20, noiembrie, 2018
Breaking News:

Oamenii Domnului nu se leapădă de ”ochiul dracului”! Cât costă preafrumosul gard de la reședința Preasfințitului Galaction Stângă?

Monica Vasilescu

carti3Îndestularea-i ruptă din Rai. Sau cel puțin așa înțelegem privindu-i pe aproape toți sus-pușii Bisericii, care pot fi oricum, numai amărâți nu. Deși ar trebui să fie bogați cu spiritul și săraci cu averile, ai noștri conduc niște bolizi și locuiesc în case de mai că-ți vine să-ți pui sutană și să slujești cu credință pentru a le obține și tu. Glumim, desigur.

Preasfinţia Sa Galaction Stângă este primul episcop al Alexandriei şi Teleormanului și pare un om modest la prima vedere. Privind mai adânc, nu putem să nu remarcăm apetitul acestuia pentru case grandioase și mașini puternice, lucruri lumești la care aspiră toți muritorii. În fapt, și PS-ul este om, dar nu unul oarecare, ci întâiul reprezentant al ortodocșilor teleormăneni, după rânduiala ierarhică a Bisericii. Și pentru că are o funcție cu expunere publică, mai ales în rândul credincioșilor care cotizează considerabil la bunul mers al activității duhovnicești, domnia sa ar trebui să dea socoteală, nu doar Lui Dumnezeu, ci și enoriașilor.
Conform ”fișei postului”, episcopul are în grijă, printre altele, reparaţiile, construcţiile lăcaşurilor de cult și toată infrastructura care aparține de diviziunea administrativă pe care o conduce. Din 1996, până astăzi, Galaction Stângă a vegheat la refacerea a tot ce era de reparat prin casele Domnului din județ, mai puțin reședința episcopului. Asta nu din motivul că nu ar fi vrut, dar clădirea în care locuiește, situată în strada Carpați din Alexandria, avea probleme de ordin legal, fiind pe lista retrocedărilor. Acum, că lucrurile s-au mai rezolvat, Preasfințitul părinte s-a gândit că e vremea să pună la punct și acoperișul de deasupra capului său, o casă bătrânească, dar frumoasă, în care locuiește de aproximativ 15 ani, alături de măicuțele care îl deservesc.

gard (1)Înaltul prelat a început cu îngrădirea locului,

o lucrare impresionantă, construită după modelul Mănăstirii Lainici, din județul Gorj. ”Acolo este reședința Episcopiei Alexandriei și Teleormanului și s-a reconstruit împrejmuirea. În interior nu se face nimic. Va trebui să intrăm în reparații capitale cu clădirea, care cade pe noi. Deja ne plouă în casă. La etaj, în camera episcopului, stau cu ligheane. Clădirea aceea se află, de 20 de ani, în litigii și în procese, pentru că este casă naționalizată, și nu s-a făcut nicio lucrare, iar noi trebuie să facem reparații. Gardul este aproape finalizat, mai puțin porțile, care sunt date în lucru și mici detalii de finisaj”, ne-a spus episcopul.

Gardul s-a făcut din fondurile Episcopiei, a mai precizat acesta, bani care, bănuim și ne amintim din ceea ce a scris presa locală cândva, sunt produși ca urmare a unui apel la toții fiii duhovnicești, să contribuie cu generozitate la colecta inițiată în scopul strângerii unor sume pentru cumpărarea sediului eparhial.

gardul vazut din casaConstrucția a fost întâmpinată încă din fașă cu nemulțumiri

din partea locatarilor blocului din vecinătate, 255, care sunt direct dezavantajați de înălțimea gardului ce le acoperă aproape în totalitate aria de vizibilitate, privându-i astfel de lumina zilei.

Marioara Tapai este direct afectată de somptuoasa îngrăditură, și ne-a invitat în casă pentru a privi de pe geamul său ”priveliștea”. Doar câțiva centimetri lipsesc din gard pentru a acoperi toată suprafața apartamentului situat la parterul blocului. ”Unde să mai fac reclamație ?”, întreabă femeia, aflată la o vârstă destul de înaintată, după care și-a dat singură răspunsul: ”deși gardul e deja terminat…”

”Dacă nici acum nu este reglementat, atunci… Dumnezeu cu mila”,

așa afirmă Preasfinția Sa, convins de faptul că discuțiile referitoare la dimensiune au fost lămurite la momentul respectiv. ”Într-adevăr, au pus problema înălțimii gardului, care s-a reglementat prin autorizația de construcție și s-a adus la nivelul legal care se permite. Noi am construit, am demolat, am construit din nou. Dacă nici acum nu este reglementat, atunci… Dumnezeu cu mila”.

