liberinteleorman.ro

”Copiii cu înclinație spre muzică nu au multe oportunități în Alexandria„ – interviu cu tânăra pianistă Larisa Alexandra Scumpu

6 aprilie 2015

Monica Vasilescu

larisa scumpuTeleormanul are talente, chiar dacă nu toate sunt descoperite și promovate. Larisa Alexandra Scumpu este, poate, una dintre cele mai bune interprete la pian de la noi, recomandată de propriile performanțe muzicale, obținute la cei 17 ani ai săi. Cei care au ascultat-o măcar o dată spun că tânăra pianistă are muzica în sânge și, este inutil să menționăm, își dorește să facă din această pasiune o profesie. Larisa nu interpretează orice fel de muzică, ci pe aceea cultă, savantă, care cuprinde totalitatea realizărilor muzicale ale reprezentanților culturii înalte. Chiar dacă a intrat în lumea muzicii clasice şi a urcat pe scenă de la o vârstă fragedă, Larisa este conștientă de efortul pe care trebuie să-l facă permanent, de disciplina pe care trebuie să o aibă sau de nenumăratele ore de repetiții şi dedicare pe care este nevoită să le ofere pasiunii sale. Într-un interviu acordat ziarului Liber în Teleorman, talentata pianistă a mărturisit că simte că pierdut anumite lucruri în copilărie și a punctat dificultățile pe care trebuie să le treacă pentru a ajunge la performanță.
Reporter: Larisa, spune-mi, pentru început, câteva lucruri despre tine, pentru a te cunoaște cititorii noștri mai bine.

Larisa Scumpu: Am 17 ani şi sunt elevă la Liceul Teoretic Zimnicea, clasa a XI-a. Am început să iau lecții de pian de la 7 ani, din clasa întâi.

Reporter: Când te-ai apucat să cânți la pian, ce te-a determinat să alegi pianul, ce pregătire ai făcut și ce premii ai obținut ?

Larisa Scumpu: Când eram mică, aveam o orgă de jucărie la care cântam tot timpul, iar părinții mei au observat că îmi plăcea, aşa că, la șase ani, mi-au cumpărat un pian adevărat. Au căutat un profesor bun şi, din clasa întâi, am început să iau lecții de pian în particular cu domnul profesor Cristian Chiriță. Dintotdeauna mi-am dorit să cânt la pian şi cred că asta a fost cea mai inspirată alegere a mea. În timp ce alți copii se jucau, eu stăteam la pian şi exersam, dar nu îmi pare rău pentru asta, pentru că acum se văd şi rezultatele. Până acum am participat la mai multe concursuri județene, interjudețene şi naționale. Câteva exemple: premiul de excelență la concursul interjudețean „Tinere talente muzicale” , premiul II la concursul național „Virtuozii”, de la Brăila. Momentan mă pregătesc pentru Conservator.

Reporter: Îți dorești să faci o carieră din această pasiune?

Larisa Scumpu: Aşa sper.

Reporter: Vizezi alte concursuri în viitor?

Larisa Scumpu: Da, atât cât îmi permite vârsta, pentru că majoritatea concursurilor sunt până la 18 ani, iar eu peste trei luni împlinesc această vârstă şi nu mă mai încadrez.

Reporter: Ce dificultăţi vezi tu în viața de interpret care țintește performanța ?

Larisa Scumpu: În primul rând, timpul, pe care de cele mai multe ori nu îl am. Pentru a studia o piesă este nevoie de multă muncă. Trebuie să ai multă voință, dar dacă îți place ceea ce faci nu ți se va părea nimic greu. Deci nimic nu e imposibil! Alte dificultăți nu văd.

Reporter: Te-ai gândit vreodată să pleci din țară pentru a-ți dezvolta cariera ?

Larisa Scumpu: Da, de multe ori, şi sper să am această şansă.

Reporter: Crezi că România este o piedică în calea evoluției pe plan personal?

Larisa Scumpu: Pentru mine, personal, România nu este neapărat o piedică, dar cred că ar trebui să se investească mai mult în copiii talentați, să fie sprijiniți şi apreciați mai mult.

Reporter: Ce fel de muzică asculți tu?

Larisa Scumpu: Ceea ce şi interpretez, muzică clasică.

Reporter: Consideri că muzica este un mijloc bun de comunicare cu ceilalți? O înțeleg toți?

Larisa Scumpu: Ca interpret, caut să transmit şi ascultătorilor ceea ce simt când interpretez o piesă, dar nu toți o înțeleg, ci numai cei cărora le place acest gen de muzică.

Reporter: Te pregătești și pentru o altă profesie, dacă nu vei reuși cu muzica?

Larisa Scumpu: Eu sper să reuşesc cu muzica, pentru că asta îmi place şi asta mi-am dorit încă de mică. O altă pasiune a mea sunt limbile străine, pe care aş vrea să le urmez după Conservator.

Reporter: Unde te visezi peste niște ani, pe o scenă anume? Ți-ar plăcea să acompaniezi pe cineva cunoscut, la pian?

Larisa Scumpu: Cred că orice interpret se visează pe o mare scenă, aşa că nici eu nu fac excepție. Nu m-am gândit să acompaniez pe cineva anume, dar dacă voi avea ocazia, nu voi refuza.

Reporter: Lumea muzicii clasice este percepută, de către cei care nu o cunosc prea bine, ca fiind plictisitoare. Simți asta la cei de vârsta ta ?

Larisa Scumpu: Da, în timpurile de astăzi, prea puțini dintre cei de vârsta mea cunosc şi apreciază acest gen de muzică.

Reporter: Creația cărui compozitor te atrage cel mai mult și îți dă o anume stare în timp ce o interpretezi ?

Larisa Scumpu: De când am început să iau lecții de pian, am studiat multe piese de diferiți compozitori, de la sonatele lui Mozart, la studiile lui Liszt. Toate mi-au plăcut, dar nu pot spune că am una preferată. Fiecare piesă e frumoasă şi specială în felul ei şi fiecare îmi dă o stare diferită.

Reporter: Crezi că Alexandria este un oraș în care tinerii se pot dezvolta, pentru că tu ai deja în gând să pleci la București, la facultate…

Larisa Scumpu: Copiii cu înclinație spre muzică nu au multe oportunități în Alexandria, se pot dezvolta numai până la un anumit nivel: nu există un liceu de muzică, iar de facultate nu mai vorbim … aşa că fiecare se descurcă cum poate.

Advertisement

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate


Articolul precedent

SISTER SCHOOLS – PARTENERIAT INTERCULTURAL ȘI EDUCAȚIONAL

Următorul articol

I.S.U. Teleorman participă la programul educațional „Școala Altfel”

Cele mai recente articole de Interviu