liberinteleorman.ro

Culisele Spitalului Județean de Urgență din Alexandria: inflație de personal și bolnavi închipuiți

spital Carmen Dumitrescu

Toată lumea știe și vede cu ochiul liber că în această perioadă, Spitalul Județean de Urgență din Alexandria se transformă. Clădirea începe să capete un aspect modern și o parte dintre saloane s-au transformat substanțial, astfel încât până și pacienții își manifestă uneori uimirea cu privire la beneficiile tehnologiei. Însă, în spatele acestor realizări – pentru că realizări se numesc – Spitalul Județean de Urgență mai are încă multe piedici de învins pentru a se declara un spital modern, în sensul cel mai clar al cuvântului. Iar cele mai mari piedici sunt, parcă dintotdeauna, comoditatea bolnavului care preferă să se prezinte la Urgențe pentru a-și rezolva tulburările minore ale stării de sănătate și numărul mic de medici, asistente medicale și personal auxiliar, ambele situații determinând o stare tensionată, atât pentru personal, cât și pentru beneficiarii direcți.

Teleormănenilor le place “gratis”

spital4În orice lume civilizată, bolnavul nu ajunge la Urgențe decât dacă are funcțiile vitale periclitate. Altfel, conduita firească e să te prezinți la analize de două ori pe an, să apelezi la medicul de familie pentru un consult inițial, urmând ca, în cazul unei probleme de sănătate majore, să faci demersuri pentru a fi avut în vedere de un medic specialist. La noi, pentru că oamenii sunt săraci și n-au bani nici pentru analize periodice, nici pentru medici specialiști iar la medicul de familie le e lene să stea la coadă, oamenii preferă să meargă direct la UPU, chiar dacă au doar o vagă durere de cap. E mai comod așa pentru ei și, în plus, se pot declara nemulțumiți de doctori fără prea multe resentimente. De ce? Pentru că la UPU, cazurile mai puțin grave așteaptă mai mult, prioritare fiind… așa cum e normal… urgențele. Potrivit managerului Spitalului Județean de Urgență din Alexandria, Valentin Filip, medicii și așa puțini ai spitalului sunt asaltați din toate părțile cu situații care de care mai puțin urgente. Cu toate acestea, pacientul comod și sărac va avea întotdeauna motive să-și declare nemulțumirea: “Sunt, de multe ori, nemulțumiri din partea celor ce ne solicită ajutorul, în sensul că trebuie să aștepte mai mult. Marea majoritate nu au răbdare. Cei care se prezintă la UPU trebuie să înțeleagă un lucru: indiferent dacă ai venit înainte, dacă la triaj se constată că ai o afecțiune mai ușoară și, după tine a venit unul, doi, trei care au afecțiuni care reclamă ajutor urgent, trebuie să aștepți și să nu te superi. La UPU nu e ca la piață. Nu te așezi la rând și aștepți să îți dea un kilogram de roșii. La UPU cel care are o afecțiune mai gravă, intră primul. Nu vreau să fiu greșit înțeles. Pentru marea majoritate a celor care se prezintă la UPU este cel mai comod mod de a apela la asistența sanitară. Cel mai comod! Mergem direct la spital!”

“Dintr-un număr de zece pacienți care se prezintă la UPU, șapte n-au ce căuta!”

spitalul3E adevărat că și ipohondria e o boală, dar ea se tratează la psiholog, nu la UPU. Însă multora dintre teleormăneni le e greu să facă diferența. Și, în timp ce spitalul face eforturi pentru a obține acordul pentru noi angajări, personalul fiind puțin și suprasolicitat, instituția trebuie să se lupte și cu urgențele închipuite care vin, potrivit lui Filip, din tot județul: “Dintr-un număr de zece bolnavi care se prezintă la  UPU, 7 n-au ce căuta! Normal, ei ar trebui să se ducă la medicul de familie, să beneficieze de asistența medicală primară sau din ambulatoriu și numai după ce a trecut prin aceste două filtre ajunge la UPU și se internează. Ideea este că cel mai facil e să mergi la spital și, din punctul nostru de vedere, noi suntem întotdeauna superaglomerați. Eu nu vorbesc aici despre camerele de gardă ale celorlalte spitale. Nu știu ce se întâmplă acolo. Știu un singur lucru: ca suntem asaltați din  toate părțile. Deci un număr de 100- 120 de pacienți pe zi vin aici direct, fără să fi trecut pe la medicul de familie, suntem asaltați de salvări care vin de la spitale din județ și descarcă bolnavii la UPU. E o perioadă lungă de când noi nu mai avem o comunicare cu celelalte camere de gardă din județ.”

