liberinteleorman.ro

Cum poţi deveni jandarm

18 aprilie 2016

jandarmiJandarmeria constituie mijlocul cel mai eficient pentru menţinerea liniştii într-un statNAPOLEON BONAPARTE  

Viaţa şi cariera de jandarm nu sunt o alee presărată cu flori, ci un drum aspru, marcat de provocări şi primejdii dar care îţi oferă satisfacţia de a fi în interesul concetăţenilor, al legii şi al Ţării.

Jandarmul nu se pregăteşte pentru situaţii de normalitate, ci pentru cele de excepţie; el trebuie să fie în măsură să acţioneze acolo unde alţii spun că „nu se poate”.

Tinere teleormănean, acum te găseşti la o răscruce de drumuri şi poate încă nu eşti hotărât ce cale să urmezi. Dacă şi pentru tine Demnitatea, Onoarea şi Legea sunt valori fundamentale, vino alături de noi. Alege drumul cel bun! Alege Jandarmeria Română!

Jandarmeria azi:

          Jandarmeria Română este instituţia specializată a statului, cu statut militar, componentă a Ministerului Afacerilor Interne, care execută în condiţiile legii, atribuţiile ce îi revin cu privire la apărarea ordinii şi liniştii publice, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, a proprietăţii publice şi private, la prevenirea şi descoperirea infracţiunilor şi a altor încălcări ale legilor în vigoare, precum şi la protecţia instituţiilor fundamentale ale statului şi combaterea actelor de terorism.

          Personalul Jndarmeriei Române este cea mai importantă  resursă a instituţiei şi se compune din personalul militar (ofiţeri, maiştri militari şi subofiţeri, elevi ai instituţiilor militare de învăţământ) şi personalul contractual.

          Formarea iniţială a personalului se desfăşoară în instituţii militare de învăţmânt. Deasemenea, pentru unele funcţii de specialişti (economişti, psihologi, informaticieni etc.) se apelează la încadrarea directă din sursă externă. Militarii Jandarmeriei Române depun jurământul asemenea forţelor armate ale României.

          La data de 3 aprilie, se sărbătoreşte Ziua Jandarmeriei Române.

                       Principalele misiuni  ale Jandarmeriei Române:

  –Asigurarea ordinii publice pe timpul adunărilor cu public numeros (mitinguri, marşuri, demonstraţii, procesiuni, acţiuni de pichetare, acţiuni promoţionale, comerciale, manifestări cultural-artistice, sportive, religioase, comemorative, precum şi a altor asemenea activităţi care se desfăşoară în spaţiul public).

  -Restabilirea ordinii publice când aceasta a fost tulburată prin orice fel de acţiuni sau forţe ce contravin legilor în vigoare

  –Menţinerea ordinii publice pentru prevenirea şi descoperirea infracţiunilor în staţiuni montane şi pe trasee turistice din zona acestora, precum şi pe litoralul Mării Negre, în Delta Dunării ori în staţiuni balneare sau în alte zone de interes operativ

   -Intervenţia antiteroristă la obiectivele din responsabilitatea Jandarmeriei.

   -Paza şi protecţia obiectivelor, bunurilor şi valorilor de importanţă deosebită stabilite prin  Hotărâre a Guvernului şi ordine ale ministrului afacerilor interne .

Instituţii militare de învăţământ în care se pregătesc viitoarele cadre de jandarmi:

          -Academia de Poliţie “ Al. I. Cuza” Bucureşti.

          -Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi “Grigore Alexandru Ghica” Drăgăşani

          -Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi “Petru Rareş” Fălticeni.

Pentru anul de învăţământ 2016-2017, Jandarmeriei Române i-au fost aprobate în vederea scoaterii la concurs un număr de 433 locuri în instituţiile de învăţământ ale M.A.I., după cum urmează:

  • Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” Bucureşti:

14 locuri alocate Jandarmeriei Române la Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative,  pentru învăţământul cu frecvenţă – domeniul de licenţă „Drept”, programul de studii universitare de licenţă „Drept”;

70 locuri alocate la Facultatea de Jandarmi pentru învăţământul cu frecvenţă – domeniul de licenţă „Ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică”, programul de studii universitare de licenţă/specializarea „Ordine şi siguranţă publică” (din care 2 locuri pentru romi, 2 locuri pentru maghiari şi 2 locuri pentru alte minorităţi), astfel:

  • 68 locuri alocate Jandarmeriei Române;
  • 2 locuri alocate S.I.E;

7 locuri alocate Jandarmeriei Române la Facultatea de Poliţie pentru învăţământul cu frecvenţă redusă – domeniul de licenţă „Ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică”, programul de studii universitare de licenţă/specializarea „Ordine şi siguranţă publică”.

  • Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” Drăgăşani – 175 locuri (din care 3 locuri pentru romi şi 2 locuri pentru alte minorităţi), astfel:
  • 169 locuri alocate Jandarmeriei Române;
  • 6 locuri alocate S.P.P.
  • Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni – 175 locuri alocate Jandarmeriei Române (din care 3 locuri pentru romi şi 2 locuri pentru alte minorităţi).

Totodată, Ministerului Afacerilor Interne i-a fost alocat la instituţiile de învăţământ ale M.Ap.N., care formează personal pentru nevoile M.A.I., un număr de 192 locuri, pentru care Jandarmeria Română recrutează candidaţi.

Informaţii privind condiţiile şi criteriile specifice, documentele dosarului de candidat, modalitatea  de desfăşurare a examenului, perioadele şi locaţiile de desfăşurare, probele şi baremele, termenele de depunere a dosarelor, tematica şi bibliografia etc.,se pot obţine de la Serviciul Resurse Umane, zilnic, de luni până vineri, între orele 08:00 – 16:00 – I.J.J. Teleorman, Alexandria, str. Alexandru Ghica nr.121(lângă stadionul municipal) sau prin e-mail [email protected], Tel.: 0247/311055 sau 310425.

Şef Serviciu Resurse Umane

Col. ORODEL Emilian

Advertisement

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Publicitate


Articolul precedent

Cât costă un suflet de liberal?

Următorul articol

Copiii frumoși ai Teleormanului s-au întrecut în teatru

Cele mai recente articole de Actualitate