

  aceleasi idei ca toti din presa sunt parveniti si ca numai unul e bun in presa in teleorman si ca nu are loc de parveniti se regaseau fix in mesajele date de pe acel cont de facebook, cat si in aceasta mizerie de carte a lui elisei

  cam multe coincidente!

  sa va fie rusine celor care ii promovati elucubratiile unui om bolnav!

Lasă un răspuns