Medicamente de 3 miliarde de lei pe lună

Activitatea spitalului e frenetică, în contextul în care medicii de la Urgențe tratează și bolnavii închipuiți, și bolnavii reali, astfel că s-a ajuns ca necesarul de medicamente la spitalul județean să fie plătit cu aproximativ trei miliarde de lei pe lună. Și nici în condițiile acestea, medicamentele nu sunt niciodată suficiente: “În anul 2014, media consumului de medicamente în Spitalul Judetețean Alexandria se ridica la valoarea de 300.000 de lei lunar. Se pare că este o sumă considerabilă. Cu toate acestea, nu pot spune că n-am avut momente în care n-am avut medicamente sau că beneficiez de tot ceea ce aș dori ca și profesionist, nu ca manager, să am în spitalul acesta. Noi încercăm să facem față cu toată echipa la avalanșa de solicitări care există și acolo unde nu se mai poate apelăm și noi la colegii noștri din alte spitale din țară, clinici sau institute. ”

Lipsă acută de asistente medicale și medici

spitalulSpitalul Județean de Urghență din Alexandria are în momentul de față o lipsă acută de cadre medicale, dar mai ales, de asistente medicale. Tocmai din acest motiv, managerul spitalului județean a solicitat instituției superioare – Consiliului Județean Teleorman – aprobare pentru angajarea măcar a unui număr de personal egal cu acela care s-a pensionat în 2014: “Sunt servicii care în momentul de față suferă din cauza lipsei de personal. Solicitarea mea la ora actuală este de 26 de asistente. În privința medicilor, s-au pensionat doi, dar în ceea ce privește lipsa de medici, spitalul județean nu duce o lipsă acută. Politica conducerii spitalului din anul 2000 până acum a fost ca orice cerere a unui tânăr medic care dorește să lucreze în spitalul din Alexandria a fost îndeplinită. Ar mai fi necesari medici la secțiile de neonatologie și pediatrie. La ora actuală, singurul serviciu care suferă din cauza lipsei de medici este Unitatea de Primiri Urgențe. Dar și acolo este o situația creată artificial. În ce sens? Sunt 12 posturi de medic urgentist. La ora actuală, pe teren sunt 6, unul a plecat și mai am patru tineri medici care sunt la rezidențiat. În momentul în care se întorc cei 4, o să am 10 din 12. Dar, sigur, la ora actuală, UPU suferă din lipsa personalului medical cu pregătire superioară. În momentul de față, cu cei 6 medici pe care îi avem facem față solicitărilor, întrucât în  acțiunile de asigurare a funcțiilor vitale ale accidentaților, tinerii colegi de la UPU apelează cu multă încredere la liniile de gardă. Și, cu ajutorul liniilor de gardă, până în momentul de față nu am avut probleme”.

Adrian Gâdea: “Sunt solicitări din partea Spitalului Județean că trebuie făcute angajări”

Despre inflația de personal de la Spitalul Județean nu se prea discută. Pacienții ajung, de multe ori, să se declare nemulțumiți cu privire la atitudinea medicilor și asistentelor, care, stresați de volumul de muncă, devin nerăbdători și câteodată, nepoliticoși. Evident, bolnavul nu iartă! Iar imaginea instituției se deteriorează constant, puțini reușind să vadă adevărul din spatele tensiunii psihice la care sunt supuse cadrele medicale și personalul auxiliar al instituției. Partea bună e că managerului spitalului, Valentin Filip, nu îi este rușine să ceară, așa cum lui Adrian Gâdea nu-i cade prea bine să promită fără să-și respecte promisiunea. Tocmai de aceea, sunt semne că la spital, problema deficitului de medici ar putea să se rezolve în curând: “Suntem într-un stadiu avansat cu lucrările privitoare la reabilitarea Spitalului Județean de Urgență din Alexandria. Lucrurile sunt în regulă acolo și sperăm ca, odată cu expirarea duratei de execuție a lucrărilor să putem face recepția acestei investiții. Sigur, condițiile hoteliere de acolo vor fi de cea mai bună calitate, dar pentru a beneficia de servicii de calitate, e importantă și resursa umană. În legătură cu resursa umană, sunt niște solicitări din partea Spitalului Județean că trebuie făcute niște angajări. Le voi analiza și, cu siguranță, vor primi acordul meu, pentru ca procedura privind organizarea concursului să poată fi demarată. E nevoie acolo, din câte știu eu, și de medici, și de asistente medicale și chiar și de personal auxiliar. Desigur, fiecare dintre aceste angajări va trebui să aibă o fundamentare și o justificare în spate. Dacă ele sunt într-adevăr se vor dovedi a fi justificate, eu le voi da acordul pentru ca actul medical să nu fie afectat din cauza lipsei de personal.”

