liberinteleorman.ro

Întâlnire româno-chineză la Primăria Roșiorii de Vede

20 septembrie 2016

1Luni, 19 septembrie, primarul municipiului Roșiorii de Vede, Cîrciumaru Gheorghe Valerică, a primit vizita unei delegații din R. P. Chineză, condusă de dl. Jiang Yinhao, președințele comitetului municipal CPPCC din Binzhou, alcătuită din oficiali și oameni de afaceri din orașul Binzhou, provincia Shandong.

Orașul Binzhou se află în partea de nord a Chinei, pe coasta Mării Bohai, are o populație de aproximativ 3,8 milioane de locuitori, orașul fiind un important centru economic prin investițiile în domeniul agricol și prelucrării produselor agricole, cel al industriei textile, alimentare, farmaceutice, electrocasnicelor și al echipamentelor medicale și auto .

În prima partea a întâlnirii, desfășurată în sala de ședințe a Primăriei, au avut loc discuții oficiale la care au participat, alături de primar, Viorica Dăncilă, europarlamentar și vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European , Adrian Ionuț Gâdea, președintele Consiliului Județean Teleorman, Piper-Savu Mirela-Cristiana, viceprimar, Iulia Mioara Cîța, secretarul municipiului, Mihaela Munteanu, șef Serviciul achiziții și managementul proiectelor.

Discuțiile s-au axat pe proiecte de investiții pretabile municipiului Roșiorii de Vede și județului Teleorman, menite a conduce la creșterea capacității economice și la înființarea de noi locuri de muncă, printre care enumerăm realizarea de parcuri industriale, înființarea unei fabrici de tractoare și utilaje agricole, a unei fabrici de medicamente, reluarea producției de îngrășăminte chimice, investiții în domeniul irigațiilor și procesării produselor agricole. S-a subliniat importanța schimbului de bune practici în domeniul medical și cel al educației, prin colaborarea dintre unitățile spitalicești și cele de învățământ din cele două orașe, Roșiorii de Vede și Binzhou.

Partea a doua a întâlnirii bilaterale a fost consacrată consultării cu investitorii locali în domeniul agriculturii și industriei textile. După prezentarea principalelor culturi și capacitatea de producție a fiecăruia dintre participanți, partea română a adus în discuție o serie de aspecte care îngreunează activitatea agricultorilor locali, printre care sistemul de irigații, capacitatea redusă de depozitare a recoltei, prețul ridicat al utilajelor agricole, lipsa unor capacități de procesare a materiei prime agricole prin care să se aducă un plus valoare la prețul de vânzare al produselor agricole obținute de fermieri.

Plecând de la importanța bazinului legumicol din jurul urbei roșiorene, partea română a propus înființarea unui centru de prelucrare-depozitare-ambalare-pregătire pentru livrarea legumelor, ceea ce ar însemna un flux integrat de la producție la desfacere. Oficialii chinezi și-au arătat disponibilitatea de a colabora și în domeniul textil arătând că în  Bonzhou sunt 400 de companii în domeniu, dintre care una are capacitatea de a procesa peste un milion de tone bumbac pe an.

„Am reținut propunerile dumneavoastră, le vom discuta cu specialiștii noștri pentru a găsi soluții optime pentru colaborare și punerea în practică a proiectelor care să pună bazele cooperării româno-chineze pe cât mai multe domenii de activitate. Vom crea și o secțiune specială pe web site-ul Primăriei, unde vom încărca cât mai multe informații utile despre Roșiorii de Vede și județul Teleorman, pentru a înlesni companiilor noastre accesul la informații utile în realizarea proiectelor de investiții, dar și pentru a fi mai bine cunoscut orașul dumneavoastră”, a declarat dl. Jiang Yinhao.

Interesul delegației chineze pentru mediul de afaceri local s-a materializat și prin vizitarea a două societăți locale, una cu profil agricol și cealaltă din domeniul textil.

„A fost o întâlnire utilă, conturată prin discuții argumentate și situații concrete de colaborare, care sper să se materializeze în investiții din partea companiilor din orașul Binzhou”, a concluzionat primarul municipiului Roșiorii de Vede, ec. Cîrciumaru Gheorghe Valerică.

Advertisement

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate


Articolul precedent

Nu se face, boss!

Următorul articol

Flacăra lui Costi Marin s-a stins astăzi definitiv, după mai bine de cinci ani de luptă

Cele mai recente articole de Actualitate