De ce face un gard de asemenea proporții? ”Nu este așa înalt și este un model, dar adaptat la condițiile de oraș și de autorizație care mi s-a eliberat. Este modelul de la Mănăstirea Lainici” a răspuns Galaction Stângă.

Episcopul a părut deranjat de întrebările legate de costul împrejmuirii și nu a dat nicio cifră privind acest aspect. ”Prețul gardului… asta nu contează, important este ca dumneavoastră să prezentați o imagine a fostului gard din lemn, dărăpănat, care cădea pe noi, și o imagine a gardului actual. Și atunci fiecare să analizeze ce îi place să vadă în oraș, când merge pe stradă. O ruină de gard de care îi e frică să nu-i cadă o bucată din el în cap sau un gard frumos care să-ți placă să-l privești, să mergi pe lângă el… ?”

În mod cert, gardul actual îți ia ochii, dar are și misiunea de a produce discrepanță între clădiri. Pentru că omul de rând nu poate face o minune financiară din care să-și permită să-și înfrumusețeze fațada casei într-un mod identic cu Episcopia, mai ales că, în spirit de glumă, putem spune că pe el Dumnezeu l-a cam ferit de ”ochiul dracului”, cum este considerat banul. Nu spunem că aceia care se bucură de o asemenea împrejmuire sunt de condamnat, așa cum nici cei care critică nu sunt sfinți, dar un lucru se cuvine să știe tot poporul: cât costă preafrumosul gard de la reședința Preasfințitului Galaction Stângă?gard (3)

9 comments

 1. Sunt niște nesimțiți care cred că au mai multă legătură cu partea adversă decât cu Dumnezeu.
  Farisei!

 2. Carmen vezi că nu îți funcționează butonul Contact.
  Dacă îmi permiți ași dori să-ți propun un subiect de presă: Cimitirul Eroilor exemplu de ignoranță, nepăsare și nesimțire a celor ce ar fi trebuit să aibe grijă de acest loc sfânt.
  Te rog să urmărești filmulețul de mai jos.

 3. carmen nu stii unde sa investighezi.Individul asta a venit in Alexandria cu o valiza de armata si a um este milionar in euro.il injura preotii.nu mai vorbim de gradinita pe care a demolot.o
  sau de colectia imensa de monezi de numismatica pe care o detine.

 4. 15mii euro atat incepe spaga,sa te faca preot.daca ai facut teologia la valahia sau pitesti spaga creste exponential
  sau daca esti taximetrst si vrei neaparat te duce la treizeci mii

 5. maaare neobrazare… ! asa i-as lua eu pe toti astia si i-as zvarli fix in tomberonul de peste drum cum nici nu va inchipuiti ! ma intreb din banetul ala aruncat pe un gard, care ,putea fi si din lemn vopsit , ca doar n-o face strep tease cu maicutele cel slugaresc , prin curte , deci ma intreb cati bolnavi,saraci amarati ar fi putut fi ajutati ? cate suflete ar fi gasit alinare si ar fi putut sa se vindece de boli cumplite , dar n-o pot face fiindca nu au bani ? cate lacrimi de mama a unui copil suferind dar mult prea saraca ,ar fi putut sa fie nu de durere ci de fericire ?..mi-e sila !

 6. Eu, una, admir acest gard de cate ori trec pe langa el…E de poveste! Cred ca toti alexandrenii ar trebui sa dam slava lui Dumnezeu ca ne-a fost dat sa vedem un asemenea gard la Episcopia noastra! Chiar ma interesa modelul…Multumim pentru informatie!

 7. Pomul care „da roade” este atacat, dandu-se in el cu „bata”.
  Aceiasi intrebare se pune de:
  Pro si
  Contra, aceasta intrebare fiind:
  DE CE ?,
  diferenta:
  De ce este criticat Cel ce face un lucru frumos ?
  De ce face un lucru ce „deranjaza” ?
  Dupa cum bine se stie, sunt unii care „cauta” pete si in soare, dar mai sunt si unii carora le place FRUMOSUL.

 8. INTERESANTE ROADE SI E BINE CA SUNT PUSE INTRE GHILIMELE.DE 15 ANI S-AU DUBLAT NUMARUL DE SECTANTI SI CASE DE RUGACIUNE DIN ALEXANDRIA.ASA DA ACTIVITATE…DATII INAILNTE CU LINGAIALA POPEASCA…

Lasă un răspuns