 

Advertisement

6 Comments

  1. Dar medicii care asteapta cu buzunarele larg deschise sa cotizezi? Dai un ban dar stai in fata. Nu dai, Morga este aproape

  2. Doamna carmen,nu mai stergeti mesajele care se refera la medicii penali precum filip valentin si david aurelia,care practica medicina de urgenta ilegal,ea fiind medic de familie si nu detine atestat pt a practica medicina de urgenta! Daca sunteti o reportera care vreti sa puneti punctul pe i,investigati cate plangeri penale are doctorul filip valentin si pt ce fapte iar apoi daca mai puteti sa-i laudati,faceti-o,daca mai puteti!

  3. Poate va spune stralucitul manager penal filip valentin de ce secretariatul l-a mutat tocmai la etajul 6 iar bietii oameni care vin in spital nu au voie sa foloseasca liftul,pe motiv ca unul din lifturi e pentru bolnavi iar celalant e pentru personal! Numai mintea unui escroc penal precum filip valentin putea sa gandeasca asa,oamenii care vin in spital nu vin ca sunt sanatosi si vor sa se plimbe cu liftul,vin cu probleme de sanatate si pt niste documente medicale trebuie sa urce pe scari pana la etajul 6,pana la curvele de la secretariat care se deranjeaza si se supara la cea mai banala intrebare ce le-o adresezi,curve care au lift special pentru ele,care functioneaza pe baza de card,pt ca mintea luminata si penala a directorului filip valentin asa a gandit,ca oamenii cu probleme medicale sa urce scarile pe jos iar curvele de la 6 sa foloseasca liftul! Cati bani a papat acest manager penal filip valentin cu asa zisa renovare a spitalului,nu a fost in stare sa marcheze fiecare etaj,cand mergi pe scari nici nu stii la ce etaj te afli, pt ca filip valentin nu a pus nicio pancarda care sa ateste la ce etaj al spitalului te afli! Poate face si o marturisire in ce relatie ‘intima’ se afla stralucitul manager filip valentin cu fostul brancardier pe care l-a numit sef pe la administratie!

  4. Ieri am
    Fost la
    Upu alexandria , si nu am inteles ce e o urgenta pt ei , un batran d 87 ani p care il doare un picior d douo saptamani sau un tanar cate vine cu febra / frisoane , cu o amigdalita pultacee si o pneumonie? Asa am stat peste 3 ore pana o doamna fff desteapta din punctul dinsei d vedere ( pt ca isi timea ecusoonul intors p dos chiar avea fff mare grija d aspectul acesta€)a binevoit sa ma
    Preia cimeva la upu , acolo e ok medici asistente dar tot aceasta doamna care face trierea a constatat ca ma simt bn si nu e o urgenta a ocupa un pat, tot mutanduma ba la radiologie ba in pat b a pe scaun sa rupt acul branulei , frumoase povesti pt servicii medicale i 2016 nu? Si cand ma gandesc ca platesc din bani pentru care muncim cu greu servici medicale d rahat , a si apropo peste tot se comenta si se vaietau ca sunt obosite si muncesc mult , pana si o doamna d la lift /

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate


Articolul precedent

Pentru Ion Abălaru, Casa de Cultură este acasă

Următorul articol

Când Drăguşin nu-i acasă, consilierii se ceartă la masă. Titirişcă spre Tăbăcitu: “Dumneata nici n-ai ce căuta la masa asta!” – Tăbăcitu: “Să-ţi fie ruşine, domnule!”

Cele mai recente articole de Actualitatea politică