liberinteleorman.ro

Liviu Dragnea și Timotei Stuparu au mințit la Înalta Curte, fără jurământ

Monica Vasilescu

Angajările pe linie de pile și de partid au fost, din nou, pe masa judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție, în completul de judecată condus de judecătorul Ștefan Pistol. Mai mulți martori din dosarul lui Liviu Dragnea au recunoscut suflul tătucului în ceafa DGASPC Teleorman. Instituția publică numită pompos Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, pe unde a avut carte de muncă și Bombonica lui Dragnea, pe vremea când îi stătea alături în certificatul de căsătorie, se află de doi ani în vizorul judecătorilor, fiindu-i analizată activitatea din ultimul deceniu, despre care am tot scris că ar fi fost periclitată grav de influență roșie, precum sunt și alte instituții publice din Teleorman. Fosta doamnă Dragnea și alți angajați ai instituției aflată sub oblăduirea Consiliului Județean Teleorman fac parte dintr-un dosar în care al treilea om în statul român este acuzat de abuz în serviciu și fals intelectual. Ancheta vizează, în principal, faptul că două membre PSD – Anisa Stoica și Adriana Botorogeanu – aveau cartea de muncă la stat, dar ele lucrau pentru partid. Acest lucru a fost confirmat de mai mulți angajați ai ”casei de copii” de la Teleorman, care le-au spus procurorilor și judecătorilor că toți factorii de decizie ai instituției fuseseră avertizați că nu trebuie să fie prea curioși în privința programului de lucru al membrilor de partid.

La termenul de ieri, a dat declarații și Liviu Dragnea, șeful CJ Teleorman pe vremea care interesează cauza. Încă dinainte de apariția sa, jandarmii au pregătit terenul la Înalta Curte și i-au împins pe jurnaliști pentru a-l proteja pe Liviu Dragnea. Întrebat de ce inculpații au prioritate în fața presei, un angajat al Jandarmeriei Române a spus că trebuie să așteptăm 10 minute până se poate intra în sala de judecată. Protestatarii au fost și ei prezenți în fața sediului Înaltei Curți și au stat acolo mai bine de șapte ore, cât au durat audierile, în ninsoare și frig, scandând, cum fac de obicei, ”jos hoția”, ”la închisoare, nu la guvernare”, ”demisia inculpatul Dragnea”, ”justiție, nu corupție”, strigăte care s-au auzit și în sala de judecată pe tot parcursul ședinței.

Bombonica dă cu banii…

Bombonica Prodana, prin avocat, a arătat că a plătit partea ei de prejudiciu în acest dosar, drept pentru care cere încetarea procesului în ceea ce o privește, de parcă fapta dispare, dacă e acoperită cu bani. Doamna fostă Dragnea nu a dorit să facă nicio declarație în acest dosar și nici nu s-a prezentat la toate termenele de judecată, dorind să păstreze dreptul la tăcere.

Declarațiile martorilor propuși de apărarea lui Dragnea

Prima audiată, în calitate de martor, a fost Silvia Oprescu, secretar al județului Teleorman în prezent, pe vremea faptelor fiind consilier juridic al Consiliului Județean Teleorman. Ea a declarat că Liviu Dragnea nu avea atribuții în coordonarea instituției despre care se discută și că singurele intervenții ale sale erau la buget. ”Președintele CJ nu avea nicio atribuție referitoare la coordonarea DGASPC. Dacă simțeam nevoia, mă consultam cu acesta pe probleme de buget. Aici îmi era mie mai greu să mă descurc”. Aceasta a precizat că nu le cunoștea pe secretarele PSD angajate la DGASPC Teleorman și că a aflat despre ele la momentul începerii anchetei.

O altă declarație a fost a Lilianei Magheru, director executiv în cadrul Consiliului Județean Teleorman, care a spus că nu le-a cunoscut pe cele două angajate în timpul atribuțiilor de serviciu. ”Le cunosc din oraș, nu din sfera profesională. Niciodată nu am auzit că vreuna dintre cele două ar fi fost protejată de Liviu Dragnea. De Stoica Anisia am auzit că ar fi fost protejata domnului Nițulescu, fost prefect de Teleorman.

Dacă primele martore au păstrat cât de cât obiectivitatea în declarații, în privința lui Timotei Stuparu lucrurile au stat diferit, făcând afirmații neadevărate care pot fi combătute de orice om fără interes care a trecut pragul PSD Teleorman în cursul vremii. Dar cum nu sunt prea mulți fără interes… Revenind la cauză, Timotei Stuparu i-a înștiințat pe judecători că Anisia Stoica i-ar fi spus că Dragnea i-a zis să o angajeze purtător de cuvânt la PSD Teleorman. ”În prezent, îndeplinesc funcția de secretar general adjunct al Senatului. Din 2005, până în 2012, am îndeplinit funcția de director al Centrului Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Teleorman. Pe Anisa Stoica am văzut-o la sediul PSD Teleorman. Într-una din pauze a venit la mine și mi-a spus că dorește să se angajeze ca purtător de cuvânt la partid. Mi-a spus că a fost trimisă la mine de Liviu Dragnea. Ea a revenit ulterior să o angajez pe post de artist-dansator la Ansamblul Burnasul”, a spus Stuparu.  Cât despre Adriana Botorogeanu, acesta a declarat că a lucrat la birourile locale ale unor parlamentari PSD din Teleorman înainte de a se angaja la DGASPC. ”Se pricepea la calculator, mă ajuta la tehnoredactarea hotărârilor, dar numai în timpul liber. Eu nu mă pricep la asta”, a explicat Stuparu. El a mai spus că Adriana Botorogeanu venea la sediul PSD Teleorman sâmbăta și duminica (insistând pe aceste două zile), numai când o chema el, deși toți cei din județ care aveau legături politice știu că aceasta își făcea veacul la partid, chiar reporterii ziarului nostru au găsit-o de cel puțin trei ori, în timpul săptămânii, la sediul PSD.

Anisa Stoica: ”Nu știam că încalc legea penală!”

Una dintre cele două inculpate în acest dosar a spus că-i pare rău că a luat parte la această situație și că, dacă ar fi știut că încalcă legea nu ar fi mers mai departe. Anisa Stoica a declarat  că nu a cerut nimănui să fie angajată (așa cum a spus Timotei Stuparu la audierea sa) și a vorbit clar și concret despre angajarea la Protecția Copilului. ”Da, trebuia să lucrăm la PSD și să fim plătiți de DGASPC. Dacă știam, nu făceam acest lucru. Plătesc grav prostia asta și îmi este rușine cu asta. Nu știam că încalc legea penală. Îmi pare nespus de rău”. Ea a spus că la sediul PSD Teleorman mai erau două jurnaliste care lucrau la biroul de presă.

Cealaltă inculpată, Adriana Botorogeanu, nu a vrut să dea declarații, dar a recunoscut integral acuzațiile din acest caz, uzând, precum Bombonica, de dreptul la tăcere.

Adriana Botorogeanu: ”omul de curte” al lui Dragnea

În acest dosar a mai fost audiat Nicușor Gheorghe, șef al Serviciului Administrativ, Patrimoniu, Tehnic, Aprovizionare din cadrul DGASPC Teleorman, recunoscând și el faptele de care este acuzat. ”Eu, personal, am avut discuții la serviciu cu privire la situația Adrianei Botorogeanu cu directorul general al DGASPC, directorul economic și șefa de la Resurse Umane. Mi s-a cerut să întocmesc niște documente Rodica Miloș, Floarea Alesu și Dumitru Jenica. Eu am semnat pontajele, pe care mai apăreau și alte semnături. Am sesizat că Botorogeanu este beneficiara unei clemențe a persoanelor cu funcții de conducere. Se spunea, pe la petreceri, că e ”omul de curte” al lui Dragnea. Recunosc că am greșit”.

După șase ore de așteptat și ascultat declarații pro sau contra sa, a venit rândul lui Dragnea la audieri. El a spus că nu a existat nicio relație privilegiată cu cele două secretare. Pe Adriana Botorogeanu o știa înainte de anul 2004, atunci când aceasta a lucrat la mai multe cabinete  parlamentare. Pe Anisia Stoica a cunoscut-o la un Congres PSD la care au participat mai mulți jurnaliști din Teleorman. ”La vremea aceea, nu erau niște persoane importante. Ele acum sunt cunoscute în mass-media. Nici măcar la nivelul orașului Alexandria nu erau cunoscute. Nu vreau să jignesc, dar așa este. La sediul PSD veneau mulți să se angajeze. Ei nu aveau studii superioare, dar voiau să fie directori”, a declarat Dragnea. El a contrazis mai multe declarații ale Floarei Alesu, fost director la Protecția Copilului. Pentru că spusele celor doi erau potrivnice, completul de judecată a decis să-i confrunte. Față în față cu Dragnea, Floarea Alesu a spus fără meajamente: ”Liviu Dragnea, direct și personal, mi-a cerut într-o discuție să le mențin pe funcțile respective în cadrul DGASPC Teleorman pe cele două persoane, până când le va rezolva problema. Ultimul răspuns pe care mi l-a dat a fost în holul CJ, după o ședință, când mi-a cerut să-i pun la muncă pe ceilalți angajați, care erau în numar de 800, că sunt destui care stau degeaba”, declarații pe care Dragnea nu le-a recunoscut. Întrebat de către președintele de ședință dacă a avut discuții cu Floarea Alesu referitoare la Adriana Botorogeanu și la Anisa Stoica, Dragnea a spsu: ”Categoric, nu. Nu am avut nicio întalnire sau discuție de genul celor la care a făcut trimitere Floarea Alesu. În legatură cu holul de la ieșirea din CJ, acel hol era mic. Acolo era o aglomerație infernală, erau foarte multe persoane. Acolo nu exista un loc în care cineva putea să vorbească fără ca cineva să nu audă. Nu se poate purta o discuție de genul celor afirmate de Alesu Floarea. Eu nu ieșeam din sală după terminarea ședintei CJ Teleorman. Acolo era un balamuc, era o aglomerație ca în tramvai. Acolo se fuma, erau 70-80 de persoane de obicei”, a declarat Dragnea, în ciuda faptului că acest lucru poate fi combătut simplu de toți cei care luau parte la ședințele conduse de el, pe vremea când era președintele Consiliului Județean, care au stat de vorbă cu el pe holul ”neîncăpător”. Dar lui Liviu Dragnea îi este permisă minciuna, la fel și lui Timotei Stuparu, mai cu seamă când nu sunt puși să jure pe biblie, așa cum se întâmplă în cazul celorlalți audiați. Iar noi nu putem proba acest lucru, pentru că este înterzisă filmarea și înregistrarea în timpul ședinței de judecată, chiar dacă aceasta este publică.

În cele mai bine de șapte ore de audieri, judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au finalizat cercetarea în cazul angajărilor fictive la DGASPC Teleorman și au dat termen pentru pledoariile de final în data de 25 aprilie, ora 13:00.

Advertisement

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate


Articolul precedent

Conducerea județului a decis: școlile se închid, iar bolnavii care necesită dializă și gravidele vor fi transportați la spital din această seară

Următorul articol

După ce au mâncat banii publici, finii primarului Victor Drăgușin cer ziarului Liber în Teleorman 30.000 de lei pentru defăimare

Cele mai recente articole de Actualitatea politică